Vy jste nás dovedl do bídy! Premiér Fiala se v Havířově střetl s odpůrci

Premiér Petr Fiala objíždí republiku, aby před blížícími se komunálními volbami podpořil kandidátky ODS nebo koalice Spolu. Jenže v Havířově, kde se jeho strana spojila i s hnutím STAN, to u stranického stánku zdaleka nebyla jen přátelská diskuze s voliči.

Naopak pouze o kousek dál totiž postávala také skupinka odpůrců vlády. A ti se rozhodli premiérovi dát najevo nesouhlas s tím, jak zemi v dobách krize vede.

Petr Fiala odvážně vyrazil houfu nespokojených Havířovanů vstříc, zeptal se jich, jestli na něj mají nějaké otázky. A těch se na něj sesypalo několik.

„Vy jste nás přivedl do bídy! To mám teď jít prosit na úřad? Celý život pracuji, abych teď šel žebrat?“ vypálil na premiéra jeden z odpůrců.

Fiala si vyžádal, aby ho pokřikující skupinka nechala mluvit.

„Teď se vám zvyšuje důchod, a to i naším přičiněním. Peníze na to dává stát, a ty peníze tam nebyly, když jsme my přišli,“ kontroval Fiala, zatímco jeho další slova nejsou ve videu dobře slyšet.

Přitom to není poprvé, kdy premiér čelil odpůrcům jeho vlády. Když přijel se svým týmem do Otrokovic na předvolební mítink, lidé na Fialu pokřikovali „demisi, demisi...“. Jedna žena na něj zároveň volala, že „spravedlnosti neuteče“. Fiala se následně rozhodl s odpůrci promluvit.

Fialova popularita se propadá

Premiérovi podle posledního srpnového průzkumu nedůvěřuje už 78 procent lidí, opačný postoj zastává 22 procent dotazovaných. Osm z deseti obyvatel Česka si také myslí, že země se ubírá špatným směrem, ukazují data analytické společnosti Morning Consult. V Evropě je tak mezi premiéry nejhorší.

O nic líp na tom není pětikoaliční vláda, která se těší podpoře pouze u přibližně jedné třetiny českých domácností a v mnoha oblastech naráží na stále stupňující se kritiku svých kroků. To se odráží i na předvolebních preferencích. Poslední průzkum agentury STEM odsunul vládní ODS na třetí místo s 14,2 procenta za SPD s aktuálními 14,3 procenta. Volby by suverénně vyhrálo ANO s 30 procenty hlasů.

Celé video si můžete pustit v hlavičce článku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:19 pondělí 16. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 714
  • 65
  • 30
  • 20
  • 14
  • 14