Premiér Fiala namíchl Slováky: Kopete do nás a chováte se nadřazeně, vzkazují! Stačila jedna věta

Dobré vztahy, ale zároveň i určitá rivalita panují mezi Čechy a Slováky třicet let od chvíle, co se rozpadlo Československo a obě země začaly fungovat samostatně. To druhé teď, možná nechtěně, rozvířil premiér Petr Fiala. U sousedů je velkým tématem výrok, který na adresu Slovenska pronesl v pondělí při křtu knihy Restart, pojednávající o událostech, které se přesně před třiceti lety odehrály. Naznačil totiž, že zatímco Slováci k Čechům vzhlížejí, opačným směrem to neplatí.

Premiér Petr Fiala byl jednou z osobností, které v pondělí v Knihovně Václava Havla knihu Restart křtily. Promluvil při této příležitosti o setkání s bývalým slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem, k němuž došlo během oslav vzniku Slovenské republiky v Bratislavě.

„Byl jsem překvapený, že za mnou Vladimír Mečiar přišel a děkoval mi za můj proslov. A přestože to zní zvláštně, byl téměř dojatý. Já si uvědomil, jak jim záleží na tom, aby vztahy s Českou republikou byly dobré,“ prohlásil Fiala.

Pokračoval ale dále. Prohlásil, že Slováci jsou si vědomi toho, že v některých porovnávacích ukazatelích jsou za Českem, a tudíž uznání od Čechů neberou jako samozřejmost. A také uvedl, že jejich vztah k nám je jiný než náš vztah k nim.

„Slováci sledují česká média, čtou české knihy a sledují naši kulturní scénu. My opačným směrem o mnoho méně,“ podotkl Petr Fiala, podle něhož už se výše zmíněné začíná projevovat tím, že mladí Češi nerozumí slovensky.

O Fialově proslovu na křtu knihy informovala slovenská tisková agentura TASR a spustila tím poměrně velkou bouři. Přebírat ho začala tamní média a například server Čas.sk informuje o „slovech českého premiéra, která se Slovákům líbit nebudou“.

Petr Fiala

„Hurvínek si nemohl pomoci. Musel si kopnout. Stále si hrají na staršího bratra, byli jsme jim dobří jen na to, aby se oni necítili tak malí. Jenom potvrdil, že rozdělení bylo správné,“ píše v diskuzi Slovák Ján na adresu Čechů i našeho premiéra.

„Slováci, čtete ten článek? Cítíte to pohrdání a nadřazenost?“ ptá se pro změnu Jozef a znechucených komentářů se od včerejšího dne, kdy slovenská média s vyjádřením Petra Fialy přišla, hromadí desítky.

Najde se ale zároveň i spousta Slováků, kteří s českým premiérem souhlasí. A jsou smutní z toho, že podle nich Slovensko za Českem zaostává.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:22 čtvrtek 18. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 279
  • 43
  • 33
  • 15
  • 13
  • 11