Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fiala po návratu: O cestě jsem řekl manželce a ministerstvům. Maminka ani děti to nevěděly

    Premiér Petr Fiala má za sebou jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Do Kyjeva, který je soustavně ostřelován ruskou armádou, vyrazil s představiteli Polska a Slovinska. Cesta probíhala v utajení, Fiala o ní promluvil teprve až po návratu vládním speciálem na letiště ve Kbelích. Popsal, jak se cesta „upekla“ a jaká opatření během ní musel dodržovat.

    První informace o cestě Petra Fialy a dalších premiérů do Kyjeva se objevila už včera ráno. O několik hodin později delegace překročila hranice a se Zelenským se setkala teprve až večer. 

    Půlku dalšího dne trvalo, než se Fiala vrátil zpět do Prahy. Na letišti ve Kbelích promluvil o tom, jak se celá cesta domlouvala i za jakých podmínek proběhla.

    „Cesta se plánovala krátce, domluvili jsme se předběžně v pátek ve Versailles a v pondělí jsme si to potvrdili. Z bezpečnostních důvodů to vědělo jen velmi málo lidí. Prvotní idea přišla od slovinského premiéra Janši. Myslím, že bylo dobře, že jsme tam jeli. Já se rozhodl sám, nehodlám se schovávat za nějaká doporučení. Silová ministerstva jsem informoval,“ řekl Fiala.

    Petr Fiala po návratu do Prahy

    „Řekl jsem to manželce, ale požádal jsem ji, aby to dopředu neříkala ani mé mamince, ani dětem,“ dodal s úsměvem.

    Vysvětlil také, že držení informací o cestě pod pokličkou a absence příspěvků na sociálních sítích byly předem domluvenou taktikou. 

    „Jedině tak jsme cestu mohli bezpečně absolvovat. Podrobnosti říkat nebudu. Setkali jsme se v Polsku u hranic s Ukrajinou a jeli jsme vlakem, jinak by to ani nešlo. Cesta trvala dlouho, to jste viděli sami. V určitých chvílích jsme měli neprůstřelnou vestu, ale nebylo to pořád. Dodržovali jsme opatření, která nám byla doporučena,“ vysvětlil premiér.

    Stručně také shrnul, co bylo předmětem několikahodinového jednání s ukrajinskou stranou. 

    „Rozebírali jsme cestu Ukrajiny do Evropské unie, to je důležité téma. Chceme jim ty dveře co nejdříve otevřít, protože jsme v naprosto nestandardní situaci. Normálně to trvá i desetiletí, ale Ukrajinci ukázali, že bojují za naše hodnoty,“ popsal Fiala.

    Petr Fiala po návratu do Prahy

    Otázce, co říká na neúčast slovenského premiéra Eduarda Hegera, se ale vyhnul. Heger je za absenci v delegaci kritizován.

    „Nemá smysl to komentovat, kdo kam jel. Není to věc, kterou lze po někom chtít. Nelze ani nikomu vyčítat, že tam nejel,“ pokrčil Fiala rameny.

    Premiér ve vojenském

    Už po cestě zpět zveřejnil vládní mluvčí Václav Smolka Fialovu fotografii z vlaku, ta se okamžitě stala hitem. Premiér je na ní v neformální červené mikině, především má ale vojenskou ochranu.

    Na sobě má neprůstřelnou vestu a také helmu. Ta mu skvěle padne, což nebývá u všech politiků pravidlem. 

    „Šéf. Blížíme se domů,“ napsal vládní mluvčí, jehož s Fialou pojí dobré vztahy i mimo práci. 

    Premiér je za cestu do Kyjeva opěvován, povedená fotografie z vlaku to jen podtrhla. 

    Ukrajinské hlavní město čelí stupňujícímu se ostřelování. Na vině má být podle zdrojů z řad britské obrany skutečnost, že Putinovi rychle docházejí prostředky k vedení války a odhadem za deset až čtrnáct dní by zdroje mohly zcela vyschnout.

    Starosta Kličko dokonce včera vyhlásil v Kyjevě zákaz vycházení. Ten začal platit v době, kdy byla na místě delegace s Fialou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:42 čtvrtek 14. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      752
    • Cože
      38
    • Super
      37
    • Haha
      11
    • Tvl
      6
    • Sladký
      5