„Neřešíme Kramného vinu, ale soud jednal zločinně,“ předkládá důkazy Šalamoun

Spolek Šalamoun inicioval tiskovou konferenci pro členy Poslanecké sněmovny, aby je seznámil s nejnovějšími důkazy, které mají vyvrátit závěry soudu v kauze Kramný. Na základě nezávislých a vysoce odborných posudků prý dokazují nekompetentnost vyšetřovacích orgánů vedoucí až k uvěznění údržbáře Petra Kramného na 28 let.

Úkladnou vraždu manželky a dcery měl podle rozsudku soudu pod vedením Renáty Gilové spáchat Petr Kramný za pomoci elektřiny. V důsledku toho došlo u obou žen k poškození srdce vedoucí ke smrti.

Spolek Šalamoun však dlouhodobě způsob vyšetřování kritizuje a nyní dokonce předkládá materiály, které jejich tvrzení potvrdí i před poslanci.

„Nové znalecké posudky od renomovaných znalců obsahují tak zásadní skutečnosti, že by měl být Petr Kramný okamžitě propuštěn z výkonu trestu a následovat by měla obnova řízení. Dnes už víme, že k závěrům, k nimž soud dospěl, neexistuje jediný důkaz a naopak existují důkazy, že se tak stát nemohlo,“ řekl pro Expres.cz místopředseda spolku Šalamoun Václav Peričevič.

Zároveň odmítá, že by se chtěli odsouzeného Kramného nějak zastávat: „Vůbec to není o nějaké víře v Kramného nevinu. My konstantně a dlouhodobě přes dva roky konstatujeme stále to samé. A to, že na Petru Kramném byl spáchán největší justiční zločin, který na svém občanovi česká justice spáchala.“

Svá slova dokládá odkazem na nové expertizy, které si Šalamoun nechal vypracovat a mají mít nesrovnatelně vyšší úroveň než metodika získávání poznatků Ústavu soudního lékařství v Ostravě.

„Nyní už s jistotou víme, že znalci v Ostravě bez jakékoliv erudice a odbornosti konstatují masivní změny na srdci Moniky a Kláry Kramných v důsledku účinku elektrického proudu, přičemž po přezkoumání skutečným odborníkem, českou a evropskou kapacitou, se ukazuje, že závěry, z nichž vycházel soud, jsou naprosto mylné a žádné stopy po účinku elektřiny neshledává.“

„Kritizujeme důkazní stav, my sami máme relevantní důkazy o tom, že se ten skutkový stav, za který byl Kramný odsouzen, nikdy nestal, protože nemohl. Na zásah elektrickým proudem ony nezemřely, co si tam ti soudruzi v Ostravě společně vymysleli. Nechtěli vzorky vydat, protože dobře věděli, jací odborníci se na ně přijdou podívat, a že ti začátečníci, kteří to dělali, se nemohou délkou praxe, odbornými znalostmi nebo publikační činností a autoritou vůbec rovnat a věděli, že to celé praskne,“ říká dál místopředseda spolku Peričevič.

A co chce tiskovou konferencí pro poslance Šalamoun dosáhnout?

„Není to boj za Petra Kramného, kvůli tomu neděláme tiskovku v parlamentu, ale jde nám o základní principy právního státu. Téma Kramného je toxické i pro poslance. Chceme je seznámit s těmi fakty, snad se někdo chytne za hlavu a řekne, že to není možné,“ uzavírají.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:24 středa 3. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 11
  • 6
  • 6
  • 4
  • 4