Kramný požádal o obnovu procesu. Jeho matka tvrdí: Ušili to na něj!

Přesně po pěti letech od smrti manželky Moniky a dcery Kláry Kramných podal Petr Kramný návrh na obnovu trestního řízení, během kterého byl odsouzen za vraždu elektrickým proudem k 28 letům vězení. Petr Kramný se případ snaží obnovit kvůli nesrovnalostem během vyšetřování i kvůli údajným justičním pochybením.

Je to pět let, co byla nalezena mrtvá těla Moniky a Kláry Kramných v egyptské Hurghadě, a ačkoliv v případu chybí jediný přímý důkaz, za jejich smrt byl odsouzen Petr Kramný, který svou ženu s dcerou měl zabít elektrickým proudem. Proti rozsudku se postavil spolek Šalamoun, podle kterého se jedná o největší justiční omyl za posledních padesát let a který sbírá důkazy, které upozorňují na manipulaci trestního řízení. Nyní byl symbolicky po pěti letech od úmrtí podán návrh na obnovu procesu.

S ohledem na zvýšený zájem médií v souvislosti s avizovaným návrhem na obnovu řízení trestní věci Petra Kramného sděluji, že dne 30. července 2018 bude návrh na obnovu řízení podán. K důvodům a obsahu návrhu se nebudu blíže vyjadřovat. Návrh bude přednesen při veřejném zasedání u Krajského soudu v Ostravě,“ potvrdila na sociální síti právní zástupkyně Kramného Jana Rejžková, že Petr Kramný žádá o obnovu řízení.

„Případ Petra Kramného je těžko uvěřitelným selháním celého justičního systému, který v naprosto plné nahotě ukazuje fatální selhání. Podání návrhu na obnovu řízení je vyvrcholením čtyři roky trvající intenzivní a investigativní činnosti spolku Šalamoun,zní vyjádření místopředsedy spolku Šalamoun Václava Peričeviče, který rozporuje práci soudců, kteří měli manipulovat s důkazy.

Podle spolku byl proti odsouzenému použit zmanipulovaný zápis z rozhovoru Petra Kramného s příbuznou, přičemž Václav Peričevič tvrdí, že skutečný rozhovor Kramného neodpovídá pozdějšímu policejnímu přepisu, který byl soudy použit jako nepřímý důkaz.

Dále v případě figurují nejasnosti kolem příčiny úmrtí. Petr Kramný byl v případu uznán vinným za zabití manželky s dcerou elektrickým proudem, zatímco patologové v Egyptě ani v Ostravě nenalezli žádnou stopu, která by naznačovala, že příčinou úmrtí by bylo vniknutí elektrického proudu.

K případu se pro Blesk.cz vyjádřila i matka Petra Kramného, která stejně jako její syn trvá na jeho nevině. „Je jedině dobře, že paní doktorka návrh na obnovu procesu podala. Protože můj syn neudělal nic. Naopak potrestáni by měli být ti, co to na něj ušili. Ti by měli jít sedět. Potřebuji, aby mého syna zprostili obžaloby a pustili ho domů,“ uvedla s nadějí matka odsouzeného.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:47 čtvrtek 29. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 21
  • 10
  • 9
  • 5
  • 4