Tajemná ayahuasca: Co způsobuje šamanská droga, kterou užívala mrtvá Míša a její ezopřítel?

Jednadvacetiletá Míša T., která tragicky zemřela pod koly vlaku, spolu se svým přítelem Petrem „Chrisantemem“ Macháčkem byla členkou pochybné ezoterické sekty. Společně se účastnily šamanských rituálů, během kterých konzumovaly přírodní drogy, mimo jiné takzvanou ayahuascu. Co dokáže tato látka s lidským organismem udělat?

Příběh jednadvacetileté Míši T., která v sobotu tragicky zemřela na Kolínsku po srážce s rychle jedoucím vlakem, zná dnes celé Česko. Kromě předčasné a zbytečné smrti mladé dívky se veřejnost podivuje i nad tím, co Míšinu úmrtí předcházelo. Několik měsíců talentovaná umělkyně strávila v ezoterické sektě, které zcela propadla.

V sektě se Míša seznámila s podivínským ezoterikem Petrem Macháčkem vystupujícím pod pseudonymem Chrisantem. Podle jejích přátel jí nový partner zcela vymyl mozek a naprosto jí změnil. Na tom se mohla podílet i společná konzumace přírodních psychotropních drog.

Přítel Chrisantem ji navezl do šamanských obřadů

Míša se ještě za života nijak netajila tím, že spolu se svým milencem se pravidelně účastní šamanských obřadů, během kterých konzumují tzv. ayahuascu, což je označení posvátného nápoje jihoafrických indiánských kmenů. Ve skutečnosti se jedná o odvar z lián a dalších rostlin obsahujících psychoaktivní látku DMT (dimethyltryptamin).

Amazonští domorodci ayahuascu požívají k navození tranzu. Za stejným účelem jí konzumovali i Míša s Chrisantemem a dalšími členy sekty. K bezprostředním účinkům patří změny ve vnímání času a prostoru, introspektivní halucinace a zvýšená emoční nestabilita. Kromě psychických účinků má ayahuasce i účinky fyzické.

Účinky drogy nastupují zhruba po půl hodině od požití a trvají až 6 hodin.

Osoby intoxikované vypitím lektvaru mají většinou zvýšený tep a krevní tlak, potí se a zažívají nepříjemné pocity jako bolest hlavy, dušnost nebo zvracení a průjem. Přesně to ve svých vzpomínkách popsala i Míša, která hrůzné prožitky otravy stejně jako mnoho moderních ezoteriků připisovala blahodárnému procesu očisty.

Přitom ale riskovala s vlastním životem.

Droga, které ovlivňuje smysly a vnímání

Sama o sobě ayahuasca většinou nebývá smrtelně nebezpečná. V kombinaci s některými léky jako například antidepresivy nebo léky na úzkostlivé stavy může způsobit srdeční arytmii. Pokud zároveň s ayahuascou dojde k užití drog jako pervitin nebo kokain, hrozí i srdeční zástava.

Podle zdroje Expresu, který si přál zůstat v anonymitě, to ale nebyla pouze ayahuasca, kterou Míša v sektě konzumovala. Členům sekty měl být podáván i odvar z vysoce toxického durmanu, který může ve zvýšeném množství i zabít. Durman totiž obsahuje nebezpečné jedy atropin a skopolamin, které způsobují malátnost, výpadky paměti a ztrátu úsudku.

Spekuluje se o tom, že Míša měla být pod vlivem psychoaktivních drog i před srážkou s vlakem, což se jí stalo osudným.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:06 pátek 7. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 27
  • 20
  • 19
  • 18
  • 18