Na Mírově řádí epidemie černého kašle. V karanténě skončil vrah Kramný i zaměstnanci věznice

Věznice na Mírově čelí hrozbě epidemie černého kašle. Přes třicet osob je nyní v karanténě a mezi nimi je mimo jiné také vrah Petr Kramný. Věznice musela ve spolupráci s hygienickou stanicí nastolit speciální opatření, aby se černý kašel dále nešířil. V tuto chvíli je již však potvrzeno, že ve věznici pro ty nejtěžší zločince se onemocnění dostalo nejen mezi vězně, ale i mezi zaměstnance věznice, kteří tak mohli kašel šířit i mimo zdi věznice.

Desítky vězňů a pracovníků věznice na Mírově musely do karantény poté, co v jedné z nejznámějších českých věznic vypukla epidemie černého kašle, který je extrémně nakažlivý a jeho inkubační doba je jeden až dva týdny.

V ohrožení je také Petr Kramný, jenž si na Mírově odpykává 28 let za vraždu manželky Moniky a dcery Klárky. Stejně tak je na Mírově hlídán Zdeněk Vocásek, který je ve vězení přes 30 let za brutální vraždu dvou mužů. Jednoho ubil kladivem a druhého zabil šroubovákem.

„Výskyt tohoto onemocnění ve Věznici Mírov můžeme potvrdit. Ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí jsme přijali příslušná protiepidemická opatření, aby se nákaza dále nešířila,“ uvedla nám mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Ta zároveň potvrdila, že mezi nemocnými nejsou pouze vězni samotní, ale také zaměstnanci věznice.

Podle doposud neověřených zdrojů onemocnění do věznice přinesla jedna z návštěv. Testy a zdravotní vyšetření probíhají a věznice společně s hygienickou stanicí čeká na jejich výsledky.

Na Mírově si nyní odpykává trest zhruba 370 vězňů za nejtěžší zločiny. Průměrná délka trestu v této věznici je 12 let.

Černý kašel

Jedná se o bakteriální onemocnění, jež je vysoce infekční a napadá dýchací soustavu. Přenáší se kapénkami. Obvykle se projeví záchvaty kašle, které mohou přetrvávat i řadu měsíců. Pacient s touto nemocí zvrací, hubne, je vyčerpaný. Urputný kašel může vést až ke zlomenině žeber, vzniku kýly a pomočování. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:19 sobota 4. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 34
  • 33
  • 30
  • 29
  • 27