Facka romským zdravotníkům a uklízečkám v první linii! Aktivista to spočítal Svrčinové

Nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová a její vtip o zloději Ferovi pořádně zahýbaly českým internetem. Řada známých osobností ji obvinila z rasismu, dokonce se ozývají hlasy, že by měla raději zase vzít zpátečku a rezignovat. Událost popíchla i neziskovou organizaci Romea, která právě proti předsudkům vůči romské menšině bojuje. A jeden z aktivistů, který pracuje v ústecké nemocnici, skrz ní Svrčinové vzkázal: Je to facka pro romské zdravotníky, ale i uklízečky, které teď také bojují v první linii!

„Fero Lakatoš dnes vykradl svůj vlastní byt. Fero dodržuje karanténu a pracuje z domova. Buď jako Fero,“ stojí v příspěvku, který Svrčinová sdílela na Facebooku v říjnu 2020.

Nová hlavní hygienička pro iDNES.cz popřela, že by takový obrázek sdílela, a celý facebookový profil si raději zrušila.

Reakce jsou teď různé, řadu Čechů vtip pobavil, označují ho za nevinný a podivují se spíše nad tím, že si za ním Svrčinová nestojí a trochu zvláštně tvrdí, že se na jejím profilu objevil záhadně.

Pochopitelně ale také značná část veřejnosti příspěvek odsuzuje jako nemístný a rasistický. 

Příspěvek, který hlavní hygienička Pavla Svrčinová sdílela v říjnu.

Není s podivem, že se proti vtipu ohradila také nezisková organizace Romea, která bojuje proti předsudkům vůči Romům. 

Podle známého aktivisty a podporovatele Romů Miroslava Brože z občanského sdružení Konexe, který s Romeou spolupracuje, jde o facku především Romům pracujícím ve zdravotnictví, jichž je podle něj hned několik třeba v ústecké nemocnici, kde sám Brož aktuálně pracuje.

„Vyjádření nové hlavní hygieničky je políčkem a urážkou hlavně pro všechny romské zdravotníky a zaměstnance nemocnic, kteří s covidem bojují v první linii. Třeba v naší nemocnici kromě romského lékaře na infekčním oddělení a několika sester pracuje mnoho Romů a Romek v nezdravotnických, ale pro chod nemocnice naprosto nepostradatelných pozicích: jako řidiči, uklízečky, ve stravovacím provozu. I ti bojují teď s covidem v první linii,“ říká Brož.

Aktivista Miroslav Brož

Proti Svrčinové vystoupila třeba i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Ombudsman Křeček generálně odsuzuje Romy, že jsou vandalové, co jen ničí obydlí. Nastupující hlavní hygienička zase dělá ze všech Romů zloděje (nevím, jestli si paní Svrčinová všimla, kdo je premiérem). Česko s lidmi na svých místech, rok 2021. Pojďme to ve volbách změnit, napsala.

Pod jejím příspěvkem se ovšem strhla vášnivá diskuze, ve které Pekarová příliš fanoušků nenajde. Lidé ji převážně zvou do měst, jako je Ústí nad Labem či Most, aby se přesvědčila, že v romských čtvrtích skutečně zničená obydlí jsou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:24 sobota 3. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 21
  • 13
  • 2
  • 1
  • 1