Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Žena, která žije nad centrem pro feťáky: Jsou všude. Na peklo jsem si zvykla, nic jiného mi nezbývá

    Kontaktní centrum Sananim | foto: Expres.cz

    Prahu dlouhodobě sužují problémy s narkomany, jenže teď může být ještě hůř. Pátá městská část vypověděla smlouvu jednomu ze dvou kontaktních center pro závislé, jež se na jejím území nacházejí. Celkem tak v Praze zůstanou dvě taková centra, ačkoliv by jich mělo být nejméně devět. Lidé, kteří žijí v okolí Sananimu nedaleko Anděla, teď mají strach, že se všichni feťáci z okolí přesunou k nim.

    Problém je evidentní. I když standardem by mělo být jedno kontaktní centrum na sto tisíc obyvatel, milionová Praha jich má všehovšudy tři.

    A jedno z nich, provozované neziskovkou Progressive, musí do půl roku skončit poté, co mu radnice Prahy 5 vedená starostkou Renátou Zajíčkovou vypověděla smlouvu.

    Co se bude dít? Devadesát klientů denně, kteří do Progressivu chodí, si bude muset vybrat mezi dvěma zbylými centry. Jedno je na hlavním nádraží, druhé nedaleko Anděla u parku Na Skalce. Právě tam podle pracovnice Progressivu narkomani zamíří.

    „Kolegů tamhle přes kopec je mi líto. Všichni naši klienti se přesunou k nim. A to už tak tam mají svých problémů dost,“ krčila mladá žena rameny, když jsme se jí zeptali.

    Řeč je o kontaktním centru Sananim, které už tak berou útokem desítky, možná stovky narkomanů denně. Ale hrůzu z budoucnosti rozhodně nemají pouze zdejší pracovníci.

    „Pánové, ani nevíte, jak se děsím toho, co nám sem přijde. Podívejte se, jak to tu už teď vypadá. Ti lidé (narkomani) nám tu chodí sem a tam pod okny, dělají bordel. A teď se nám sem nahrnou další,“ houkla z okna v prvním patře na redaktory Expresu starší dáma, která si jejich zájmu o Sananim všimla.

    Kontaktní centrum Sananim sídlí v domě naproti parku Na Skalce.

    Právě tato místní žena má dění v kontaktním centru jako na dlani. Sananim sídlí v přízemí domu, ve kterém mnoho let žije, okno má přímo nad ním.

    „Je to smutné, v čem tady žijeme. Když jsem se sem nastěhovala, tohle tady nebylo. Byla tu klidná čtvrť, lukrativní. Jak tu postavili tenhle Sananim, všechno šlo do háje. Ale bohužel my si na to musíme zvyknout, nic jiného nám totiž nezbývá,“ popsala smutně paní.

    Kontaktní centrum Sananim

    Ze začátku se prý zoufalou situaci snažila řešit. Volala politikům, psala články do novin.

    „Také jsem každou chvíli chodila dolů prosit, aby si ty klienty trochu srovnali. Jenže to nemělo cenu, teď už to neřeším. Občas mi tu kouří trávu pod okny, tak to se jen vykloním z okna a houknu na ně, jestli by nemohli jít pryč, že já jsem nekuřačka. Musím říct, že ti lidé většinou skutečně jdou za roh,“ ocenila alespoň.

    Feťačka Katka s kamarády jen několik ulic od Sananimu

    Paní, která za minulého režimu žila v USA a vrátila se až po revoluci, se prý ve čtvrti rozhodně nenudí. O jedné z místních hospod se prý povídá, že se tam drogy prodávají ve velkém jako podpultovka. I to prý narkomany láká.

    „A občas se sem jezdí koukat bývalý primátor Pavel Bém. On totiž Sananim založil, je to jeho dílo. Udivuje mě, že pokaždé přijede v jiném autě,“ rýpla si sousedka kontaktního centra.

    Kapitolou samou o sobě je park Na Skalce, který stojí před Sananimem. Ten vypadá na pohled relativně dobře, udržovaně. Nahoře se nachází dětské hřiště, u kterého stojí policejní auto.

    „Fízlové zkur*ení,“ uleví si feťák, který právě přichází z parku do Sananimu ve zjevně omámeném či přinejmenším podnapilém stavu.

    „Ale jinak se o ten park městská část poměrně hezky stará, na rozdíl od jiných v okolí. Do setmění je odtamtud slyšet dětský smích, to je příjemné. Musím říct, že ani stříkačky se tu nepovalují,“ hledá paní na situaci alespoň něco pozitivního.

    Zdaleka ne vše ale může být takové, jak se na první pohled zdá. Expres totiž do parku Na Skalce vyrazil obhlédnout terén, a to, co jsme tam viděli, vás bude šokovat. Více již brzy v další reportáži.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:10 úterý 29. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Super
      11
    • Tvl
      11
    • Cože
      8
    • Haha
      7
    • Sladký
      5