Náhlé úmrtí olympionika Petra Málka: Plánoval návrat do Česka za ženou, zemřel na tréninku

Náhlá smrt českého olympionika Petra Málka (†58) zaskočila mnoho lidí. Osmapadesátiletý sportovní střelec neboli skeetař se podle svých známých těšil dobrému zdraví. Dokonce plánoval návrat do České republiky za svou rodinou. V sobotu ale podle nejnovějších zjištění zemřel přímo na nejmenované kuvajtské střelnici, když zrovna trénoval své svěřence.

Petra Málka si česká veřejnost pamatuje zejména kvůli stříbrné medaili z roku 2000 na olympiádě v Sydney. Úspěchů zaznamenal ale mnohem více. 

Dařilo se mu i po ukončení kariéry. Skvěle se uchytil jako trenér. Nejprve úspěšně vedl kyperskou reprezentaci a v posledních šesti letech šéfoval kuvajtskému národnímu týmu. 

V exotické zemi si Málek i přes náročné začátky udělal skvělé jméno. Zvykání si na úplně jiný životní styl ale nebylo vůbec lehké.

„Alkohol i vepřové maso jsou zakázané, mentalita lidí je odlišná. Třeba ženy a muži mají oddělené tréninky, modlí se pětkrát denně a při závodech jsou na to speciální přestávky. Musíte to respektovat,“ popsal život v Kuvajtu před časem pro Brněnský deník Málek.

Plánoval návrat za manželkou, zemřel během tréninku na střelnici

V Kuvajtu plánoval zůstat ještě necelý rok a dovést své svěřence k úspěchu na olympiádě v Tokiu. Pak se chtěl vrátit do Česka za svou rodinou. 

K tomu už ale bohužel nedojde. V sobotu náhle zemřel. Podle olympijského trenéra ze Sydney Jana Hůly jeho bývalý svěřenec Málek zkolaboval během tréninku na střelnici.

„Pro mě to byl šok z čistého nebe. Prý byl se svěřenci v posilovně a zpotil se. Říkal, že má teplotu a že to bude ráno dobrý. Údajně pak přišel na střelnici a zkolaboval tam,“ řekl pro deník Blesku bývalý Málkův trenér Hůla. 

„Nejenže vyhrál spoustu medailí, měl i ducha válečníka. Byl připravený na každou bitvu a nikdy se nevzdal. Petr Málek byl dlouhou dobu mým vzorem, bylo mi ctí říkat mu kamaráde. Budeš mi chybět,“ smutnila na Instagramu bývalá skvělá střelkyně Kateřina Emmons.

V Kuvajtu s Petrem Málkem žil jeho mladší syn Jakub. Manželka Jitka žila s dcerou v Brně. Výše uvedený list uvádí, že ke skonu bývalého střelce možná došlo už v posilovně a příčinou měla být údajně srdeční či mozková příhoda.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:13 středa 1. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 36
  • 35
  • 35
  • 33
  • 32