Krev na chodbách a ampule od léků: Teror narkomanů se zhoršuje, říká žena z Vršovic

Terorizují celý barák, vyhrožují sousedům, kradou a nechávají po sobě spoušť včetně zbytků od drog. Narkomani nadále dělají ze života peklo obyvatelům domu v pražských Vršovicích, s nimiž redaktoři Expresu hovořili už loni. Situace se nelepší, naopak. Jedna z místních žen promluvila o tom, jak si nepřizpůsobivá rodina udělala ze sociálního bytu prodejnu na fet pro kamarády z celého okolí, a popsala i nedávný hrůzný nález v podobě zakrvácených dveří.

Expres.cz hovořil s několika obyvateli domu na pomezí Vršovic a Strašnic loni v říjnu. Popsali nám, že magistrát v rámci rozdělování sociálních bytů nastěhoval do jejich sousedství problémovou rodinu, za kterou si chodí pro dávku narkomani z širokého okolí.

Promluvili o hrůzném nálezu stříkačky v kočárku, hluku a výhrůžkách. Během toho, co jsme s nimi před domem mluvili, se na protějším chodníku pohyboval zjevně zdrogovaný muž s mladou ženou a dítětem, na sousedy pokřikoval a vyhrožoval jim.

Celý případ si přečtěte ZDE.

Situace se v nezlepšuje, naopak. Ještě v prosinci téhož roku došlo v domě k fyzickému napadení, které Expresu popsala oběť, dvojnásobná maminka. Utrpěla distorzi (podvrtnutí) krční páteře a několik škrábanců, jinak byla naštěstí v pořádku. Psali jsme ZDE.

A jen o pár dní později se Expresu dostaly do rukou exkluzivní fotky z bytu, kde narkomani bydlí. Kvůli štěnicím a červům tam totiž musela být provedena deratizace, ačkoliv byt byl relativně nově zrekonstruován. Psali jsme ZDE.

Po půl roce se Expres s obyvateli domu spojil znovu. Situace se nezlepšila, právě naopak. Je prý ještě horší. 

„Řešíme to dva a půl roku a situace se stále nehýbe. Je to spíše horší. Feťáci v bytě zůstávají dál, chodí za nimi jejich známí a ti už si běžně volají do oken pro fet. Drogy jim házejí normálně z oken,“ popisuje nám obyvatelka domu, která si ze strachu o zdraví celé rodiny přála zůstat v anonymitě, ale redakce její totožnost zná.

Před domem jsou všude možně nasprejované signály pro kamarády problémové rodiny.

„Obden tu jsou výjezdy policie, často sem jedou a ptají se po celostátně hledaných osobách. Policie tu občas i drží hlídku, v tu chvíli je klid, ale jinak to je katastrofa,“ dodala.

Policii prý žena volala zrovna den předtím, než se s ní Expres spojil.

„Včera to byl opět nářez. V osm večer jsem volala policii, protože feťáci se v tom bytě zase servali. Volala jsem sousedy, aby mi šli pomoci to nějak vyřešit, ale nepřišel nikdo. Šla jsem tam tedy sama a z toho bytu nakonec vyvedli asi osm feťáků,“ popisuje obyvatelka.

Bitky, při nichž se otřásá celý dům, jsou prý na adrese Ruská 194 na denním pořádku. Tedy spíše na večerním. 

„Kolem deváté večer se to vždycky začne rojit. Potkávám na chodbě několik lidí v kapucích najednou, hulákají si do oken pro drogy. Každou chvíli vidíme někoho, jak jde do domu s kolem, evidentně kradeným. To tam pak v tom bytě rozebírají. To dříve dělali ve sklepech, ale teď to dělají doma, takže celou noc je odtamtud slyšet hluk,“ krčí žena rameny.

Sousedé v sociálním bytě, které jsou většinou poskytovány lidem v životní tísni za minimální nájem, zřejmě kamarády z okolí zvou, aby byt využívali nejen jako nocleh. Pravidelně v brzkých ranních hodinách prý nonstop teče voda, jako by se v bytě koupalo několik lidí po sobě.

Kapitolou sama o sobě jsou podle obyvatelky domu sklepy. Ty prý jsou běžně vykradené, naposledy v uplynulém týdnu.

„Vtipné na tom je, že hlavní dveře od sklepa nejsou porušené, ale vylámané jsou až kóje. Takže víme, že dotyčný je normálně z baráku, má klíče od sklepa, potřebuje se vkrást jen do kójí. Nám se ztratily pouze pneumatiky na auta, nevím, jak jsou na tom jiní sousedé. Do sklepa také feťáci z okolí chodí pořádat mejdany, protože tam chytají zdarma wifi z knihovny, která stojí vedle,“ vypráví.

Vylámané dveře od sklepní kóje

Chodby sklepa, ale i celého domu také bývají místem přímo hororových scenérií. Není výjimkou tam narazit třeba na rozsypané ampule od léků.

Rozsypané ampule od léků

„Zrovna dnes se do domu dobýval feťák a použil přitom nůž. Očividně nedopadl moc dobře, jelikož dveře i celou chodbu potřísnil krví,“ ukazuje nám obyvatelka domu hrůzy šokující fotky.

Zkrvavená klika na chodbě domu

Vůbec první stížnost podali obyvatelé domu v Ruské ulici před dvěma a půl lety. Situaci se snaží řešit, jenže zatím to k ničemu nevede. Radnice jim tvrdí, že má svázané ruce a že o vystěhování může rozhodnout jedině soud.

„Policie nám říká, ať to řešíme se starostkou, protože s tím nic neudělají. Paní starostka Chmelová nám zase říká, že musíme počkat na vyjádření soudu. Od města nám bylo přislíbeno,  že budou do konce března exekučně vystěhováni, ale stále se nic neděje. Je to opravdu na palici,“ krčí žena rameny.

Bojujete i vy dlouhodobě s problémovými sousedy? Ozvěte se nám na tip@expres.cz!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 12. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 73
  • 12
  • 8
  • 8
  • 6
  • 6