Kramný má problém: Znalci prý zničili vzorky těl, které měly zpochybnit vraždu!

Petr Kramný se snaží dostat svůj případ znovu před soud, jenže teď se musí potýkat s naprosto zásadním problémem. Spolek Šalamoun, který ho dlouhodobě podporuje, přišel s informací, že Ústav soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě nechal naprosto skandálně zničit vzorky odebrané z těl Moniky a Klárky Kramných. A právě ty měly prokázat, že znalci při soudním řízení pochybili!

Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun urputně bojuje za to, aby se případ Petra Kramného, který byl odsouzen k výjimečnému trestu za dvojnásobnou vraždu, dostal znovu před soud. Hlavní zbraní pro obnovu procesu měly být vzorky odebrané z těl manželky Moniky a dcery Klárky, které podle Šalamounu zpochybňují verzi o vraždě elektrickým proudem.

Teď ale nastala zásadní komplikace. Podle Šalamounu byl právě tzv. nekroptický materiál zničen odborníky Ústavu soudního lékařství v Ostravě. Ti samí odborníci přišli se závěrem, že oběti zabil elektrický proud, jenže k němu došli až půl roku po pitvě. Nekroptický materiál byl navíc předmětem sporů mezi znalci – podle jiných totiž nijak nedokazoval, že v Egyptě skutečně zabíjel proud. Jak to s tímto důkazem bylo doopravdy, to se už nikdy nedozvíme.

Podle předsedy Šalamounu Václava Peričeviče přitom spolek od začátku upozorňoval, že jde o stěžejní důkaz a měl by tak být před případnou skartací chráněn. To samé pak po Nejvyšším soudu žádala i advokátka Kramného Jana Rejžková. Marně. 

„Nikdo neučinil naprosto zhola nic k tomu, aby tento naprosto zásadní důkazní materiál zajistil a ochránil před zneužitím či zničením,“ nechápe Peričevič.

Šalamoun dlouhodobě varoval také před Igorem Dvořáčkem, přednostou Fakultní nemocnice v Ostravě, který prý za každou cenu bránil všem nezávislým znalcům, aby se k nekroptickému materiálu dostali. Nakonec nepomohlo ani to, že byl Dvořáček ze svojí funkce odvolán.

„V souvislosti se změnou na pozici ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě došlo k odvolání MUDr. Igora Dvořáčka z pozice přednosty Ústavu soudního lékařství a byl mu také okamžitě znemožněn přístup na pracoviště, stejně tak jeho manželce. Bohužel v mezidobí mezi nástupem nového ředitele a odvoláním MUDr. Igora Dvořáčka byl časový úsek, ve kterém byl vydán interní pokyn a nekroptický materiál pocházející z pitvy č. 644/13 a 645/13 Moniky a Kláry Kramných, včetně záložních bločků a vlastních histologických řezů, byl skartován a nenávratně zničen,“ říká Peričevič.

„Již nikdy žádný znalec či renomovaná kapacita, a to nejen z České republiky, nebude moci vyjádřit své odborné stanovisko, protože již není možnost zmíněné vzorky jakkoliv přezkoumat. Naprosto kategoricky zastáváme názor, že pokyn ke skartaci nekroptického materiálu Moniky a Kláry Kramných odporuje naprosto všem normám a zejména z takového postupu jednoznačně čiší snaha o jasné zametání stop a ničení důkazů,“ myslí si.

Má bez vzorků šanci?

Otázkou nyní je, jak bude boj za obnovu procesu pokračovat dále. Má Kramný bez vzorků, které byly podle spolku Šalamoun klíčem ke zpochybnění původních znaleckých posudků, vůbec reálnou šanci?

„Ve spisovém materiálu trestní věci Petra Kramného nám zbývají jen fotografie srdce Moniky a Kláry prokazující účinky elektrického proudu. Ale to je opět padělek, protože se jedná o snímek jednoho a toho samého srdce, které jen zrcadlově a v úhlu osmi stupňů otočené, zvětšené a vyretušované,“ povzdechl si Peričevič.

A problém je i s posledním důkazem. „Jako poslední použitelný důkaz nám zbývají odposlechy. Jenže i ty trpí zásadní a neodstranitelnou vadou. Autor jejich tzv. přepisů, příslušník Policie České republiky kpt. Alois Kubiena, přepis těchto odposlechů z části zkreslil, z části ohnul a částečně zcela zfalšoval, když do úst Petra Kramného vložil slova a věty, které nikdy neřekl.“

„Nezbývá nám žádný jiný prostředek než vytrhnout všechny slušné občany České republiky z letargie s konstatováním: Vítejte v právní státě!“ rozčiluje se.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 5. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 17
  • 9
  • 9
  • 7
  • 7