Kramný a manželský pár z Británie: Co mají smrtící případy z Hurghady společného?

Další smrt v Hurghadě. A další taková, že kolem ní vyvstává hromada otázek a jen pomálu odpovědí. Britský pár měl podle jedné verze zemřít přirozeně, podle další byl otráven plynem na pokoji a třetí hovoří o otravě jídlem, jenže vše jsou jen spekulace a nic konkrétního se neví. Nepřipomíná vám tento případ něco? V roce 2013 v Hurghadě zemřela Češka Monika a její dcera Klára a dlouhé týdny se živě spekulovalo o tom, zda se otrávily jídlem, nebo za jejich smrtí stojí něco jiného. Až po delší době byl k výjimečnému trestu za jejich vraždu odsouzen Petr Kramný.

Paralela obou případů se přímo nabízí. Smrt na dovolené v Hurghadě, dva mrtví a spousta otázek. Když manželé John a Susan Cooperovi zemřeli, guvernér v Hurghadě jednoznačně oznámil, že jejich smrt byla přirozená – muže postihl náhlý infarkt a žena neustála šok ze ztráty manžela. Jenže tak jednoznačný případ z hotelu Steigenberger Aqua Magic není.

Podle dcery manželského páru Kelly Ormerodové jejich smrt ani trochu náhlá nebyla – oba prý už od rána vypadali extrémně nemocně a na pokraji sil. Přivolaní záchranáři pak hodinu marně bojovali o Johnův život, Susan zemřela až později v nemocnici. Zaručeně se prý otrávili něčím v pokoji – zřejmě plynem, který tam byl už předchozího večera cítit.

A pak je tu další verze. Po internetu se množí svědectví hostů o tom, jak alarmující hygienické podmínky v hotelu panují. Za vše hovoří fotografie syrového masa podávaného k obědu.

Bývalý zaměstnanec, podle něhož byla smrt některého návštěvníka jen otázkou času, dokonce prozradil, že otřesné jídlo z hotelové restaurace „kuchaři“ omývají místní závadnou vodou. Hotel čelí desítkám stížností od hostů, kteří po otravě jídlem skončili na kapačkách.

Obecně tedy existují tři varianty, jak mohlo ke smrti britského páru dojít. Možné ale je, že celá událost byla ještě úplně jinak. Fakt, že se odehrála v Egyptě, je totiž značnou komplikací – egyptské úřady pečlivě chrání svůj cestovní ruch a cokoliv, co by mohlo turisty odradit, urputně tutlají. 

Například teroristu, jehož rukou loni v Hurghadě zemřela i Češka Lenka, označili Egypťané za duševně nemocného a místo do vězení ho poslali do blázince. V Egyptě totiž přece žádný terorismus není.

Ostatně právě i případ Petra Kramného značně zamotalo, že se odehrál v Egyptě. Na tamní vyšetřovatele se nejspíš úplně spolehnout nedá, to samé platí i o zdravotních zařízeních, kde měli Kramnému pumpovat žaludek a kde pitvali těla Moniky a Klárky.

To, že se rodina Kramných otrávila jídlem z místní restaurace, se stejně jako u manželů Cooperových mělo dlouhou dobu za hotovou věc.

Jak je ostatně vidět na případu z hotelu Steigenberger Aqua Magic, zkažené či životu nebezpečné jídlo není v egyptských hotelích ničím výjimečným.

Až po dlouhých měsících se začalo mluvit o tom, že mohl ve skutečnosti vraždit Kramný, což pak potvrdil i soud. Přišlo se však na to, že svoji manželku a dceru neotrávil, ale měl je zabít elektrickým proudem.

Zářný příklad toho, jaký zmatek do případu dokáže vnést fakt, že se odehrál až v Egyptě – se značným odstupem času rázem vznikla úplně nová teorie o smrti Moniky a Kláry.

Celá záležitost je navíc tak komplikovaná, že se po dalších letech zřejmě vrátí před soud. Petr Kramný, jeho advokátka i spolek Šalamoun, který odsouzenému pomáhá, totiž přišli se zásobou nových důkazů, které by mohly vraždu proudem zpochybnit.

I řada renomovaných soudních znalců uznává, že by se případ měl před soud na základě těchto převratných zjištění vrátit.

V případu Kramného tak není jasno ani po pěti letech. Kdo ví, možná i smrt britského páru proběhla úplně jinak než podle některé ze tří všeobecně spekulovaných variant. 

Třeba právě Kelly Ormerodová, dcera Johna a Susan, jednou upadne v nemilost veřejnosti stejně jako Kramný, jenž dlouhou dobu po smrti manželky a dcery platil za zdrceného muže a otce, který se jejich smrt snaží objasnit. Případ se zatím vyvíjí téměř stejně a čekat od něj můžeme cokoliv. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 čtvrtek 27. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 130
  • 29
  • 20
  • 20
  • 18
  • 8