Koukalová & Konečný. Dobrý den, máte u sebe Petra Fialu? A mohli bychom ho vidět?

Taky jste si toho už všimli? Kdykoliv je virvál kolem vlády a opozice pořádá maraton tiskovek, vidíme na první dobrou Markétu Pekarovou Adamovou, Mariana Jurečku, ale Petra Fialu nikde, buď se objeví pozdě, nebo vůbec. Poslední dobou nám připadá jako pátý člen kvarteta koalice Někdy spolu a Někdy bez nebo koalice Jsme všichni, ale nechybí někdo? My víme, že teď chodí o berlích (a zřejmě to mělo vliv na jeho „docházku“), že má plno práce před volbami, ale stejně jako každý lídr nějaké strany naskakuje na každou kauzu, jenže jsme si tak nějak zvykli, že se k ní vyjadřuje jako zpovzdálí.

Jako teď naposledy ohledně kauzy ruského agenta Hamáčka, jehož odhalil Janek Kroupa 007, kdy ministr vnitra vyzval lídry k omluvě. Za tři minuty se na obrazovce objevila Pekarová, za patnáct minut Jurečka a pak už nikdo. Nevíme, zda byly přehlceny skypové, či telefonní linky do Brna, nebo kde to Petr Fiala úřaduje, ale je možné, že už dělá premiéra v jiné zemi a my o tom nevíme, takže nemá čas vystupovat jako hlavní tahoun koalice, jímž je.

Podobná situace nastala v momentě, kdy se dvě opoziční partaje hádaly, jak sestřelit vládu premiéra Andreje Babiše. Ivana Bartoše bylo všude plno a ještě více, Vít Rakušan si nenechal ujít jedinou příležitost vystoupit a za koalici Spolu, pardon momentálně Ne všichni, zase převzala otěže Pekarová, a abychom na Petra Fialu náhodou nezapomněli, že v koalici Spolu je taky, alespoň ho často zmiňuje jako budoucího premiéra. 

Nejinak tomu bylo v nedělní Partii na CNN Prima News. Šéf ODS polovinu debaty řešil Hamáčkovu (ne)cestu do Moskvy, jako kolovrátek opakoval, že je něco nepřijatelné, a kopal do již „politické mrtvoly“ ČSSD. 

Ovšem největší „zneviditelňovací“ kouzlo předsedy ODS nastalo v momentě, kdy strana slavila třicet let. Ve chvíli, kdy má mít Petr Fiala zásadní rozhovory ve všech novinách a do těch celostátních klidně napsat i úvodník, jako hlavní tvář strany vystoupil Jan Zahradil. Nechal se navíc vyfotit jako cool tvář v metalovém tričku, zatímco předseda strany si ponechal své řeči jen k sobě na Facebook. Voličům strany obhajuje slepenec mogula ODS a dvou ocásků, které by měly problém se samy dostat do parlamentu. Reálně hrozí, že enfant terrible Tomio Okamura dostane šestnáct procent a kdysi nejsilnější strana české politiky sama za sebe jen osm.

Přemýšlíme, proč je Petr Fiala takto dobrovolně v šedé zóně? S jeho aktuálním zraněním to nemá co dělat, už to trvá delší chvíli, kterou počítáme již na násobky měsíců. Nemá dobrý marketingový tým? Přestala ho politika bavit? Nebo se necítí jako ukecaný typ na kamery, co by musel za každou cenu stát na každé tiskovce? Je mnohem vzdělanější a odbornější než jeho dva „zástupci“ dohromady, přesto působí coby politický duch, jenž dobrovolně odevzdal osud ODS do rukou pro mnohé nevolitelné topky a KDU-ČSL, která nikomu vlastně ani moc neříká.

„Podařilo se nám něco, co nikdo nečekal. Vytvořit středopravý blok, který má ambici vyhrát volby,“ řekl předseda ODS Petr Fiala k založení koalice Spolu (a kolikrát bez něj). To by jeden opravdu nečekal, čekalo by se spíše to, že ODS nemá jako hrdý konzervativněpravicový moloch potřebu se s někým slučovat.

Sám Fiala tomu říká „klidná síla“, která pozvedne stranu drobnou mravenčí prací, ale asi si nikdo nepředstavoval, že tahle kolonie bude mít ve vedení královnu, která přišla z jiného lesa.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:18 pátek 10. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 184
  • 44
  • 17
  • 5
  • 5
  • 2