Kramný se pokusí přepsat dějiny kriminalistiky: Víme, kdy se rozhodne o obnově řízení

Už několik měsíců žije Petr Kramný v naději, že se dočká obnovy procesu v případu dvojnásobné vraždy, jejíž obětí se stala jeho manželka Monika a dcera Klára. A že se stane vůbec prvním odsouzeným k výjimečnému trestu od roku 1989, kterému se něco takového podaří. Den D se kvapem blíží, už zítra totiž pokračuje jednání Krajského soudu v Ostravě, který o jeho osudu rozhoduje.

Soudkyně případ na zítřek odročila již na začátku loňského prosince. Petr Kramný se do věznice vracel v optimistické náladě, jak totiž tehdy Expresu prozradila jeho právnička Jana Rejžková, jednání se z pohledu obhajoby vyvíjelo dobře.

„Pro mě vůbec největším a milým překvapením byla atmosféra v soudní síni. V tom původním řízení se napětí dalo krájet, jakási animozita (podrážděnost) soudkyně vůči klientovi i mně samotné byla hodně vnímatelná. Proto jsme ostatně námitku k podjatosti s panem Kramným opakovaně podávali,“ uvedla tehdy.

„Naopak paní předsedkyně senátu, která tu obnovu řeší, poskytla platformu pro klidnou práci. Pokud člověk není ve stresu, lépe se mu pracuje. Z toho ale samozřejmě absolutně neodvozuji a nepředjímám výsledek,“ dodala Rejžková.

Podle advokátky u soudu zazněly klíčové výpovědi několika předních znalců, které na případ Kramný vrhají nové světlo. A také se objevily nové důkazy. Největším trumfem v rukou obhajoby je fakt, že znalci obžaloby, na základě jejichž posudků byl karvinský rodák odsouzen k výjimečnému trestu, zlikvidovali nekroptický materiál obětí.

A to za prapodivných okolností, v tichosti, a i když se o jeho zkoumání zajímala řada jiných expertů.

Petr Kramný u soudu

V boji za spravedlivý proces pro Kramného se angažují některé známé tváře, například europoslanec Tomáš Zdechovský a především spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun. Podle toho k odsouzení Petra Kramného přispěla i atmosféra ve společnosti po smrti Moniky a Kláry.

„Následoval neuvěřitelný mediální lynč, spekulace médií, český národní sport: úniky informací z vyšetřování, které má být zcela neveřejné a těžko uvěřitelné množství hypotéz a mýtů, které vůbec neměly žádnou oporu v předkládaných důkazech. Mezi nejčastější dogmata patřilo mimo jiné, že Klára nebyla dcera Petra Kramného, manželé Kramní plánovali rozvod, Kramný vymáhal plnění na pojišťovně, ještě v Hurghadě se opíjel v baru s místními děvčaty, že byl vyučený elektrikář, že byl v Egyptě zadržen, obviněn nebo je podezřelý a řada dalších,“ uvádí čestný předseda Šalamounu John Bok.

Svou roli podle spolku sehrály třeba i informace o hovoru Kramného s tetou, které měl říct, že mu „v Egyptě všechno vyšlo“.

„Kdo byl přítomen veřejného zasedání u Krajské soudu v Ostravě dne 1. prosince 2022, kde se tento inkriminovaný odposlech přehrával, zjistil, že tuto větu Petr Kramný nikdy neřekl a policista Kubiena si ji zcela vymyslel. Následně byla tato nesrovnalost vysvětlována tak, že soud zná spis, a tudíž mu tato nesrovnalost byla známa a nebyla pro jeho rozhodnutí zásadní, ačkoliv se objevila v odůvodnění rozhodnutí nalézacího soudu, přičemž o dysfunkci české justice vypovídá i to, že tuto danou větu následně nekriticky přijaly do svých rozhodnutí i Vrchní soud v Olomouci i Nejvyšší soud,“ nechápe Bok.

Verdikt? Nejspíše v pátek

Podle informací Šalamounu by ve středu mělo být před soudem dokončeno dokazování, následně by měly číst závěrečné řeči. K vyhlášení rozsudku by mělo pravděpodobně dojít v pátek.

Jestliže by obnova řízení skutečně povolena byla, měl by Petr Kramný nemalé naděje na osvobození. V novém procesu by totiž nemohl být zkoumán nekroptický materiál, na jehož základě byl k výjimečnému trestu odsouzen.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:58 čtvrtek 8. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 26
  • 7
  • 6
  • 5
  • 3