Vražedkyně Janáková děsí Jilemnici: „Promenáduje se tu, jako by přijela z dovolené!“

Chladnokrevně popravila jednoho muže, další čtyři vraždy chystala. Když soudce Petru Janákovou posílal na třicet let za mříže, konstatoval, že její náprava je téměř nemožná a že by na svobodě pravděpodobně vraždila znovu. Jenže právě okamžik, kdy nikým nehlídaná Janáková opustila brány věznice, právě nastal. A nejvíce tím trpí obyvatelé krkonošského města Jilemnice, kam se měla vražedkyně uchýlit do domu své matky. „Nikdo nezaručí, že nemůže zabít znovu. A my ji máme v Jilemnici,“ zoufají si místní.

Chyba české justice bije v případě Petry Janákové do očí. Jeden soudce chladnokrevnou vražedkyni poslal na třicet let za mříže s tím, že na svobodě by pravděpodobně znovu vraždila, jiný soudce ji ale v podstatě vzápětí pustil na svobodu jen proto, že ve vězení záhadně otěhotněla.

Janáková, která má na svědomí chladnokrevnou popravu sběratele známek, dva pokusy o vraždu a dvě plánování vraždy, je tedy znovu volná. Její kroky podle všeho zamířily do Jilemnice na Semilsku, kde bydlí její matka. A protože se teď po více než pětitisícovém městečku bude pohybovat nebezpečná vražedkyně, místní mají logicky strach.

„Tohle nepochopím, že takovou stvůru, co chladnokrevně někoho zabije, pustí na svobodu. Z tohohle se mi chce zvracet, i z našeho státu, který to dopustil. Nikdo nezaručí, že nemůže zabít znovu! A my ji máme v Jilemnici,“ zoufá si jeden z místních v diskuzi ve facebookové skupině Jilemnický Krakonoš.

Chladnokrevná vražedkyně Petra Janáková otěhotněla a je na svobodě.

„Dá se proti tomu něco podniknout? Nějaké kroky, aby ji zase vzali do vazby, když psychologové říkají, že to udělá znovu? Myslím, že nikdo z nás nechce chodit po městě, kde se žije taková vyšinutá magorka, která je nebezpečná okolí. Má sedět,“ přidává se další.

„Normálně se promenáduje po Jilemnici, jako by se vrátila z dovolené,“ popisuje další žena.

Toho, že se místní přítomnosti nebezpečné vražedkyně děsí, si je vědom i místostarosta Jilemnice Vladimír Vinklář. Ten Právu prozradil, že je policie v pohotovosti, kdyby k nějakému ohrožení došlo.

„Lidé to řeší a mají strach. Nechápou, jak něco takového mohl soud dovolit. (...) Policisté mají pokyny, co dělat, kdyby se mělo schylovat k nějakému konfliktu,“ řekl Vinklář s tím, že on sám vražedkyni Janákovou nepotkal.

Janáková u soudu s manželem Jaroslavem, který jel ve vraždě a několika pokusech s ní.

Petra Janáková se bude moci po městě nikým nehlídaná procházet minimálně rok a čtvrt. Za tři měsíce má porodit, rok pak bude moct s dítětem být, dokud jí nebude odebráno. Pokud ale za tu dobu otěhotní znovu, může jí být přerušení trestu prodlouženo. 

Teď to může dokončit!

Ještě větší strach než obyvatelé Jilemnice teď ale nejspíš má muž, kterému Janáková s manželem udělali ze života noční můru. Jde o zaměstnance jejich herny, se kterým jejich známý z pojišťovny sepsal životní pojistku a oni se ho pak dvakrát pokusili zavraždit.

„Jsem z toho akorát z naštvaný, že náš soudní systém takhle funguje. Že když zabila člověka, stejně ji pustili,“ prozradil přeživší muž v rozhovoru pro FTV Prima.

Obává se, že by Janáková mohla svoje dílo chtít dokonat. Tím spíš, že právě jeho výpověď byla v soudním procesu, který oba manžele poslal na dlouho do vězení, klíčová. U soudu navíc vypovídala i jeho přítelkyně.

„Obavy mám. Protože jsem proti ní i Jaroslavovi Janákovi svědčil u soudu. Máme obavy, co se bude dít, aby nekopala kolem sebe. Aby se nezbavila lidí,“ odkryl svoje aktuální pocity.

Od manžela Janákové Jaroslava se prý dočkal alespoň omluvy. To chladnokrevná vražedkyně neprojevila po celou dobu soudu ani špetku lítosti.

„Od Jardy mi předtím přišel dopis, že se omlouvá. Že by chtěl všechny přátelské vztah znovu napravit a že by to chtěl vzít zpátky,“ prozradil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:22 středa 16. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 110
  • 53
  • 45
  • 44
  • 42
  • 42