Koukalová a Konečný: Petře Fialo, chcete vyhrát volby a nebýt rukojmím vlastního Krakena?

Nechceme říkat, že jsme vám to říkali, ale my jsme vám to říkali.

Před třemi měsíci jsme napsali komentář o našem bývalém kolegovi Pavlu Novotném, který dokonce koloval vnitrostranickou poštou ODS, odkazovaly na něj ostatní weby, Pavel sám nám za něj hrozil několikrát žalobou a v ohrožení prý byla půlka štábu Mall.TV. Jednoho autora Petra budil opakovaně uprostřed noci, Báru samozřejmě urážel na Facebooku a posílal na ni své facebookové pohůnky, přesně tak, jak jsme tvrdili, že to bude, ale na tohle jsme zvyklí a hlavně s takovými reakcemi musí autoři vždy počítat.

Když pomineme všechny tyhle věci, které jsou naprosto nepodstatné, ukázalo se, že jsme měli zase pravdu, protože to, co jsme naťukli, že Pavel Novotný bude dělat, se do puntíku naplňuje. Přicházíme proto s novým komentářem, který by si měl Petr Fiala přečíst, jinak skončí třetí za Piráty.

V prvním komentáři jsme napsali, že Novotný je loajální vůči sobě a svým zájmům a že jeho ambice vysoce překračují jeho možnosti, kdy i přes svou mimořádnou bystrost nevidí za kopec. Věta, která mu málem přivodila mrtvici, zněla takto: „Svoje limity si ale dobře uvědomuje, přesto toužil v novinách i v politice po jediném, a sice po uznání. Ale ne po uznání lidí, ale těch, kdo jsou nad ním. A tady je meritum věci, Pavel je vlastně lokaj. Ten, co rád podrží dveře a rád taky podrazí nohy. Je zaslepen mocí a obzvláště pak pocitem, že ovládá svoje digitální ovečky.“

Což samozřejmě nastalo okamžitě.

Pavlova marketingová jízda nabrala vyšších obrátek, jeho pokání jako obvykle nevydrželo dlouho a povzbuzen mediálními ovacemi a redaktorskými tleskánky začal zase psát Číně a na hlavičkovém papíře vynesl řeporyjské rozsudky smrti.

Pak přišly Pavlovy plané sliby. Pane předsedo, já už to nikdy neudělám, manželka mi to zakázala, typické švejkovské sypání si popela na hlavu ve stylu: Omlouvám se, ale nemyslím to vážně. Dál jede v nastaveném módu, který mu vynáší pozornost, láduje do novinářů cokoliv, z čeho oni udělají titulek, nahází tam oprátku, plyn, smrt, hlavně že to zvedne ze židle politiky, vydavatele a voliče kterékoliv strany.

Vypadá to sice jako jednání šílence, ale my v tom vidíme jeho jasnou taktiku, ke které se vrátíme později.

Proboha, kdo mi řekl, že mám jet do Řeporyjí?

Abychom si vysvětlili, proč takhle řádí a nepřestane, musíme se vrátit do onoho dne, kdy vážený předseda ODS a pan profesor Petr Fiala nakráčel do Řeporyjí navštívit Pavla, čímž vypustil Krakena, aniž by to sám tušil.

V ten moment byl Fiala vláčen svými poradci na politologické úrovni dětí, kteří Pavla zbožňují, aniž by doopravdy věděli, která tady vůbec bije. Pavlovi stačí málo, jen ten pocit, že ho někdo legitimizuje poplácáním po zádech, a už si myslí, že je s vámi na jedné lodi. A ono to tak začalo fungovat: Pavel je zván na rozhovory, kde je označován jako čelní člen ODS, a on tento přívlastek s naoko skromným úsměvem přijímá. Političtí komentátoři jako například Petr Kolář o něm píší, že to je on, kdo určuje současnou politickou agendu ODS, ale jaká ta agenda podle Pavla je? Uprchlíci sem, válka s Ruskem, Čínu vyhladit, s Tchaj-wanem (nebo s jinou zemí, kam někdo pojede) na věčné časy, prezidentem budu já nebo Rom, důchodci jsou blbci, Babiš a Zeman musí zemřít.

Teď si představte, že jste Petr Fiala, jezdíte po vesnicích, máte hlavu plnou Andreje Babiše, snažíte se voličům jako hodný strýček vysvětlovat, jaká je ta ODS jiná a slušná a demokratická a přívětivá, a mezitím mu Pavel Novotný, označován novináři jako nová krev ODS, na hlavičkovém papíře Řeporyjí rozesílá rozsudky smrti po celém světě.

Petr Fiala se tak odsouvá někam do politického undergroundu a nejvýraznějšími členy strany jsou Tchajwanec Vystrčil, což je pětkrát vylouhovaný čaj Václava Havla, a Pavel Novotný. A teď se vrátíme k té taktice. Pro mnohé lidi to může vypadat, že Pavel na něčem frčí, ale můžeme vám garantovat, že ten jedině frčí na svém egu a má celkem jednoduchý plán: těmito rozhovory a výroky tlačí ODS do kouta. Co od ní chce?

Výzvu.

Když mi něco dáte, já nebudu zlobit

Co se mnou uděláte? Můžete mě vyhodit, jenomže to už budu druhý nejznámější vyhozený ódéesák. Nebo mi dáte nějakou práci v PR (o tu si už dvakrát napsal) a konečně: Dejte mě na kandidátku a já slibuju, že se změním. Tahle varianta je podle nás nejpravděpodobnější. Alexandra Udženija nebo ještě někdo víc naivnější navrhne Fialovi, aby dali Pavla na pražský lístek na poslední místo, a buď se do voleb znemožní úplně, nebo jim pomůže vyhrát volby v Praze.

Na první pohled se to zdá jako celkem chytrý krok, protože Pavel je naprosto dokonalý kandidát kverulantů. Volby mě nebaví, Fialovi nerozumím a Pavel je strašně vtipný, tak mu to tam hodím. Stoprocentně bude kroužkovaný mladými lidmi jako kdysi Dominik Feri, ale pro Fialu to bude Pyrrhovo vítězství, stejně jako byl Feri pro Kalouska. Bude za tím stát pražská namyšlená scéna, která věří, že všichni jsou blbci a jenom oni vědí, co my ostatní máme dělat. Tím pádem strana přijde o nejsilnější hlasy: mimopražské voliče střední třídy.

Fiala to už možná tuší a musí si uvědomit, že Novotný pomáhá Pirátům a topce, vyvolává jen absurdní bojůvky, které v konečném důsledku nahrají Andreji Babišovi.

Co Fiala nepochopil a ostatní už ano, je to, co jsme psali v předchozím komentáři. Srovnání s Miroslavem Sládkem je namístě, stejně jako v jeho případě už ani s Pavlem Novotným se nechtějí politici střetávat v diskuzích, do Arény Jaromíra Soukupa s ním odmítla jít i ta největší béčka Poslanecké sněmovny. Pavel Novotný si myslí, že to vyhrál, když tam mohl hodinu plácat se Soukupem, co chtěl, a poté, co v podcastu webu Info.cz pronesl památnou větu, že nejlepší by pro Česko bylo, kdyby Zeman a Babiš umřeli, má největší odvahu, jenže následkem toho se od něj začali odvracet takoví politici jako mistr nekorektnosti Miroslav Kalousek. Ostře se ohradil i Lubomír Zaorálek, jenž trefně vyzval Fialu, aby se s ním už nemazal.

Na to Fiala ale prozatím nemá koule, ale o Pavla Novotného tady nakonec vůbec nejde, předseda ODS se řeporyjským starostou nemá hlavně vůbec zabývat, protože to není v jeho lize. Má zvednout telefon a šéfovi pražské ODS nařídit, aby si ho srovnal. Místo toho ale Fiala pronáší jakési projevy o stanovisku strany, jenomže, pane Fialo, brzo se stane to, že když novinář bude chtít znát stanovisko ODS, bude volat Novotnému, ne vám.

Jak se odkrývá pokrytectví elit

Takhle to vypadá, že Fiala nemá stranu pod kontrolou, nedokážeme si představit, že by Paroubkovi nebo Topolánkovi ve straně řádil podobný Pepek Vyskoč a vykřikoval urážky a výhrůžky na všechny strany. ODS přecenila Novotného skutečné politické schopnosti a absolutně podcenila jeho marketingovou sílu a obratnost. Kdybychom dneska udělali anketu, kdo je nejznámější tváří ODS, je to Zahradil, Vondra, Vystrčil a Novotný. Takže jeden uklizený v Bruselu, druhý zadumaný jezevec na chatě, třetí Tchajwanec a čtvrtý blázen. My neříkáme, že právě toto strana nepotřebuje, lidí s odvážnými názory, kteří dokážou naprosto přesně pojmenovat problém, je vždy třeba, ale nemusí nikdo u toho nikoho věšet.

Na druhou stranu to, co dělá Pavel Novotný, fantasticky odkrývá pokrytectví některých politiků, rádoby intelektuálů a umělců. Když byl Novotný šéfredaktor v bulvárních médiích, taky tyhle celebrity a pseudointelektuálové nad ním zvraceli, ale teď je to jejich hrdina, protože říká, že Zeman umře, a to je to, co ti lidé chtějí slyšet a co si doopravdy přejí. A jsou rádi, že to za ně řekne „to hovado z Řeporyjí“, protože oni si tím nemusí špinit ruce. Pavlovi patří dík za to, že díky němu vylezl ten hnůj, který tady smrdí po každých demokratických volbách, kdy vyhraje někdo, kdo se vám nelíbí, a vy si myslíte, že to tak nemůže zůstat, protože to „ohrožuje zemi“.

Vy sami jste si ho tak stvořili

My víme, že Novotný je legrace a nadsázka, ale dál? Je třeba si uvědomit, že vaši politickou stranu reprezentuje někdo, kdo v jednom rozhovoru něco plácne a v dalších deseti to vysvětluje. Fialova hesla o sebevědomé zemi a dobré dani působí vedle toho jako letáček na slevu na čištění peří, ale co vůbec poradit Fialovi, až mu tohle zase někdo nasdílí na vnitrostranické fórum? Tak hlavně: Nenechte to číst ta vaše „social specialist“ děcka, která to absolutně nepochopí, přečtěte si to vy sám. Problém je, že Novotný ztratil linku na normální lidi, měl témata kolem Řeporyjí, kterým lidé rozuměli, tu vytěsnila jeho zahraniční „haha“ politika, protože Pavel by rád vyšší plat a imunitu. Pane profesore, radši mu dejte půlku toho svého, protože jakmile bude mít imunitu, už ho nezvládnete. Střih, je rok 2022, je po volbách a Pavel Novotný coby čerstvě zvolený poslanec jako člen zahraničního výboru právě vyhlašuje v Poslanecké sněmovně válku Rusku, vyvolává hlasování o vlastizradě Miloše Zemana, což je tak asi všechno. A to fakt chcete?

Jenže co mu taky vyčítat? Novináři na to najíždí, politici z jiných stran mu vyjadřují podporu, protože naštěstí není u nich, takže proč by něco měnil? Vaše stranická lvice Alexandra Udženija tuhle natřela Hřiba, že je arogantní hovado, ale když její mazlivý mopsík Novotný uráží vulgárně Barboru Kořanovou a ostatní lidi ze stran, které se mu nelíbí, navíc na hlavičkovém papíře, tomu Udženija asi tleská, ne?

Kde jste, Alexandro, byla, když Kořanové psal, že je husa, opilkyně, zoufalá nula, ubohá slepice, aha?! Nebo tady se vás boj proti arogantním hovadům netýká, protože Pája je kamarád a je to směřováno do špatné strany, která je vaším soupeřem?

Vy sami jste si ho takhle stvořili.

Jakmile si ho nevšímáte, tak to ještě zvedne. Věčně říká, jak má Petra Fialu rád a jak ho trápí, co mu dělá, přitom laťku neustále posouvá. Po výhrůžně vztyčeném ukazováku z vedení zase klasicky stáhne ocas, aby za dva dny vytáhl další hlavičkový papír a psal všem dopisy smrti.

V podstatě to nemá řešení.

Každý den nějaké médium s ním přinese titulek, protože mediální pozornost a zásah je jeho živná půda, Pavel ví, že novináři nečekají, že bude rozebírat navrhovaný rozpočet Schillerové a chyby vlády, míra jeho zásahu se počítá pouze mírou pozurážených osob. Dá se s jistotou říct, že Pavel si z politického marketingu Miloše Zemana, jemuž říká „jitrnice“, vzal jen ty nejhorší nadávky a talent darovat neschopnému novináři titulek, akorát že on u toho vypadá jako roztomilejší Švejk.

Tady je každá rada drahá. Pavel Novotný toho určitě nenechá, spotřeba hlavičkových papírů půjde nahoru a nakonec to dopadne tak, že se ocitne na kandidátce, bude pokračovat v tom, že pan profesor je nejlepší, a Vystrčilovi poleze do zadku, aby ho někam vzal, ale přístavní rétorika bude lítat dál. Novotný dosáhl absolutního politického vrcholu bizáru a časem v bizarnosti politiky dosáhne něčeho, co tady ještě nikdy nebylo, zatímco Fiala bude koukat jako puk.

Pavle, prosím tě, až si tohle přečteš, volej nám jen mezi osmou ranní a šestou večerní, pak jsme na tenise.

PL: Ano, celé si to můžete převzít od A do Z.

A samozřejmě posíláme písničku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 12. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 918
  • 77
  • 58
  • 49
  • 39
  • 32