Postavíme novou Ukrajinu, slíbili z ostřelovaného Kyjeva Fiala a jeho ministři

Už podruhé letos premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil na Ukrajinu, která je terčem vojenské agrese ze strany Putinova Ruska. Spolu s ním odjeli i vybraní členové vlády včetně ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nebo šéfky resortu obrany Jany Černochové (ODS). V Kyjevě, který byl v pondělí znovu terčem raketového útoku, se sešli s ukrajinskou vládou, s níž jednali nejen o poválečné obnově Ukrajiny, ale i o ukrajinských uprchlících na českém území.

„Jsme v Kyjevě, který i dnes ráno čelil ruským raketovým útokům. Čeká nás řada jednání s ukrajinskými přáteli. Věřím, že přinesou konkrétní výsledky. Ukrajinci bojují nejen za svoji zemi, ale za celou Evropu. Naše podpora musí vytrvat,“ hlásí z ukrajinské metropole Petr Fiala.

„Přivítání v Kyjevě nám Putin zajistil velkolepé v podobě dalšího raketového útoku na hlavní město. Abych parafrázoval pravidelné hlášení Dany Drábové, oznamuji, že odhodlání celého svobodného světa porazit agresora zůstává normální. A i o tom budeme jednat s ukrajinskou vládou,“ informoval z Kyjeva ministr vnitra Vít Rakušan na svém twitterovém účtu.

Vybraní ministři, mezi nimiž nechyběli Zbyněk Stanjura, Jana Černochová nebo Martin Kupka, na Ukrajinu neodcestovali s prázdnou. Vzali s sebou seznam 102 českých firem, které by se rády podílely na obnově válkou zasažené infrastruktury.

„Předpokládám, že s ohledem na míru poškození ukrajinské infrastruktury se bude jednat o miliardy korun, které mohou dosáhnout dvou i tří desítek,“ prohlásil pro Blesk ministr dopravy Martin Kupka.

„Vše bude záležet na vývoji situace. Náš cíl je pomoc směřovat do období, kdy ten konflikt skončí. A to proto, aby tam pro české pracovníky bylo bezpečno,“ dodal. Nevyloučil ale, že by se některá firma mohla zapojit i dříve.

Petr Fiala vyrazil spolu s dalšími členy vlády na Ukrajinu, cestu zahájili v ostřelovaném Kyjevě.

Ruská agrese, která ničí Ukrajinu, stále není u konce. Částka, která bude třeba na obnovu země, proto není známa. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nicméně nedávno na konferenci ve švýcarském Luganu oznámil, že suma aktuálně vychází na zhruba 750 miliard dolarů, tedy 17,8 bilionu korun!

Česko vydala na zvládání uprchlické vlny do konce září 13,9 miliardy, samosprávy utratily do konce července tři miliardy. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury budou náklady za celý rok pravděpodobně nižší než původně odhadovaných 25 miliard korun.

Petr Fiala vyrazil spolu s dalšími členy vlády na Ukrajinu, cestu zahájili v ostřelovaném Kyjevě.

Fialova cesta na Ukrajinu i sliby o poválečné obnově země každopádně opět zjitřily veřejné mínění v Česku. Lidé premiérovi opět vytýkají líbivou politiku a „vítačství“ a dodávají, že když jsou tuzemské firmy tak žhavé do práce, mohly by přiložit ruku k dílu i doma, protože je tu práce více než dost i bez válečného konfliktu.

„Kšefty se musí dohodit včas, jenže také bude potřeba pořádně ohlídat, kam přesně ty investice v Ukrajině potečou, protože, ruku na srdce, Ukrajina je docela zkorumpovaná země,“ varuje jeden z tribunů lidu, co však na rozdíl od jiných chápe, jak velké příležitosti se v souvislosti s poválečnou obnovou nabízejí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 úterý 28. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 168
  • 18
  • 12
  • 12
  • 5
  • 5