Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo na Palmovce: Klec, bunkry, výkaly i stříkačky! Bezdomovci zde žijí jako zvěř v zoo

    Peklo na Palmovce | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

    Zastupitelstvo Prahy 8 má už delší dobu představu, že promění nepříliš vlídnou oblast Palmovky a Libně v moderní čtvrť, kde bude radost žít. Tato proměna, pokud se jí Pražané vůbec někdy dočkají, bude trvat ale dlouhé roky! Redaktoři Expresu v rámci dlouhodobého seriálu Peklo v Praze vyrazili na tamní autobusové nádraží, které patří mezi nejfrekventovanější místa na Palmovce. Není tajemstvím, že se zde denně pohybuje mnoho podivných existencí. Jen pár metrů od lidí, kteří čekají na svůj autobus, jsme narazili na šílené doupě plné obalů od stříkaček, lidských výkalů a špinavého oblečení.

    „Palmovka by se měla v příštích letech proměnit v příjemnou polyfunkční čtvrť se svou typickou identitou. Nenecháme si ujet vlak jako na Rohanu, chceme Palmovku dostupnou pro všechny, aspoň v těch částech, kde to můžeme ještě ovlivnit,“ sliboval před rokem radní Tomáš Hřebík (STAN), podle něhož by se hlavní změny měly projevit v roce 2025.

    Stovky Pražanů se ale každý den mohou přesvědčit o tom, že Palmovka je stále čtvrtí, přes kterou není příjemné ani v rychlosti přejíždět autem či tramvají.

    Na tramvajové zastávce se i za bílého dne shlukují bezdomovci a narkomani, kteří zde znepříjemňují život běžným občanům.

    Ještě horší je však pohled na autobusové nádraží na náměstí Bohumila Hrabala. Právě sem vyrazili redaktoři Expresu v rámci seriálu Peklo v Praze

    Autobusové nádraží na pražské Palmovce

    Nedaleko od lidí, kteří tu trpělivě čekají na svůj autobus, se nachází velké parkoviště, kde je pro řidiče téměř nadlidský úkol najít volné místo.

    Od místních jsme zjistili, že nechávat tu svůj vůz není vůbec bezpečné. Parkoviště je totiž oblíbeným útočištěm zdejších bezdomovců a narkomanů. O tom jsme se po pár minutách přesvědčili na vlastní kůži.

    Mezi automobily se povalují mraky odpadků, lidské výkaly, špinavé oblečení, ale také obaly od použitých injekčních stříkaček.

    Na parkovišti se povalují lidské výkaly, odpadky, ale také kusy oblečení či obaly od stříkaček.

    Na parkovišti se povalují lidské výkaly, odpadky, ale také kusy oblečení či obaly od stříkaček.

    Nechávat své auto na tomto parkovišti není vůbec bezpečné.

    Někteří bezdomovci a narkomani se potulují venku, jiní našli způsob, jak se dostat přes zamčenou mříž a udělali si bunkr ze starých podzemních prostor, které pravděpodobně patří k metru.

    Zde bezdomovci přespávají.

    V místnosti, která připomíná scény z hororových filmů, se kromě improvizované matrace z papírových krabic povalovaly také zbytky jídla a různé harampádí. Je evidentní, že zde někdo přežívá.

    Někteří bezdomovci přespávají také jako zvěř v kleci, která je hned u zmíněné autobusové zastávky. 

    Mříž je stejně jako podzemní prostory zamčená. Buď tedy bezdomovce do klece někdo cíleně pouští, nebo mají svůj vlastní klíč.

    Klec je plná odpadků, okolo se povalují také výkaly.

    V kleci, na niž denně musí nedobrovolně nahlížet stovky lidí, se kromě papírových matrací povalují také deky, dětské časopisy, kusy hadrů či prázdné lahve od alkoholu.

    „Je strašné se na to každý den dívat,“ řekl nám muž, který nedaleko od hororového místa pracuje a ze zmíněného nádraží každý den odjíždí domů.

    Na klec denně musí nedobrovolně nahlížet stovky lidí.

    V reportážích z pražské Palmovky budeme i nadále pokračovat.

    Již brzy vám přineseme například detailní pohled na místo, kde kvůli narkomanům pravidelně zasahují policisté a místní lidé se tamtudy bojí projít i za bílého dne!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 29. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      31
    • Haha
      16
    • Trapas
      13
    • Super
      9
    • Sladký
      7
    • Cože
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...