Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Motoristé sobě lákají voliče: Jedna parkovací karta na celou Prahu a metro zdarma!

    Lídrem nové politické strany Motoristé sobě, která chce uspět v nadcházejících komunálních volbách, je Petr Macinka. | foto: MAFRA, Petr Topič

    S velmi ambiciózním a odvážným programem jde do nadcházejících komunálních voleb nová politická strana Motoristé sobě. Její předseda, mluvčí Václava Klause Petr Macinka, na tiskové konferenci na žižkovské věži představil nejen hlavní body a taháky programu, ale i tváře nového uskupení. To slibuje metro zdarma a roční kupon na MHD jen za tisíc korun. „Praha byla napadena Piráty, chceme zastavit šikanu řidičů,“ prohlásil lídr kandidátky, na které se objeví ekonom Vladimír Pikora, bývalý náměstek ministra dopravy Jan Sechter i někdejší ředitel Technické správy komunikací Petr Smolka.

    „Naše město bylo napadeno Piráty, Zdeněk Hřib umožnil vzestup cyklofanatismu. Ukončeme vládu experimentů, mládenců, kteří postrádají lidskou i pracovní zkušenost,“ řekl na úvod tiskové konference nové politické strany Motoristé sobě její předseda Petr Macinka, který se proslavil mimo jiné coby mluvčí Václava Klause

    „Současné vedení Prahy se státem jenom válčilo. To chceme změnit, protože bez kooperace se státem důležité infrastrukturní stavby jako vnější nebo vnitřní okruh nikdy nebudou hotové,“ zdůraznil.

    „Chceme zastavit šikanu řidičů. Jízda autem je existenční nutnost, zatímco jízda na kole je volnočasová aktivita. Nejsme proti cyklistům, jen se nesmí dít to, co se děje teď, kdy je vedený fanatický hon na všechny motoristy, aniž by se u toho přemýšlelo a používal se selský rozum,“ připomněl Macinka. 

    Čím Motoristé sobě chtějí získat voliče?

    Strana plánuje například jednotnou parkovací kartu. Ta by od 8 do 18 hodin platila pro celou Prahu.

    Dalším tahákem má být metro zdarma

    Tiskové konference nové politické strany Motoristé sobě, která chce uspět v nadcházejících komunálních volbách.

    „I motoristé jezdí metrem,“ řekl k tomu lídr strany, který se inspiroval městy, která podobná opatření zavedla a nemohou si je vynachválit.

    Roční kupon na pražskou MHD by stál tisíc korun. 

    „Výrazně bychom zdražili jednorázové a krátkodobé jízdné. I turistům by se ve finále vyplatilo, aby si pořídili lítačku,“ vysvětlil Macinka. 

    Děti do 18 let by po Praze jezdily zdarma.

    Pražské metro by bylo zdarma, navrhují Motoristé sobě.

    „Levná MHD je budoucností moderních evropských měst,“ shrnul plány Motoristů kandidát na primátora, který odmítá, že by zmíněné plány udělaly výraznou díru do rozpočtu hlavního města.

    „Na kandidátce máme i známého ekonoma Vladimíra Pikoru, který vše propočítal, metro zdarma i lítačka za tisícovku jsou určitě reálné. Nejde o fantazii z říši snů a předvolebních slibů,“ hájil volební program Klausův mluvčí, který zmínil i slabá místa současného rozpočtu Prahy.

    „Například kolonka rozvoj, to je černá díra na peníze. My bychom rozhodně nevyhodili devadesát milionů za revitalizaci spodní části Václavského náměstí,“ uvedl s tím, že dalším neprůhledným kanálem, kde mizí spousta peněz, je kultura.

    „Jsou to čtyři miliardy ročně, a přitom pořádně nevíme, co se za ně pořídilo,“ doplnil Macinka s tím, že jeho strana by hospodařila o poznání lépe.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:29 středa 7. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      22
    • Trapas
      11
    • Cože
      6
    • Haha
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      0
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...