Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Málo práce a nízké prémie! Zdroj z Hradu o sebevraždě Pavlova bodyguarda, policie šikanu odmítá

    Po smrti prezidentova bodyguarda se spekuluje o motivech jeho kroku. | foto: Expres.cz

    Policista a bodyguard Rudolf P. (†36), který pracoval v ochrance pro bývalého prezidenta Miloše Zemana a nyní střežil současnou hlavu státu Petra Pavla, čelil podle důvěryhodného zdroje Expresu v práci šikaně. „Dávali mu jasně najevo, že se ním nepočítají. Žádné prémie a minimum práce. Tlačili ho vlastně k tomu, aby šel do civilu,“ tvrdí člověk, který zesnulého muže dobře znal. Náš informátor je toho názoru, že Rudolf P. o víkendu spáchal sebevraždu právě kvůli popsaným problémům v profesním životě a za tragédií tedy nestála údajná nešťastná láska, jak některá média uvádějí.

    Českou veřejnost zaskočila sebevražda šestatřicetiletého policisty Rudolfa P., který se měl o víkendu zastřelit služební pistolí. Jako první o smutné událost informovala rozhlasová stanice Radio Prostor na svém webu.

    V médiích se poté objevilo několik možných důvodů, proč si prezidentův bodyguard vzal život. Některé servery spekulují o tom, že Rudolf P. spáchal sebevraždu kvůli nešťastné lásce. To ale naprosto vylučuje člověk, který policistu dobře znal a pro Expres.cz promluvil jen pod zárukou anonymity.

    „Měl komplikované vztahy s maminkou své holčičky, ale zase až tak děsné to nebylo. Byli domluvení na střídavé péči. Mnohem horší to měl v práci,“ uvádí náš důvěryhodný zdroj, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován.

    Podle člověka, který má známé mezi dalšími členy prezidentovy ochranky, čelil Rudolf P. v práci dlouhodobé šikaně od svých nadřízených.

    „Stěžoval si jednomu ze svých parťáků, že mu dávali sežrat, že dělal už pro Zemana a dobře s ním vycházel. Nadřízení mu také jasně dávali najevo, že s ním nepočítají. Žádné prémie a minimum práce, na kterou vás napíší. Vlastně vás tlačí k tomu, abyste šel do civilu, protože nízkým platem a nulovými prémiemi klesá průměr a celá výsluha,“ tvrdí informátor Expresu.

    „Snad to pořádně vyšetří GIBS. Kompletně nové vedení (prezidentské ochranky, pozn. red.) se tváří, že nic, a hraje mrtvého brouka. Kapři si vlastní rybník nevypustí. On ale určitě nespáchal sebevraždu kvůli nešťastné lásce,“ dodal člověk, jehož smrt prezidentova bodyguarda velmi zasáhla.

    Miloš Zeman se svými bodyguardy. Na snímku z roku 2021 je i Rudolf P., který spáchal sebevraždu.

    Na kancelář Hradu jsme se obrátili s dotazem, zda se prezident Petr Pavel v nejbližší době osobně vyjádří k tragické události, popřípadě jestli bude kontaktovat policistovu rodinu. Dále nás zajímalo, zda má prezident povědomí o jakýchkoliv problémech, s nimž se mohl policista potýkat, například o stížnostech na šikanu či obtížnou pracovní atmosféru.

    „V záležitosti otázek týkajících se členů ochranného týmu se, prosím, obraťte na tiskové oddělení Policejního prezidia České republiky, pod které spadá Útvar pro ochranu prezidenta České republiky. K otázkám na pracovníky policie nemůžeme sdělovat žádné informace,“ reagovala mluvčí Markéta Řeháková.

    Redakce Expresu následně oslovila policejní prezidium, pod nějž spadají členové prezidentské ochranky. Toto prezidium se rovněž zapojilo do komunikace s rodinou zesnulého. Nicméně úřad se zatím rozhodl nezveřejňovat oficiální stanovisko týkající se této tragické události, a to s ohledem na probíhající šetření.

    Neoficiální cestou jsme ale dozvěděli, že policie již v relativně krátkém čase provedla prověření údajných pracovních problémů a zatím nepřišla k závěru, že by docházelo k šikaně. O „nespecifikovaných“ problémech v práci prý nevědí ani policistovi nadřízení, ani Úřad vnitřní kontroly, který se případem automaticky zabývá.

    Podle těchto neoficiálních zpráv byl zesnulý policista v kolektivu i u vedení velmi oblíben. Další a detailnější šetření by mělo proběhnout v gesci GIBS. Inspekce by měla vyslechnout nadřízené a především kolegy, kteří se zastřeleným kolegou sloužili na směně. Tato svědectví by mohla být klíčová pro závěr šetření.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:05 středa 13. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      93
    • Tvl
      39
    • Super
      17
    • Sladký
      10
    • Cože
      9
    • Haha
      6