Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Expert na pohlavní choroby, který nemá problém se Sputnikem. Kdo je nástupce Blatného?

    O konci Jana Blatného ve funkci ministra zdravotnictví se spekulovalo dlouhé týdny. Odborníkovi na dětskou hematologii podle všeho definitivně zlomil vaz jeho rezervovaný postoj k ruské vakcíně Sputnik V, již často hájí prezident Miloš Zeman. Blatného ve funkci nahradil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger (62), který se tak stal čtvrtým ministrem zdravotnictví během koronavirové pandemie.

    „Důvod není ten, že bych byl nespokojen s jeho prací, on byl skutečně velmi pracovitý ministr. Problém byl v tom, že se zkrátka rozcházíme v názoru, jak by resort zdravotnictví měl fungovat,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš, který už měl po svém boku nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera.

    „Chci zdůraznit, že to není o Sputniku. Znovu opakuji, že Sputnik je schvalován na úrovni agentury EMA a na její rozhodnutí budeme čekat,“ dodal předseda vlády na tiskové konferenci.

    Nový ministr Petr Arenberger se jako lékař specializuje na oblast dermatologie a pohlavní choroby. Vinohradské nemocnici šéfuje od roku 2019, kromě toho přednáší na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a je členem Rady Českého rozhlasu.

    Na rozdíl od svého předchůdce Jana Blatného Arenberger nemá problém s nasazením Sputniku V v Česku ještě předtím, než získá registraci EMA.

    „Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik čekají. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů, kdy obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně,“ vysvětlil Arenberger pro Novinky.

    Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger

    Zeman: Blatný blokoval proces a nese odpovědnost za smrt lidí

    Prezident Miloš Zeman si u příležitosti jmenování nového ministra rýpl do jeho předchůdce Jana Blatného. Podle Zemana Blatný „blokoval“ přijetí vakcín z Východu, které nebyly v EU ještě uznány.

    „Každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí ČR a nese spoluodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají. Jenom za dnešek jich bylo asi 150. Vím, že například vakcínu Sputnik teď kupuje Německo, Rakousko a další země, vím, že maďarský premiér se pro změnu nechal naočkovat čínskou vakcínou. Takže ideologická hysterie, kterou pozorujeme u některých opozičních politiků nebo hloupých novinářů, je naprosto bezpředmětná. Přeji vám tedy ve vaší práci, abyste se touto hysterií nenechal otrávit,“ řekl prezident, který Arenbergerovi doporučil, aby prosadil ruskou a čínskou vakcínu.

    „Nastupujete do funkce ministra zdravotnictví ve velice těžkých dobách, kdy zápasíme s pandemií a nejdůležitějším, nikoliv jediným nástrojem v tomto boji je očkování. Každý z nás by měl proto usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín. Zasloužil se o to pan premiér a i já jsem se obrátil s dopisy na izraelského, ruského a čínského prezidenta s žádostí o dodávky vakcín. Ve všech třech případech byla odpověď pozitivní, ale bohužel váš předchůdce a ředitelka Státního úřadu pro kontrolu léčiv tento proces blokovali,“ pokračoval dále Zeman.

    Jan Blatný jako ministr zdravotnictví skončil.

    Arenberger na středeční tiskové konferenci oznámil, že plánuje očkovat 140 tisíc lidé denně.

    „Jsem přesvědčen, že budeme moci toto občanům nabídnout. Připravujeme se na to i logisticky,“ uvedl nový ministr zdravotnictví, který také veřejně poděkoval Blatnému za odvedenou práci.

    „Jsem rád, že jsem měl takového předchůdce,“ zdůraznil nový šéf resortu zdravotnictví.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:35 čtvrtek 5. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      35
    • Trapas
      6
    • Haha
      2
    • Cože
      1
    • Sladký
      0
    • Tvl
      0