Převzdělané Česko: 8 oborů, které mají na rozdíl od filozofie budoucnost

A tenhle znáte? Absolvent přírodovědecké školy se ptá: „Proč to funguje?”, technik: „Jak to funguje?”, ekonom: „Kolik to stojí?” a absolvent humanitního oboru: „Chcete k tomu hranolky?” Kam se vydat po maturitě, to je oč tu běží, a některé obory slibují zářivější budoucnost, než jiné. Co opravdu stojí za to studovat?

Sociologové, archeologové, právníci, ekonomové nebo humanisté, takových studentů a absolventů jsou mraky, ale uplatnění ve svém oboru hledají stěží.

Česko totiž nepotřebuje desítky odborníků na historii středověké vesnice, odborníci jsou potřeba jinde.

Na některých specializovaných, většinou technických oborech, je nedostatek studentů, přitom v praxi by se měli královsky. Jednak by našli uplatnění hned, jednak se nemusejí bát, že by dělali za almužnu.

Které obory jsou pro studenty do budoucna perspektivní?

1. Biomedicínské inženýrství

Ortopedické náhrady, umělé srdce, zdravotnická zařízení, atd... To všechno dali světu biomedicínští inženýři, po kterých je velká poptávka mezi firmami, které spolupracují se zdravotnickými zařízeními, které chtějí neustále zlepšovat kvalitu své péče o pacienta.

2. Kybernetika

via GIPHY

U kybernetiky a robotiky si v 21. století asi nemusíme říkat, proč jsou tyto obory perspektivní. Jestli tedy uvažujete, co s načatým životem a nebojíte se toho, že musíte trochu šlápnout do studia, přihlaste se třeba na ČVUT - Fakultu elektrotechnickou nebo Fakultu elektrotechniky a informatiky na VŠB-TU Ostrava.

O práci po absolvování jistě nebudete mít nouzi.

3. Farmacie

via GIPHY

Studovat farmacii nutně neznamená, že musíte dělat lékárníka, jsou jiné možnosti, můžete dělat ve výzkumu, nebo vývoji.

Jestli jste šikovní a jste tak trochu na prachy, ve farmaceutickém průmyslu se dlouhodobě točí obrovské množství peněz. A budoucí chemici a biologové by se k nim měli dostat...

Navíc lidé byli, jsou a budou pořád nemocní. A když zrovna nemocní nebudou, vždycky můžou brát vitamíny jako prevenci.

4. Zubní dentista

via GIPHY

Je to sice pro silné žaludky dívat se lidem celý den do pusy, ale tak každý máme hranice posunuté jinak, že. Nicméně jak zubařina, tak péče o chrup v podobě dentální hygieny nejsou zrovna levné služby, ale jsou potřeba a za tu bolest, když člověk zuby podcení, to nestojí, takže každý jednou za pár měsíců vytáhne ze šrajtofle pár stovek.

A ani zubaři se o práci bát nemusí. Zubařů je nedostatek a když jsou, mají nacpané kartotéky pacienty a další už nepřibírají.

5. Veterina

via GIPHY

Lidé jsou schopni do svých miláčků narvat neuvěřitelné peníze. Vždyť kdo by té němé tváři odolal? A když je pak pejsek nemocný, to peníze u veterináře lítají. Ale přeci pejska nenecháme trpět. Takže injekcička za 500 na bolest, další 500 za kapičky, atd. atd.

Znáte? Jistě, veterináři se o svoje kliniky rozhodně nemusejí bát!

6. Informační technologie

V době, kdy náš život z větší části už ovládají počítače, „ajťáci“ jsou a budou stále potřeba. S jejich uplatněním na trhu je to dokonce tak, že firmy je oslovují už coby studenty a tipují si tak potenciální zaměstnance.

via GIPHY

7. Energetika

Ani na studium energetiky se studenti nehrnou, ačkoli pro její absolventy se najde okamžité uplatnění, protože poptávka značně převyšuje nabídku.

Dá se studovat na ČVUT a její jaderné a fyzikálně inženýrské fakultě, alternativně pak na některé z kateder matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

8. Psychologie

via GIPHY

Studentů a absolventů ze škol s humanitním zaměřením jsou každoročně tisíce, ačkoli český trh nepotřebuje desítky archeologů, filozofů nebo orálních historiků. Vy si ale nedáte říct a na humanitní obor přes to chcete? Jděte na psychologii!

Americký trend, kde každý má svého terapeuta, pomalu míří i do Evropy. V následujících letech by tak hlavně psychoterapeuti nemuseli mít o práci nouzi.

V tomhle případě se tedy nedá říct, že by obory psychologie měly nouzi o studenty, ale uvidíte, jednou půjdou jejich absolventi na dračku!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 7. září 2016. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 18
  • 14
  • 8
  • 5
  • 5