Peričevič z Šalamounu: Kramný a obnova procesu? Bez šance! Poradíme mu, aby žádost stáhl

Jeden z nejznámějších českých zločinců jde znovu před soud. Tak senzačně působila úterní zpráva o tom, že bude Krajský soud v Ostravě projednávat žádost Petra Kramného o obnovu procesu. Realita je ale zřejmě trochu jiná. Podle Václava Peričeviče, místopředsedy spolku Šalamoun, který dlouhodobě bojuje za spravedlnost pro Kramného, je šance na zvrat nulová. Proč? Co je podle něj na případu neuvěřitelné a ostudné? A z jakého důvodu Kramnému doporučí, aby žádost o obnovu procesu, jíž se má soud zabývat od 17. března, stáhl? To Peričevič prozradil v rozhovoru pro Expres.cz.

Na začátek jednoduchá otázka. Jakou má Petr Kramný podle vás šanci na obnovu procesu?

Řeknu to úplně jednoduše, ta šance je nulová. V podstatě tam ani nemusíme jezdit.

Kvůli tomu, že žádost posuzuje soudkyně Renata Gilová, která Kramného odsoudila?

Ano. A její přístup k té projednávané věci v podstatě dopředu naznačuje, kam to řízení pod jejím předsednictvím bude směřovat. Už skutečnost, že nechala napadené a zpochybňované posudky docenta Vorla přezkoumat docentem Vorlem, je sama o sobě neuvěřitelná.

Snažili jste se proti tomu nějakým způsobem bránit?

Ač jsme proti tomu brojili, podávali jsme různé návrhy a podněty, ta soudcovská činnost je natolik nezávislá, že nikdo nemůže zasahovat do jejího rozhodovacího procesu.

Co dalšího podle vás naznačuje, že soudkyně dopředu vše směřuje k zamítnutí žádosti?

Další věcí je takzvaný mezioborový posudek z odvětví soudního lékařství a biomechaniky, který přináší některé stěžejní argumenty o tom, že smrt (Moniky a Kláry Kramných, pozn. red.) nemohla nastat po zásahu elektrickým proudem. Nic nebudí větší důvěru v nezávislost a nestrannost justice než to, že předsedkyně senátu Gilová znalce, kteří tento posudek vypracovali, k veřejnému zasedání vůbec nepředvolala.

Proč to podle vás neudělala?

Panuje tam velký strach, aby jejich závěry v soudní síni nezazněly. Abyste to neslyšeli vy novináři ani veřejnost a všichni ostatní. Protože tam se nejedná o nějaké nahodilé svědectví ze třetí ruky, že tamhle Karel slyšel od Jardy něco o Lubošovi. Je to odborná záležitost renomovaných znalců, kteří mají jasné závěry. Gilová jim nemusela čelit, a aby to nemusela hodnotit, k soudu znalce vůbec nepozve. To je takový ideální způsob, jak se zbavit obtížného svědka. Že ho nevyslechnete.

Zleva: John Bok, Lukáš Nečesaný, Luděk Nečesaný a Václav Peričevič

Když se vrátíme ke znalci Vorlovi, jenž bude sám posuzovat znalecké posudky, které jeho závěry napadají, kde například podle vás pochybil?

Vorlův posudek například uvádí, že na krku Moniky Kramné byl takzvaný výbled, což je jediná známka působení elektrického proudu, která se u žádného jiného typu zranění nevyskytuje. A tento svůj závěr, protože on sám přiznává, že vraždu elektrickým proudem nikdy neviděl, opírá o učebnici forenzní patologie profesorů Saukka a Knighta (světově uznávaní forenzní patologové, pozn. red.). My jsme profesora Saukka sehnali, vysvětlili jsme mu situaci a úplně stejné fotky, které měl k dispozici Vorel, jsme mu poslali. Požádali jsme ho, jestli nám může potvrdit, zda se skutečně jedná o výbled, když na něj Vorel odkazuje. A on nám napsal, že to potvrdit nemůže. 

Myslíte, že u jiného soudce než u Gilové by takový rozpor ve znaleckém posudku na obnovu procesu stačil?

Neříkám, že to je stěžejní důkaz. Říkám ovšem, že je to naprostá pochybnost a zásadní rozpor. A my se tady nebavíme o krádeži rohlíků, ale o 28 letech života. Přece se nemůžu odkazovat na nějakou odbornou literaturu, když autor dané publikace řekne, že to tak není. 

Spolek Šalamoun v minulosti napadal působení znalce Františka Vorla v kauze Kramný i proto, že se má dobře znát se soudním znalcem Igorem Dvořáčkem, jehož tým na základě pitvy označil za příčinu smrti Moniky a Kláry Kramných elektrický proud a jehož závěry měl Vorel posoudit. Podle vás tedy není nestranný?

Aby všichni pochopili, jak podivná situace to je, tohle bylo úplně poprvé v historii celého Krajského soudu v Ostravě, kdy oslovili Vorlovu Nemocnici České Budějovice jako znalecký ústav. Nikdy předtím jej neoslovili, až u Kramného. Vorel s Dvořáčkem to měli domluvené. On by se pod to nikdo jiný nepodepsal, potřebovali někoho sehnat. Takže poprvé v historii Vorel vypracoval posudek z fotek, odkazuje se na profesora, který říká, že to tak není, a tak dále... Ostuda. Navíc jeho posudek na Kramného byl jeho prvním posudkem k případu, kde byla sazba vyšší než pět let. On předtím dělal jen asi tři případy, to ale byly fackovačky, zlomený nos a naražený prst. Tohle byla první velká kauza, kde dělal revizní posudek. A zároveň, což je zvláštní, i poslední kauza.

Fotografie pořízená na dovolené v Egyptě. Petr K. má na sobě žluté tričko, které později bude zkoumat policie.

Jste s Petrem Kramným v kontaktu? Jak na to, že jeho žádost o obnovu procesu bude posuzovat stejná soudkyně, která ho odsoudila, reagoval?

Teď v kontaktu nejsme kvůli koronavirové situaci. Volali jsme si o Vánocích. Šťastný pochopitelně není, ta naděje na obnovu procesu je v tuto chvíli nulová. My mu určitě budeme doporučovat, aby tu žádost stáhl.

Aby to rovnou vzdal?

To samozřejmě ne. Poslaneckou sněmovnou už ale prošla novela, která spočívá v tom, že bude z projednávání žádostí o obnovu procesu vyloučen senát, který případ posuzoval v původním řízení. S nabytím platnosti této novely bude mít Kramný unikátní šanci, že bude jeho případ posuzovat jinýma očima zcela jiný soudce. Což je samozřejmě nepopsatelně větší šance než u Gilové.

Když si představíme, že by za těchto okolností Kramný na obnovu procesu dosáhl, jak by to pak podle vás probíhalo? Biologický materiál neexistuje, kolem všeho je strašně pochyb…

Samozřejmě to, že nejsou biologické vzorky, je zásadní problém. A to je také přesně ten důvod, proč byl ten důkazní materiál zničen ještě v době, kdy řízení probíhalo. 

Podle vás byl zničen záměrně?

Tady byl dokonce tým zahraničních odborníků, kteří měli zájem svůj pohled na věc zpracovat. Byl by to další důkaz ve prospěch Kramného. Jenže po zničení biologického materiálu už nikdo nikdy znalecký posudek nevypracuje a to je alfa a omega celého případu. Poslední, kdo ten materiál viděl, je pan profesor Šteiner, který ve svém znaleckém závěru konstatoval, že si znalci obžaloby pletou základní terminologii. A pak to zničili.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:28 středa 16. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 28
  • 22
  • 17
  • 10
  • 9