Vymyslel jsem to já, ale nesmím s vámi mluvit, říká autor posměšné koláže s Fialou

Tváří se jako superhrdinové, jsou ale všem pro smích. Na oficiálním facebookovém profilu ODS se v pátek večer objevila koláž, která vyobrazila šéfy stran nedávno ohlášené koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v kostýmech komiksových hrdinů z filmové série Avengers. A to ne ledajakých. Markéta Pekarová Adamová byla jako Black Widow, Petr Fiala jako Doctor Strange a Marian Jurečka jako Iron Man. A pokud máme brát jejich vzkaz doslovně, znamenalo by to, že následující měsíce politicky přežije pouze Fiala. A právě jeho lidé za koláží stojí.

„Společně odrazíme síly zla a zajistíme spravedlivou a rozumnou vládu!“ zveřejnili občanští demokraté v pátek na svém facebookovém profilu, který znázorňuje šéfy stran nedávno ohlášené koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v kostýmech komiksových hrdinů ze série Avengers.

Příspěvek okamžitě vzbudil ohlas, ale ne ale takový, jaký si jeho tvůrci nejspíše představovali. Místo slov uznání přišla sprška výsměchu.

Voliči ODS nebyli jediní, kdo zůstali po zveřejnění koláže jako opaření. V šoku byl i vlivný člen občanských demokratů a někdejší pražský radní Milan Richter.

„Děláte si už z lidí legraci,“ ptal se Richter, který byl příspěvkem tak rozčarovaný, že v průběhu večera své výkřiky směrem k vedení strany gradoval.

„Dobrovolně přiznávám, že jsem členem ODS. Pane předsedo Fialo, rezignujte,“ vzkázal Richter Doctoru Strangovi, tedy Petru Fialovi. „Všem se omlouvám. Stydím se, že jsem členem ODS,“ dodal ještě Richter, který sice do rána všechny své výkřiky smazal, určitě si za nimi ale stále stojí.

A není sám, kdo koláž nepochopil. Rozčarovaní zůstali nejen sympatizanti občanských demokratů. Posměch se šířil také na stránkách lidovců a topky. Postavy Black Widow (Pekarová) a Iron Mana (Jurečka), které ve filmové sérii společnosti Marvel ztvárňují Scarlett Johanssonová a Robert Downey junior, v posledním díle zemřou.

Jediný ve hře tak zůstává Doctor Strange, jehož ve filmech hraje Benedict Cumberbatch, pro české voliče jím ale má být Fiala.

Přitom na stránkách zmíněné topky se v sobotu ráno objevil vzkaz, z něhož je zřejmé, že parlamentní volby v roce 2021 tato trojice vnímá jako již zmíněnou bitvu mezi ligou superhrdinů a Thanosem. 

V té chtějí porazit premiéra Andreje Babiše, jenž by mohl být pomyslným Thanosem, tedy postavou, která je v komiksovém světě Avengers de facto hlavním zlounem.

„Thanos sesbíral všechny kameny nekonečna do svého holdingu, lusknul prsty a polovina celého rozpočtu se rozprymula na prach. Postavit se mu a zvrátit osud může jedině tým superhrdinů s vaší podporou!“ zní doslova popisek u fotky.

Začali jsme se pídit, kdo stojí za koláží. Netrvalo to dlouho a došli jsme ke jménu Ondřeje Jermana. To je ten, v jehož hlavě měl vzniknout nápad se superhrdiny. Expert na sociální sítě, který spravuje oficiální facebookové stránky nejen ODS, ale i Petra Fialy. Podle našich informací jen na propagaci příspěvků šéfa strany za tento rok padlo přes dva miliony korun, což se rovná rozpočtu velké produktové firmy.

Ačkoliv se nám podařilo s Jermanem spojit a po telefonu nám přiznal, že právě on stojí v pozadí facebookových kampaní ODS a v jeho hlavně vznikl nápad s Avengery, na žádnou jinou námi položenou otázku již neodpověděl. 

„Ano, starám se o Facebook ODS a koláž jsem vymyslel. Nemůžu vám ale víc odpovědět. Obraťte se, prosím, na mluvčího strany a my pak dáme dohromady odpovědi,“ sdělil nám Jerman, jehož jsme se zeptali, proč nemůže odpovědět, když jde o jeho práci. Nejdříve začal argumentovat, že u sebe nemá notebook, a pak nás znovu odkázal na mluvčího ODS. 

Přitom nás jen zajímalo, co říká na kritiku, kterou jeho nápad sklidil, jestli mu to přijde vtipné, zda věděl, že dva ze tří jím vybraných Avengerů jsou mrtví hrdinové, a pokud ano, zda byl úmysl nechat naživu jenom předsedu ODS Fialu.

Nestihli jsme se zeptat ani na Milana Richtera a jeho kritiku, protože nás Jerman odkázal na mluvčího strany Václava Smolku.

„O sociální sítě občanských demokratů se skutečně stará Ondřej Jerman, který je také autorem vámi dotazované grafiky. Na sociální sítě bezesporu patří také nadsázka a každý, kdo se nebere přespříliš vážně, ji používá. Smyslem koláže bylo po vzoru filmu Avengers ukázat trio Petr Fiala, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová jako pozitivní superhrdiny, kteří jsou schopni se postavit proti vládnoucímu zlu. Z reakcí na příspěvek je jasné, že drtivá většina sledujících to tak i pochopila. Je ale logické, že kontroverznější příspěvky mohou vyvolat různé reakce, ačkoliv ty negativní jsou v tomto případě ve výrazné menšině,“ odpověděl nám Smolka, který ale ignoroval otázky, jež se týkaly faktu, že jedině Fialova postava přežila, a již zmíněného Richtera, který vyzval Petra Fialu, aby odstoupil.

A zdá se, že nešlo o přehlédnutí, ale záměr. Mluvčí ODS nám neodpověděl, přestože jsme mu dotazy zaslali znovu a požádali jsme ho, zda by nemohl odpovědět na všechny námi položené dotazy. Až při urgenci nám napsal, že odpověď, kterou poskytl dopoledne, nemá v tuto chvíli potřebu dále rozšiřovat či doplňovat.

To ale už není příliš hrdinské, natož superhrdinské. To by se Avengers opravdu styděli.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:32 neděle 28. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 203
  • 57
  • 32
  • 23
  • 19
  • 14