Premium

Peklo na Andělu je zpět: V parku jsou koše na stříkačky, lezou do nich děti, fet se válí všude kolem

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Chvíli se zdálo, že je situace na pražském Andělu lepší. V ulicích ubylo bezdomovců a naopak byly posíleny policejní hlídky. Nyní je ale opět vše při starém! Narkomani, které pravděpodobně vyhnalo ven z úkrytů hezké počasí, v Praze 5 zase obtěžují běžné občany. Všude se válejí obaly od použitých injekčních stříkaček a lahvičky od roztoků. Reakce vedení města? Do „parku hrůzy“ byly před časem nainstalovány speciální košíky na stříkačky. S nimi si ale hrají školáci a drogově závislí si zatím „střílejí“ dávku nedaleko od dětského hřiště!

Redakce Expres.cz nedávno rozjela seriál Peklo v Praze, v němž jsme upozorňovali na lokality, kde se ve velkém pohybují narkomani a bezdomovci. Největší výskyt podivných existencí jsme zaznamenali na Andělu. Nedávno to vypadalo, že se situace konečně obrací k lepšímu. Po našich reportážích došlo k několika raziím na tramvajové zastávce a změnu slibovala i starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

„Řešením je více kontaktních center, ale s menším počtem klientů. Bylo by spravedlivé, kdyby je měly všechny městské části a počet klientů se tak rozmělnil. Na sto tisíc obyvatel by mělo být jedno kontaktní centrum, což znamená, že bych jich v Praze mělo být dvanáct. Realita je, že existují tři a dvě z toho jsou v Praze 5. Proto se sem sjíždějí narkomani z širokého okolí, centra jsou přetížená a denně mají kolem stovky klientů,“ řekla loni Expresu Zajíčková.

Po několika měsících jsme se vydali do ulic znovu a zdá se, že situace je možná ještě horší než před rokem. Nedaleko od domu, kde sídlí naše redakce, jsme narazili na skupinku narkomanů, kteří nervózně přešlapovali mezi ostatními lidmi. Mířili směrem do nedalekého „parku hrůzy“, kam si drogově závislí z okolí denně chodí aplikovat dávku.

„Podobných existencí zde potkávám denně desítky,“ svěřil se nám muž, který v Praze 5 pracuje.

Před budovou, kde se nachází kanceláře, jsme zase našli nespočet obalů od stříkaček a také prázdné lahvičky od roztoku na ředění drogy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 2. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 13
  • 10
  • 6
  • 6
  • 5