Pochybnosti v kauze Kramný: Jak to bylo se stopou po elektrickém proudu?

Spolek Šalamoun pokračuje ve zpochybňování důkazů, které vedly k odsouzení Petra Kramného na 28 let vězení za vraždu manželky a dcery během dovolené v Egyptě roku 2013. Tentokrát poukazuje na další nesrovnalost mezi závěry pitev z Egypta a Česka – podle českých patologů se na patě Moniky Kramné nacházela stopa po zásahu proudem, jenže egyptští lékaři nic takového nezaregistrovali. A dokazovat to mají dokonce i fotografie z pitevny!

Jak uvádí spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun v novém dílu dokumentu „Petr Kramný vrah?“, nález na patě Moniky Kramné, který čeští znalci označili za možné místo výstupu elektrického proudu, patolog Walid Nagi během pitvy v Egyptě nezaregistroval. Na těle našel pouze modřinu o rozměrech 2 x 2,5 centimetru, která se však nacházela na stehně oběti.

Za pravdu Nagimu nejdříve dali i čeští soudní znalci Margita Smatanová a Marek Dokoupil. Ti po 175 dnech vydali vlastní pitevní protokol, v němž podle Šalamounu stojí: „Jednoznačné proudové známky nenalezeny.“

Po dlouhých 441 dnech pak ale vznikl doplněk znaleckého posudku a ten přináší v Kramného případu zásadní zlom. „Nelze vyloučit, že tmavé zbarvení na levé patě Moniky Kramné mohlo být místem výstupu elektrického proudu,“ cituje Šalamoun jeho znění a přidává i fotografie zmíněného nálezu.

Jak ale tvůrci videa píší dále, takový poznatek je zcela v rozporu s výsledky pitvy egyptských patologů. „Znalci Smatanová a Dokoupil neměli sebemenší tušení, že existují fotografie paty Moniky Kramné těsně před pitvou ze dne 31. 7. 2013, ze kterých jasně vyplývá, že žádná stopa na patě Moniky Kramné není, ačkoliv pokud by se jednalo o místo výstupu elektrického proudu, tak tam být musí!“

Je prý také s podivem, že Smatanová s Dokoupilem z paty neodebrali histologický vzorek k dalšímu zkoumání, které by s jistotou stanovilo, zda se skutečně jedná o místo výstupu elektrického proudu. 

Podle řady odborníků je prý něco takového zcela nepřípustného. „Označit patu jako místo výstupu elektrického proudu po 441 dnech na základě fotografie, to je zcela neprofesionální,“ cituje Šalamoun předního soudního lékaře, jehož identitu prozatím tají.

Podivné video z pitvy

Kapitolou samou o sobě pak má být video, které policie pořídila během repitvy těla Moniky Kramné. Na něm je prý zřejmé, že se znalci Smatanová a Dokoupil patě oběti vůbec nevěnují, neprohlížejí ji a nepořizují ani žádnou její fotodokumentaci.

Jenže oficiální videozáznam podle představitelů Šalamounu nese jasné známky sestříhání, takže nezájem patologů o údajnou skvrnu po výstupu elektrického proudu na patě není možné doložit.

Když na to ale přímo u soudu upozornila obhájkyně Kramného Jana Rejžková, která následně požádala o předložení nesestříhaného záznamu, vyhověno jí nebylo. Podle soudkyně Renaty Gilové proto, že něco takového je zbytečné.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:45 pátek 10. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 6