Premium

Feťáci berou útokem parky, vznikají stanová městečka! Ptali jsme se zastupitelů Prahy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Narkomani chystající si dávku na lavičce u Anděla, feťácké koutky v parcích, kde musí návštěvníci kličkovat mezi injekčními stříkačkami, či třeba stanové městečko u Florence. To všechno zmapovali redaktoři Expresu v několika posledních týdnech, kdy vznikla série reportáží s názvem Peklo na Andělu a Peklo na Žižkově. Narůstajícího problému s pochybnými existencemi si ale všímají obyvatelé snad všech koutů Prahy. Nyní se Expres.cz obrátil na pražské politiky, přičemž nás zajímalo, zda problém vnímají také, jak by jej řešili a zda toho podle nich dělá dost pražský magistrát. Jak na stejné čtyři otázky odpověděli?

Bellu: Takovou Prahu nechci

V rámci seriálu jsme navštívili i Žižkov, konkrétně stanové městečko pod vlakovým mostem nedaleko hlavního nádraží. Výraznou personou Žižkova je někdejší starosta Alexander Bellu (ODS), který se proslavil třeba i bojem s obyvateli Autonomního sociálního centra Klinika. 

Vnímáte rostoucí počet narkomanů v ulicích Prahy, na který si spousta Pražanů stěžuje?

Ano, rostoucí problém narkomanů je jedním ze zásadních problémů Prahy. Současné vedení magistrátu problém neřeší a nechává v tom městské části na holičkách. Přitom na bezpečnostní problematice se musí podílet všichni aktéři. Nikdo opravdu nechce žít v městě, kde si nemůžete sednout na lavičku, protože si na ní narkomani šlehají drogy.

Co říkáte na to, že se v Praze tvoří v podstatě no-go zóny? Například stanové městečko na Žižkově, kde se povalují injekční stříkačky.

Že v takovém městě žít nechci. Odmítám, aby se z částí Prahy stala feťácká doupata nepřizpůsobivých. Pokud se rozhodne někdo žít na okraji společnosti, je to jeho volba, ale rozhodně nemůžeme tolerovat jejich agresi a otravování života kolemjdoucích.

Jak podle vás řešit problematiku bezdomovectví a přítomnosti narkomanů v ulicích?

Způsobů, jak situaci řešit, je vícero. Lze posílit policejní hlídky v problematických lokalitách nebo provádět osvětu a nasměrovat narkomany k řešení jejich bezútěšné situace. S Janou Černochovou jsme také prosazovali návrh třikrát a dost, kdy po spáchání tří závažných přestupků může obec dotyčného dočasně vykázat ze svého území. V praxi se to již v minulosti osvědčilo.

Takhle to vypadá ve stanovém městečku na Žižkově. Po okolí jsou poházeny injekční stříkačky.

Dělá magistrát dost pro to, aby tento problém vyřešil?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 7. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 7
  • 7
  • 7
  • 6
  • 3