Po reportážích Expresu změna: Magistrát začne rozmisťovat centra pro narkomany po celé Praze

Peklo na Andělu, takový název nese seriál Expresu, který v posledních týdnech mapoval dění ve známé pražské čtvrti. Jak si všímají nejen místní, po okolí se začaly drastickou rychlostí množit skupinky narkomanů a dalších podivných existencí. Starostka Renáta Zajíčková nám popsala, že klíčovým problémem je umístění dvou ze tří pražských nízkoprahových center pro závislé právě v okolí Anděla, kam se tím pádem sjíždějí narkomani z celého města. To se má nyní změnit. Magistrát přijal usnesení, na základě kterého bude v dohledné době zahájena decentralizace kontaktních center.

Kromě toho, že na vzrůstající počty narkomanů v okolí Anděla upozorňuje Expres.cz v seriálu Peklo na Andělu, orodovali za vyřešení problému také místní. Na magistrát donesli petici, kterou podpořila právě i starostka Zajíčková.

„Řešením je více kontaktních center, ale s menším počtem klientů. Bylo by spravedlivé, kdyby je měly všechny městské části a počet klientů se tak rozmělnil. Na sto tisíc obyvatel by mělo být jedno kontaktní centrum, což znamená, že bych jich v Praze mělo být dvanáct. Realita je, že existují tři a dvě z toho jsou v Praze 5. Proto se sem sjíždějí narkomani z širokého okolí, centra jsou přetížená a denně mají kolem stovky klientů,“ vysvětlila Zajíčková před několika týdny Expresu.

A jak se zdá, ledy se konečně pohnuly. Server Týden.cz uvedl, že pražští zastupitelé po vášnivé debatě pověřili Radu hlavního města Prahy, aby do poloviny příštího roku zpracovala jasnou koncepci na decentralizaci sítě nízkoprahových center.

Co přesně to znamená? Praze 5 by se mělo ulevit, jelikož vzniknou další kontaktní centra pro narkomany po celé Praze. Zájemci o sterilní jehly či lékařskou pomoc v souvislosti s drogovou závislostí by se tak měli po celém městě rozmělnit.

Redaktoři Expresu byli například svědky toho, jak si narkoman chystal dávku přímo na lavičce.

Na Radě hlavního města Prahy teď bude sestavit konkrétní plán, jak v rozestavování center postupovat. Bude muset brát ohledy především na to, aby nová centra nezasahovala do kvality života místních. 

Kromě dalšího bude podmínkou, aby se přítomnost drogově závislých nesoustředila do blízkosti škol, jak se to stalo například v případě Základní a mateřské školy U Santošky poblíž Anděla.

„Před lety tu zřídili Sananim, někde v boční ulici blízko školy. Psali jsme petice, dělali jsme všechno možné, ale v podstatě nám tenkrát skoro nikdo nepomohl. Teprve až poté městská část vypověděla nějakého doktora, který jim předepisoval Subutex. Pak se to o něco zlepšilo,“ řekla nám ředitelka Martina Říhová.

Starostka: Já si to pohlídám!

Expres.cz kontaktoval starostku Prahy 5 Renátu Zajíčkovou, která se na prosazení nových změn v boji s drogově závislými podílela. Občany své části doprovodila na magistrát a vyjádřila jim podporu.

„Myslím si, že jsme dosáhli opravdu velkého úspěchu. Ta situace byla dlouhodobě zanedbaná, síť adiktologických center je špatně a nesystematicky řešena, také je finančně a personálně poddimenzována. Že se o tom tématu konečně věcně diskutovalo na půdě hlavního města, považuji za úspěch. A samozřejmě hlavním úspěchem jsou přijatá opatření,“ vyjádřila Zajíčková radost.

„Velkou měrou k tomu přispěli i občané, kteří sepsali petici a přišli ji tam představit. Já je podpořila, mají moje plné pochopení. Situace na Andělu a obecně v Praze 5 je velmi neutěšená,“ dodala.

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková vysvětlila, proč je Anděl plný narkomanů a bezdomovců.

Starostku, která byla v říjnových volbách zvolena také do Poslanecké sněmovny, těší hlavně změna přístupu radní Mileny Johnové (Praha sobě), již dříve kritizovala za laxnost v řešení problematiky.

„Paní radní Johnová uznala chybu, to je důležité. Sama věcně přispívala do diskuze s určitou mírou pokory. Chtěla bych ale zdůraznit, že v tom není sama, netýká se to zdaleka jen její kompetence, ale i ostatních radních, kteří mají například na starosti úklid či policejní složky. Je zapotřebí, aby se do toho řešení zapojila komplexně celá Rada hl. m. Prahy,“ míní Zajíčková.

Těší ji též, že během zasedání byla přijata spousta konkrétních usnesení. Takový úspěch prý za posledních deset let nezažila.

„Jsem optimista, ale hlavně si to chci pohlídat, protože pokud se nestane nic nepředvídatelného, v červnu 2022 bych ještě měla být na radnici Prahy 5,“ dodává rázně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 4. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 9
  • 7
  • 6
  • 2
  • 2