Případ Petra Kramného se vrací k soudu: Bude se řešit podjatost soudkyně Gilové

V pondělí začne Krajský soud v Ostravě opět řešit kauzu odsouzeného dvojnásobného vraha Petra Kramného. Na přetřes tentokrát přijde údajná podjatost soudkyně Renaty Gilové, která Kramného poslala na 28 let za mříže a nově má rozhodovat o vězňově žádosti o obnovu procesu.

U ostravského krajského soudu se bude řešit, zda Gilová udělala správně, když určila, že se k novým znaleckým posudkům v kauze má vyjadřovat stejný znalec, který v procesu Kramnému přitížil.

„Dle názoru spolku Šalamoun by měl být osloven jiný znalecký ústav s ohledem na skutečnost, že nepamatujeme takový postup znalce, který má za následek vyloučení čtyř soudců Nejvyššího soudu,“ řekl pro TN.cz Václav Peričevič, místopředseda spolku Šalamoun, který dlouhodobě poukazuje na chyby v případu Petra Kramného.

Petr Kramný podal žádost o obnovu procesu pět let po úmrtí jeho dcery a ženy na dovolené v Egyptě. Obhajoba už jednou namítala, že je soudkyně Gilová podjatá. Ta to ale odmítla.

Kramný měl svou manželku a dceru zavraždit v hotelovém resortu v Egyptě v červenci roku 2013. Podle zjištění patologů obě zemřely po zásahu proudem. 

Původní informace, které podal policii, zněly, že se jednalo o otravu z jídla. Tuto teorii potvrdila i egyptská strana po následné pitvě.

Kramný vinu od samého začátku popírá. Celý případ je zahalen nejasnostmi. Například před časem vyšlo najevo, že Ústav soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě nechal naprosto skandálně zničit vzorky odebrané z těl Moniky a Klárky Kramných.

Tyto vzorky měly prokázat, že znalci při soudním řízení zásadním pochybili.

„Již nikdy žádný znalec či renomovaná kapacita, a to nejen z České republiky, nebude moci vyjádřit své odborné stanovisko, protože již není možnost zmíněné vzorky jakkoliv přezkoumat. Naprosto kategoricky zastáváme názor, že pokyn ke skartaci nekroptického materiálu Moniky a Kláry Kramných odporuje naprosto všem normám a zejména z takového postupu jednoznačně čiší snaha o jasné zametání stop a ničení důkazů,“ řekl před časem Expresu Peričevič ze spolku Šalamoun.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:07 čtvrtek 12. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 100
  • 77
  • 34
  • 20
  • 17
  • 16