Hloupý a zbytečný, bez empatie! hodnotí opozice Fialův projev. Co si myslíte vy?

Dnešní mimořádný projev premiéra Petra Fialy (ODS) o energetice byl podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury hloupý a zbytečný. Šlo podle něj o falešnou předvolební reklamu a výsměch občanům. Fiala v projevu vyzval k rozumnému hospodaření s plynem a elektřinou a ubezpečil občany, že v zimě bude energií dost. Koaliční politici projev chválí jako věcný nebo odpovídající situaci.

Okamura napsal, že projev byl falešnou předvolební reklamou a výsměchem občanům. „Nekompetentní Fialova vláda zastropovala cenu elektřiny čtyřikrát výše, než mají na Slovensku, u plynu násobně výše, než kdybychom měli přímý kontrakt s producentem, který vláda na rozdíl od našich okolních zemí z ideologických důvodů odmítá,“ uvedl Okamura.

„Byl to dobrý předvolební spot,“ prohlásil v předvolební debatě Karel Havlíček (ANO).

Situace kolem energií je pro mnoho občanů a firem nadále likvidační a neúnosná, doplnil Okamura. Kritizoval i vyjádření premiéra, že se lidé nemají ostýchat a mají hledat, které ze sociálních opatření v rámci „deštníku proti drahotě“ by jim mohlo pomoci.

„Ještě se v projevu chlubí tím, že zvýší množství občanů závislých na sociálních dávkách. Byl to hloupý a zbytečný projev a vláda by měla podat demisi,“ dodal Okamura.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru uvedl, že projev byl naprosto přesný. „Současné problémy jsou přímým důsledkem Putinovy ekonomické války proti Západu a manipulace s cenami energií. Vláda nespí a zajistila dostatek plynu a elektřiny na zimu. Stropujeme ceny,“ napsal. Připomněl i hledání cest k větší energetické nezávislosti.

Jako věcný a odpovídající situaci označil projev ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdůraznil, že vláda pomáhá domácnostem, veřejným službám, živnostníkům i firmám. „Pokud jakákoliv domácnost bude potřebovat další pomoc, pak je zde připraven sociální systém pomoci MPSV, ostych není namístě,“ doplnil.

Odborářský předák a prezidentský kandidát Josef Středula zdůraznil, že stanovením maximálních cen energií nemá vláda hotovo. „Česku hrozí propad střední třídy do chudoby, ceny potravin i zboží dále neúnosně rostou a reálná hodnota mezd i platů klesá. Je potřeba okamžitě zvednout minimální mzdu, valorizovat sociální dávky a připravit kurzarbeit,“ uvedl.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:04 pondělí 16. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 516
  • 85
  • 13
  • 11
  • 9
  • 7