Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kajínek promluvil o Kramném: Je nevinný, mám o tom svoje informace

    Jiří Kajínek je přesvědčen o tom, že Petr Kramný svou manželku a dceru nezavraždil. | foto: koláž Expresu

    Vina Petra Kramného, který podle soudu v létě 2013 na dovolené v Egyptě zavraždil svou manželku a dceru elektrickým proudem, se poslední dobou nezdá být tak jednoznačná jako dříve. Jeho obhajoba poslední dobou ve spolupráci se znalci zpochybňuje důkazy, na jejichž základě byl Kramný odsouzen k výjimečnému trestu. V boji za vytouženou obnovu procesu má teď čtyřicetiletý muž i jednu zvučnou podporu v zádech. „Jsem na 99 procent přesvědčený, že je Petr Kramný nevinný,“ říká nejslavnější a omilostněný vězeň Jiří Kajínek.

    O vině Petra Kramného, který podle soudu v roce 2013 zavraždil manželku a dceru, ještě poměrně nedávno nikdo nepochyboval. Pilná práce obhájců i spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun ale vedla k tomu, že má Kramný nyní poměrně slušnou šanci na obnovu procesu.

    V případu totiž nesedí hned několik věcí. Jde třeba o údajnou posmrtnou skvrnu na patě manželky Moniky, kterou ale znalci podle Šalamounu odhalili až po 441 dnech od smrti z fotografie. V záznamu egyptských patologů z pitvy provedené krátce po smrti údajně jasně vyplývá, že se žádná skvrna na patě nenachází. Otazníky visí i nad dalšími důkazy, třeba nad posmrtnými vzorky krku a srdce Moniky a Klárky.

    Do boje za zmíněnou obnovu trestního řízení tak Kramný nevstupuje zdaleka jako psanec a zcela nepochybný vrah. Dokonce se může opřít i o mimořádně zvučnou podporu. Na jeho obranu totiž v pořadu Xaver Live Luboše Xavera Veselého vystoupil nejslavnější český vězeň Jiří Kajínek, který pykal za dvojnásobnou vraždu, ale prezident Miloš Zeman ho po 23 letech omilostnil. Podle Kajínka neměl být Kramný nikdy odsouzen.

    „Setkal jsem se s ním na Mírově. Dostal jsem vycházku s ostatními vězni a Petr Kramný na mě čekal, přišel a zeptal se mě, co si myslím. Řeknu vám jednu věc, podstatu věci u Petra Kramného. Sdělovací prostředky na něj udělaly štvanici, justice se tvářila, že je všechno jasné, ale Petr Kramný je odsouzený na základě zfalšovaného důkazu. Myslím, že každý, kdo sleduje tu situaci, tak ví, že Petr Kramný prostě neměl být nikdy odsouzen,“ myslí si Kajínek.

    Petr Kramný promluvil z vězení. Jeho naděje na obnovu procesu prý sílí.

    Slavný bývalý trestanec, který napsal několik knih a byl o něm natočen film i dokumentární seriál, kritizuje především práci soudkyně Renáty Gilové. Sám prý byl nedávno v Africe a pochybuje, že by Kramný mohl vraždit elektrickým proudem.

    „Vyjádřili se k tomu odborníci, soudní znalci. Myslím, že ten případ by se měl řešit. Byla tam ta strašná věc, co tam soudkyně Gilová předváděla, jak vyslýchala lidi, co kdo řekl, z patnáctého kolena. Já jen tak pro pořádek řeknu, že jsem byl nedávno v Africe a viděl jsem, jak to funguje. Není možné, aby Petr Kramný zabil někoho v Africe elektrickým proudem, to je nesmysl. Nikdo netvrdí, že šlo o nějakou otravu, tam se mluvilo o intoxikaci. A důkazní situace je neuvěřitelná,“ popisuje Kajínek.

    Jiří Kajínek

    Nejenže podle něj byl Petr Kramný odsouzen na základě zfalšovaných důkazů, Kajínek je dokonce přesvědčen o tom, že jeho někdejší spoluvězeň nemá na smrti manželky a dcery žádný podíl

    „Já musím říct, že jsem si dřív myslel, že to udělal. Pak jsem si myslel, že neudělal. Ale dneska jsem de facto přesvědčený, že to neudělal. Já samozřejmě nevím, jak to je, může to být všelijak, ale všechny informace, které mám, tak jsou o tom, že Petr Kramný je nevinný člověk. A to, že se špatně usmál nebo že vypadá divně a lidem se nelíbil, je směšné. A jestli to tak je, že mu zemřelo dítě a teď se do něj lidé obouvají, že je zrůda, že zabil svoji dceru, musí být šílený. Jsem na 99 procent přesvědčený, že je nevinný, ale nemusím mít pravdu, samozřejmě,“ uzavřel Kajínek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 2. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      107
    • Trapas
      99
    • Haha
      44
    • Tvl
      29
    • Cože
      26
    • Sladký
      19
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...