Zazděné sídlo feťáků u Bertramky: Expres v domě hrůzy plném výkalů a injekčních stříkaček!

Bertramka je považována za luxusní pražskou čtvrť. Žil tu nejslavnější český zpěvák Karel Gott (†80) i geniální skladatel Mozart a třípokojové byty se tu prodávají za více než patnáct milionů korun. Přesto se nedaleko odsud nacházejí místa, jimž se místní raději obloukem vyhýbají. Expres v rámci seriálu Peklo v Praze navštívil „dům hrůzy“, který se stal útočištěm zdejších narkomanů a bezdomovců. Spořádaní občané mají pochopitelně strach. Feťáky, kteří kolem baráků pohazují použité injekční stříkačky, odsud nedostala ani iniciativa Prahy 5 v podobě zazdění oken!

Redakce Expres.cz před časem rozjela sérii reportáží o místech v Praze, která nahánějí hrůzu. Poté, co jsme v našem seriálu Peklo v Praze upozornili na dlouhodobě špatnou situaci na Andělu, jsme se nyní přesunuli o pár kilometrů dál, konkrétně do čtvrti Košíře.

Nedaleko od zastávky Bertramka se nachází vysoce frekventovaná silnice, jež řidiče dostane až do tunelového komplexu Blanka. V ulici jsme narazili na dům, který na první pohled připomínal barák ze strašidelného hororu.

Vymlácená okna, vytrhané pojistky a všude okolo nepořádek. Navíc zde byla i jakási plachta, na které nejspíše přespává jeden z bezdomovců.

Dům se stal útočištěm pro místní feťáky a bezdomovce.

Podle místních je ale mnohem větší problém dům, který se nachází o několik desítek metrů dál.

„Scházejí se tady už delší dobu feťáci, dělají hrozný bordel, často sem jezdí hasiči, protože tu hoří,“ svěřila se nám starší paní, která bydlí kousek od zmíněného „domu hrůzy“ a z narkomanů má pochopitelně strach.

Okolo poničeného domu se válí odpadky, ale i použité injekční stříkačky od feťáků.

Podle sousedky nechala Praha 5 v létě dokonce zazdít okna. Ani to ale feťáky z okolí neodradilo, aby si z poničeného domu udělali své sídlo.

Praha 5 nechala zazdít okna, stále se zde ale scházejí narkomani a bezdomovci. Běžní občané se domu raději obloukem vyhýbají.

V okolí baráku se povalují všelijaké odpadky, výkaly, ale samozřejmě i injekční stříkačky.

„Chodím okolo každý den se psem. Je to hrozné,“ řekl nám pejskař, který bydlí nedaleko.

Expres navštívil dům hrůzy na Praze 5 nedaleko od Bertramky.

I když má dům už několik měsíců zazděná okna, narkomani si našli způsob, jak se do baráku dostat. 

Z cihel okolo si vyrobí improvizovanou stoličku, přelezou zeď a pak si mohou vybrat, zdali si „střelí“ dávku na střeše, nebo vlezou přímo do posprejovaného domu, kde budou mít soukromí.

Praha 5 nechala dům zazdít, feťáci si ale i tak našli cestu, jak si z místa udělat své útočiště.

Pražané sepsali petici, starostka Zajíčková chce více kontaktních center

Obyvatelům Prahy 5 není situace lhostejná. Před časem se místní rozhodli zveřejnit petici, již k dnešnímu dni podepsalo už 568 lidí.

„Požadujeme po magistrátu a odpovědných politicích, aby okamžitě začali spolupracovat na dlouhodobém řešení pro Prahu 5 i celou Prahu. Požadujeme, aby se opatření pozitivně promítla do každodenních životů nás a našich dětí v řádech měsíců, nikoli let. Jsme si jistí tím, že aktivní přístup odpovědných politiků k této problematice v naší lokalitě bude v budoucnu přínosem pro všechny obyvatele Prahy,“ píše se v petici, jejímž iniciátorem je Martin Fiřt, zakladatel facebookové skupiny Smíchovská parta.

Redakce Expres.cz před časem mluvila se starostkou Prahy 5 Renátou Zajíčkovou (ODS). Podle ní je řešením více kontaktních center, ale s menším počtem klientů.

„Bylo by spravedlivé, kdyby je měly všechny městské části a počet klientů se tak rozmělnil. Na sto tisíc obyvatel by mělo být jedno kontaktní centrum, což znamená, že bych jich v Praze mělo být dvanáct. Realita je, že existují tři a dvě z toho jsou v Praze 5. Proto se sem sjíždějí narkomani z širokého okolí, centra jsou přetížená a denně mají kolem stovky klientů,“ řekla Expresu Zajíčková.

Situací v Praze 5 se budeme nadále zabývat. Sledujeme ale i jiné městské části. Pokud máte námět na reportáž, neváhejte se na nás obrátit na e-mail: tip@expres.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:14 středa 8. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 11
  • 7
  • 5
  • 5
  • 4