Technické problémy pád vrtulníku s Kellnerem nezavinily, vzkázal jediný přeživší

Americká Národní rada pro bezpečnost dopravy (NTSB) zřejmě začátkem příštího týdne zveřejní předběžnou zprávu o nehodě vrtulníku, při níž nedávno zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner (†56). Snowboardista David Horváth (48), který jako jediný zázrakem pád přežil, už komunikuje a chce vypovídat.

„Z toho, jak jsme mluvili s Davidem Horváthem, snad mohu jen říct, že nic nenasvědčuje technické poruše. Že to byla skutečně souhra nějakých nešťastných náhod, povětrnostních podmínek, přistávacích podmínek,“ naznačil mluvčí Kellnerovy finanční skupiny PPF Vladimír Mlynář v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že věc musí posoudit vyšetřovatelé.

Předběžnou zprávu o nehodě sice NTSB zveřejní zřejmě už příští týden, vypracování závěrů však může trvat i rok, uvedl hlavní vyšetřovatel nehody Clint Johnson. Dále doplnil, že i když snowboardista David Horváth dal přes svého zástupce najevo ochotu vypovídat, zatím toho zcela schopen není.

„Ještě nějakou chvíli to potrvá,“ citoval web Anchorage Daily News vyšetřovatele Johnsona.

Horváthovo jméno už zmizelo z evidence nemocnice, kam byl po nehodě na konci března převezen. „To buď znamená, že se zotavil natolik, že byl propuštěn, nebo že požádal o vyškrtnutí ze seznamu z důvodu ochrany svého soukromí,“ nechal se slyšet mluvčí nemocnice Mikal Canfield.

Český Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) oznámil, že svoje experty na Aljašku nevyšle. „Přestože na palubě vrtulníku byli občané České republiky, kteří při letecké nehodě utrpěli těžká a smrtelná zranění, s ohledem na situaci v místě letecké nehody a na epidemickou situaci v souvislosti s výskytem covidu u nás i ve světě ÚZPLN svého práva nevyužije,“ informoval ředitel úřadu Pavel Štrůbl.

Tato informace aktivistku Janu Peterkovou, která chtěla na Aljašku sama letět a zasadit se o nezávislé vyšetřování, asi nepotěší...

Na letišti v Anchorage ve středu přistál Kellnerův luxusní Boeing 737 BBJ, což zavdalo spekulacím, že přiletěl pro miliardářovo tělo. Mluvčí PPF Vladimír Mlynář potvrdil, že repatriace Kellnerových ostatků je „v procesu“. Letoun se ve čtvrtek vydal na cestu zpět domů! Vzlétl po dvou dnech čekání z letiště v Anchorage. Do Prahy dorazil v pátek krátce před půl třetí ráno. Pravděpodobně přepravil rakev s ostatky nejbohatšího Čecha.

Tragická nehoda se stala 27. března, když skupina vrtulníkem vyrazila na snowboarding ve volném terénu. Stroj pak narazil do hory poblíž ledovce Knik. Kromě Petra Kellnera zahynuli také trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a horští vůdci Gregory Harms a Sean McManamy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:37 sobota 7. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 3
  • 2
  • 2
  • 1
  • 1