Premium

Mávl jsem rukou a udělali ze mě nacistu. Rozhovor s Bystroněm z AfD o „hajlovací kauze“

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
U nás malichernost, v Německu největší kauza posledních dní. Médii i sociálními sítěmi našich sousedů hýbe „skandál“ poslance za Alternativu pro Německo a olomouckého rodáka Petra Bystroně, který na závěr svého projevu na demonstraci zvedl ruku a nyní čelí vyšetřování, zda náhodou nehajloval. „Němci reagují na všechny tyhle hitlerovštiny pochopitelně o hodně citlivěji, čehož policie i média dost zneužívají. Mávl jsem rukou, nějaké hajlování k tomu nepasuje, to vidí i slepý,“ říká Bystroň v rozhovoru pro Expres.cz.

K oné události došlo v březnu na demonstraci proti karanténním opatřením. Petr Bystroň na závěr svého projevu zvolal „my jsme skuteční ochránci demokracie, my jsme AfD“ a zvedl pravici. Pozice jeho ruky či třeba dlaň vytočená směrem dovnitř nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o nechvalně proslulý německý pozdrav.

Petr Bystroň

Jiný názor má mnichovská prokurátorka Eva Diplichová. Ta olomouckého rodáka, který do Německa emigroval v roce 1987, obvinila z hajlování.

Bystroně na to konto vyšetřuje policie, hrozí mu pokuta nebo v krajním případě tři roky vězení, což je horní sazba za nacistický pozdrav podle německého zákona. Politik kvůli celé věci přišel o poslaneckou imunitu.

U našich sousedů jde o velkou kauzu. Na tamním Twitteru šlo o jedno z deseti nejtrendovějších témat. Olej do ohně přilil sám Petr Bystroň, a to koláží několika německých politiků včetně bývalé kancléřky Angely Merkelové, kterak mají zvednutou pravici.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:32 úterý 15. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5
  • 1