Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    ODS vyzývá k rezignaci Hřiba i Scheinherra: Máte tu největší korupční kauzu v dějinách Prahy

    Zdeněk Hřib a Adam Scheinherr | foto: Profimedia.cz

    Den po obří policejní razii na pražském magistrátu, v sídle dopravního podniku i na několika soukromých adresách se sešlo zastupitelstvo. A na jeho jednání létají jiskry. Točí se hlavně kolem primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra. Ten se pasoval do role hrdiny, který jako jediný šel na policii, na korupci ji upozornil a po celé dva roky s ní pracoval na rozkrytí magistrátní chobotnice. Podle opozice je vše trochu jinak. Pražská ODS v průběhu dne vyzvala jak Scheinherra, tak i primátora Hřiba k rezignaci.

    Že jako jediný šel na policii a na korupci ji upozornil, prohlásil Adam Scheinherr (Praha sobě) již včera ve vysílání CNN Prima News. Opoziční zastupitelé celou věc vidí trochu jinak. Například podle Hany Kordové Marvanové, která ještě donedávna byla kolegyní Petra Hlubučka v hnutí STAN, Scheinherr i s primátorem Hřibem korupci v průběhu oněch posledních dvou let naopak bagatelizovali.

    Souhlasí i zastupitel za ODS Zdeněk Zajíček. Ten upozornil, že před dvěma měsíci Scheinherr smetl ze stolu jeho návrh na projednání netransparentního hospodaření dopravního podniku. Zajíček tehdy reagoval na rozhovor Hany Marvanové, jež pro Lidové noviny kromě dalšího zmínila, že od vedení magistrátu měla nulovou podporu při řešení netransparentního hospodaření hlavního města.

    „Tento můj návrh nebyl přijat, tento bod nebyl zařazen. Dovolím si ocitovat také reakci odpovědného náměstka Scheinherra, co mi na to řekl: Děkuji, já bych tento bod zařadil, ale vy jste neřekl nic konkrétního. Co tam proběhlo netransparentního? Za co můžeme? O jakou transakci se jedná? Kdo to podepsal? Vůbec nic,“ hřímal na zastupitelstvu Zajíček. 

    „A to bylo zdůvodnění, proč tento tisk nemá být zařazen. Pane náměstku, pokud jsem slyšel všechna vaše vyjádření, věděl jste, o co se jedná, protože dokonce včera jste publikoval, že jste to byl vy, kdo podal trestní oznámení. Věděl jste, že tam jsou netransparentní věci, dokonce jste k tomu podal trestní oznámení, a mně jste říkal, že nevíte, o co se jedná. Všechny jste nás tady uváděl v omyl. Bohužel se s největší pravděpodobností jedná o největší korupční kauzu, která se v dějinách HMP odehrála,“ prohlásil dále Zajíček.

    Pražské zastupitelstvo řeší korupci kolem hnutí STAN.

    Scheinherr si ale stojí za tím, že splnil svou občanskou a svoje podezření nahlásil policii. 

    „Ano, pane předsedo Zajíčku, věděl jsem to. Věděl jsem, že se něco nekalého v dopravním podniku děje, ale pro mě nebylo podstatné to vynášet ven, dávat to do médií. Pro mě bylo podstatné spolupracovat s policií. Proto jsem slíbil policii, že nic nebudu vytahovat na veřejnost, a díky tomu, že jsem tohle udělal, docílili jsme toho okamžiku, který se stal právě teď. Podepsal jsem mlčenlivost a tu jsem dodržel. Jsem za to rád, že nyní jsme u odhalení takové kauzy,“ bránil se Scheinherr.

    Zastání se dočkal i u šéfa hnutí Praha sobě Jana Čižinského. 

    „Byl to jen náměstek Adam Scheinherr, kdo splnil svou povinnost, když se něco dozvěděl a šel na policii, nemařil práci policie a policie to díky tomu dotáhla. Proč jste nešel na policii vy?“ vypálil na Zajíčka.

    Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr

    Zajímavé je, že Adam Scheinherr měl na policii se svým podezřením jít už před dvěma lety, jak ve svém dalším výstupu zmínil.

    „Dva roky jsem spolupracoval s policií. Ty věci byly pod kontrolou Policie ČR. Vy se akorát zajímáte o mediální výstupy, facebookové posty, ale já jsem to řešil tajně s policií. Smějte se, ale já jsem rád, že policie došla k tomu, k čemu dospěla včera. Ta chobotnice je neuvěřitelně široká a bylo zasahováno na více než čtyřiceti místech. Je v tom spousta lidí, já jsem v dopravním podniku zaváděl kontrolní mechanismy, aby neprošlo nic, o čem bych nevěděl,“ vysvětlil.

    Dva roky jste to tu nechal rozkrádat?

    Jenže Scheinherrova teorie se vůbec nezdá opozičním zastupitelům. Respektive se jim nezdá, že by náměstek pro dopravu a šéf správní rady dopravního podniku dva roky pod dohledem policie sledoval, jak je DP rozkrádán a jak se na něm pakují obvinění korupčníci, například Matej Augustín, jehož do představenstva prosadil Petr Hlubuček.

    „Nikde jsem neviděl, že by policie příběh pana Scheinherra potvrdila. Před dvěma lety pan Scheinherr šel na policii, učinil nějaké oznámení, dva a půl roku se tu dělo rozkrádání dopravního podniku a ostatních věcí a nikdo s tím nic nedělal? S vědomím policie?“ nechápal zastupitel za hnutí ANO Radomír Nepil.

    „Byla tu řada podnětů, tak proč se nic nedělo? Co udělal pan Scheinherr pro to, aby alespoň zabránil tomu, aby se tyhle věci neuzavíraly? Aby omezil činnost pana Augustína? Co pro to udělal? Já jsem neviděl nic, promiňte. Splnil svou občanskou povinnost, to je hezké, ale mezitím se tu rozkradlo takových peněz... A pan náměstek je v pohodě, je vysmátý,“ dodal.

    Petr Hlubuček

    Zastupitel za ODS Tomáš Portlík si dokonce vyžádal od Scheinherra důkaz. 

    „Jak to bylo s tím trestním oznámením, to evidentně z pana Scheinherra nedostaneme. V tom případě chci vidět papír od policie, která dává Adamu Scheinherrovi jakožto předsedovi správní rady dopravního podniku pokyn, aby dva roky nijak nekonal,“ prohlásil.

    ODS chce okamžitou rezignaci

    Pražská ODS v průběhu dne vyzvala jak Adama Scheinherra, tak především i primátora Zdeňka Hřiba k rezignaci. Důvodem je, že oba věděli o korupci, ale přesto nechali z dopravního podniku vyvádět peníze.

    „Je to zcela absurdní. Hana Marvanová již několik let upozorňovala na to, že situace okolo DPP je katastrofální. I my jsme se na toto téma snažili upozorňovat a zařazovat ho na bod jednání zastupitelstva, ale koalice se nám vždy vysmála a odmítla to. Je zjevné, že informace o podezřelých a netransparentních postupech v DPP měl i sám náměstek Scheinherr, a proto podal trestní oznámení. To, že nechtěl v této věci spolupracovat s opozicí, je zarážející,” uvedl předseda pražských zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

    „Pan primátor Hřib se chvástá, že šel na magistrát s heslem ‚Chci řídit město s čistým štítem‘. To se mu očividně nepovedlo, a místo aby z toho nyní vyvodil osobní odpovědnost, nad touto kauzou, společně s kolegy z Prahy sobě, si jako Pilát myje ruce. Na nejasnosti okolo DPP upozorňujeme dlouhodobě. K politické odpovědnosti jsme opakovaně vyzývali jak primátora Zdeňka Hřiba, tak náměstka Adama Scheinherra. Odpovědí nám však byla jen jejich v lepším případě laxnost, v tom horším úmysl. Přitom jsou to právě oni, kdo nesou plnou politickou odpovědnost za to, s kým sedí v Radě hlavního města Prahy a co se děje v pražském dopravním podniku,“ přidal se Tomáš Portlík.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:25 pátek 14. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      16
    • Super
      10
    • Haha
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      7
    • Sladký
      5