Tohle je strop, chlubí se Fiala cenami energií: Nechtějte vidět, co mu lidé vzkázali!

Premiér Petr Fiala (ODS) je autorem populárního plakátu Nenecháme nikoho padnout. Ten podle mnohých Čechů nabývá ještě absurdnějšího vyznění poté, co šéf kabinetu vítězoslavně oznámil, že vláda zastropovala ceny elektřiny a plynu. Zatímco jeho fanoušci tleskají a slaví, najde se dost těch, kdo upozorňují, že kroky, které jeho ministři podnikli, nic neřeší, a lidé se i tak nedoplatí. Zastropované ceny jsou totiž enormně vysoké a na hony vzdálené stropům jiných evropských zemí včetně sousedního Slovenska.

„Děkujeme za vaši práci,“ poděkoval zcela vážně Martin Keltner. Takových jako on bylo samozřejmě na Facebooku více. Mnohem početnější je ale tábor těch, kdo vyjádřili pochyby nad tím, že je co slavit. Že se Petr Fiala chlubí něčím, čím by ani neměl, protože pro běžné našince se účty za elektřinu a topení stanou mnohem tíživější, než tomu bylo poslední roky zvykem.

„Super. Jen s pětiměsíčním zpožděním a čtyřnásobek oproti Slovensku. To je jako si zafixovat úrokovou míru na hypotéce v době, kdy je nejvyšší,“ rozčílil se Martin Čamrada.

„Hlavně jim, lidi, na to nenaleťte, je to předvolební trik. Je to, jako kdyby vám teď zastropovali naftu a benzín na 70 Kč. De facto budete stejně platit dardy jako prase. Tohle zastropování je úplně o ho*ně, ale pokus dobrý před volbami,“ upozorňuje předčasně slavící Čechy Petr Lacko.

„Když ji u nás vyrábíme za 0,50 Kč, proč ji mám kupovat za 6 Kč? Protože je před volbami, takže mám být vlastně ještě ráda, že nekupuji za 10 Kč, Fialo? Běž k zrcadlu, podívej se a vidíš taky toho vlastizm*da? Je mi z tebe na zvracení a z těch všech kolem tvojí figurky taktéž. Boží mlýny pořád melou. Doufám, že domelou v den sčítání voleb!“ rozohnila se Veronika Boledovičová.

Ceny elektřiny v Česku rychle rostou...

„Pro ty, co neumějí počítat, si dovolím jeden příměr, Slovensko má strop 61,70 eur za MWh a my máme 250 eur za MWh. Opravdu super, a to v tom není započítána distribuce,“ přisadil si Zdenouš Zdenda.

„Asi jsem z jiné planety, ale pocházím z rodu sedláků, a tak vím, že prodávat něco za minimální cenu, a pak to samé kupovat za cenu několikanásobně vyšší, je zcela neekonomické. Každý solidní hospodář myslí především na svůj prospěch, rodinu, obec. Vyrobím a prodám, ne daruji. A když daruji, pak jen tolik, co mě nezlikviduje,“ shrnul hospodárný Ladislav Miklík.

Zelená pro Evropu?

„Vláda zastropovala ceny na trojnásobku loňských běžných cen i se stoprocentní marží pro obchodníky. Největší trik vidím u elektřiny, kde Slovensko ji zvládlo zastropovat za 1,6 Kč za kWh a my za 6 Kč? Tady něco vskutku nehraje,“ podivuje se Roman Munzar.

„V ročním zúčtování k červenci 2022 mám cenu 3,06 Kč/kWh. Zastropování ceny na 6 Kč/kWh je zřejmě signál pro ČEZ, že mohou bez problémů zdražit na uvedenou cenu?“ podivuje se Miroslav Souček.

Šéfka EU Ursula von der Leyenová je vysmátá, ekodiktátu navzdory. Ona jeho dopady nijak nepocítí.

„Pane Fialo, nějaké zastropování cen potravin je také na pořadu dne? Mateřskou (přinejmenším) o inflaci nezvednete, ale potraviny i o 200 procent. Takovým tempem děti budou brzo vyrůstat na čínských polívkách. Děkujeme!“ zaznělo z úst Andrey Walczyskové.

„To znamená, že s fialovým stropem, který přichází hodně pozdě (musí se schválit a hlavně projít celým administrativním procesem), možná už od 1. ledna 2023, bude na více nežli dvojnásobných cenách. V mém případě to znamená, při optimistickém výhledu, že za období červen 2022 až červen 2023 zaplatím 156 000 Kč. Milý Petře, strč si svůj strop a úsporný tarif, kdy ani jedno nic ve skutečnosti neřeší, za Markétin svetr a už konečně odkráčejte na jinou planetu,“ píše naštvaná Soňa Holečková.

Najdou se ale i podporovatelé úsporných řešení. Kupříkladu zakladatel Milionu chvilek Mikuláš Minář míní, že jde o významnou a velkorysou pomoc vlády Petra Fialy. „Palec nahoru pro vládu za tento symbolický krok a potenciál. Extremistům to bere vítr z plachet. Zimu dáme,“ napsal na svůj facebookový profil.

Mezitím EU oznámila, že zastropuje, a to konkrétně na 180 eurech (4420 Kč) za megawatthodinu (MWh). Tím pořádně zavařili české vládě, která svou vlastní verzi zastropování představila v pondělí, protože evropský návrh jde níže než ten český. Zatímco v „předsednické“ České republice se za kilowatthodinu elektřiny bude platit maximálně 6 Kč včetně DPH, EU počítá se zhruba 4,50 Kč, a i kdyby to bylo bez daně, s DPH by cena vycházela na 5,45 Kč.

Co na to premiér Fiala? Mlčí a čeká, až mu jeho tým připraví vhodné odpovědi? Možná. Nebo taky ne. Podle toho, co se mu podařilo „vyjednat“, mu o lidi zase tolik nejde...

Na závěr si připomeňme, jak v březnu premiér nechtěl zastropovat ceny a tvrdil, že to zaplatí střední třída. Ale jak řekl jeden moudrý muž: Jen blbec nemění názory.

Fialův tweet z března letošního roku

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:03 středa 11. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 342
  • 81
  • 23
  • 21
  • 11
  • 10