Premium

Šlachta: Gazdík a Redl v „bezpečné kanceláři“? Řeknu vám, co se na takových schůzkách řeší

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dosáhla chobotnice kolem primátorova náměstka Petra Hlubučka až na Úřad vlády? Nejspíše právě to se policie snažila zjistit, když během rozsáhlé středeční razie na několika adresách hledala materiály týkající se ministra školství Petra Gazdíka. Ten měl totiž skrze šifrovanou aplikaci komunikovat s kontroverzním podnikatelem a někdejším parťákem Radovana Krejčíře Michalem Redlem a scházet se s ním v „zabezpečené kanceláři“. Šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta Expresu popsal, co se z jeho policejních zkušeností na takových schůzkách řeší.

Ministr Gazdík nepopírá, že se s Michalem Redlem znal. Kromě dovolených spolu řešili prý i pracovní záležitosti, například pronájem prostor pro pedagogicko-psychologickou poradnu, ačkoliv nakonec Gazdík prý využil jinou variantu než tu Redlovu.

Už pracovní schůzky jsou přinejmenším zvláštní, vzhledem ke kontroverzní minulosti zlínského podnikatele, který figuroval v trestních kauzách Radovana Krejčíře, avšak vyvlékl se z nich díky posudku, že je psychicky nemocný a soudu by nemohl rozumět. 

Ještě podivnější ale je, jakým způsobem spolu Gazdík s Redlem komunikovali. Například při několika telefonátech používali mobily s kryptografickou ochranou. Ministr školství se prý s podnikatelem bavil o mediálním obraze hnutí STAN nebo si například domlouvali návštěvu u Gazdíka v Suché Lozi, kde pak Redlovi ukazoval systém ekologické stability obce, nic víc podle Gazdíka není třeba v jejich komunikaci hledat. Ministr také popírá, že by Michal Redl měl na chod hnutí STAN vliv. Zarážející ale je, že jejich schůzky probíhaly za dosti tajemných okolností.

„Jde o absolutně zabezpečenou kancelář, přijď třeba o hodinu dřív,“ ujišťoval podle informací serveru PrahaIN.cz Redl Gazdíka před jednou ze zachycených schůzek. 

Petr Gazdík by se mohl stát ministrem školství, Jan Farský zase šéfem obrany. Jmen ve hře je ale více.

Redakce webu PrahaIN, která disponuje materiály z vyšetřování, nicméně zdůrazňuje, že se ministr školství Petr Gazdík neměl na policií mapované trestné činnosti podílet, respektive není předmětem jejího vyšetřování.

Šlachta: Řeknu vám, co tam řešili

Expres.cz se obrátil na šéfa hnutí Přísaha Roberta Šlachtu, který proslul jako šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, lidově řečeno lovec mafiánů. Ten se s šifrovanými zprávami a „zabezpečenými místnostmi“ setkával denně.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 15. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 20
  • 20
  • 19
  • 18
  • 9