Zmrzlá těla našli po šesti hodinách, pilot ležel opodál: Kellner možná pád vrtulníku přežil

Zemřeli hned, nebo až na následky zranění v mrazech? Policejní vyšetřování odhalilo, že nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a čtyři další pasažéry nemusel zabít pád vrtulníku jako takový, pomoci se jim totiž dostalo až po šesti hodinách a například pilot Zachary Russell se nacházel mimo stroj. Světlo by do případu mělo vnést především svědectví snowboardisty Davida Horvátha, který jako jediný nehodu přežil.

Kanadští vyšetřovatelé dali dohromady časovou osu nehody vrtulníku s Petrem Kellnerem na palubě a ta odhalila hrozivou skutečnost. Trvalo celé hodiny, než se k posádce dostali záchranáři.

Poslední signál ze satelitního sledovacího systému společnosti Soloy Helicopters přišel v 18:35, jenže ta to nahlásila až po dvou hodinách. 

Proč se tak stalo, je teď předmětem vyšetřování. Záchranáři se pak na místo nehody dostali až po dlouhých šesti hodinách od ztráty signálu.

Jednou z vyšetřovacích teorií tak je, že samotný pád vrtulníku Kellnera a další členy posádky nezabil, ale že zemřeli až na následky zranění v mrazu.

Fotografie zříceného vrtulníku, ve kterém zahynul podnikatel Petr Kellner.

Tomu nasvědčuje skutečnost, že snowboardista David Horváth nehodu přežil.

Navíc tělo pilota Zacharyho Russella se nacházelo mimo havarovaný stroj. Vypadnout z něj mohl při pádu, ale také se mohl zoufale snažit dostat pryč.

Záchranáři: Vzdávali jsme to, ale...

Pro Českou televizi promluvil záchranář Keenan Zerkel, který po havarovaném vrtulníku pátral. Popsal, že když jeho tým po třech hodinách ve vzduchu roztříštěný stroj spatřil, všichni se domnívali, že nikdo nemohl přežít.

Fotografie zříceného vrtulníku, ve kterém zahynul podnikatel Petr Kellner.

„Jeden z členů týmu ale zaznamenal pohyb a řekl: Chlapi, tam dole je někdo živý,“ popsal Zerkel, jak došlo k záchraně českého snowboardisty Davida Horvátha.

Právě jeho svědectví by mohlo příčinu pádu i dění následujících několika hodin objasnit. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:08 pátek 30. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 124
  • 31
  • 28
  • 25
  • 21
  • 8