Premium

Koukalová & Konečný: Jak si Marek Vít povodil Pavla Novotného

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Představte si, že se necháte jako Pavel Novotný na týden zavřít do komory na terapii tmou, abyste si vyčistili hlavu a vylezli z ní jako nový a lepší člověk, ale zjistíte, že mezitím vás Marek Vít poslal na půl roku do kriminálu. Naštěstí alespoň podmíněně.

Takže k věci.

Začalo to někdy kolem roku 2011, kdy si Pavel Novotný vybral Marka Víta jako objekt svého zájmu. Ten byl pro tuto roli ideálně stvořený, muž s kontroverzní minulostí a vězeňskou kaňkou, s divokým manželstvím s Mirkou Čejkovou a s domnělými kontakty na vedení klubu FC Barcelona. Pro Novotného jasná bulvární hračka, kterou by si měl namazat na chleba.

Zhruba o pět let později začal Novotný na Facebooku psát o jeho údajné podvodné činnosti. Podle Pavla měl Marek Vít vylákat z desítek lidí astronomické sumy, ničit jim životy, a dokonce i někoho dohnat k sebevraždě. Summa summarum: byla to velmi vážná obvinění, jichž se Novotný chytl jako novinář a začal pravidelně zveřejňovat svědectví a jména lidí, kteří měli být podvedeni.

Tehdy měl veřejnost na své straně a všechny zajímalo, kam to dotáhne. Pavel sliboval, že tohoto údajně největšího podvodníka v zemi, jak ho nazýval, dostane před soud.

Najednou tu máme rok 2021 a se svěšenou hlavou nestojí před soudem Marek Vít, ale lidový soudce Pavel Novotný. A my se ptáme, jak tohle někdo sakra může projet?

Evidentně můžete, když jste Pavel Novotný.

Udělal už tu základní chybu, že celou věc převedl do nějakého bizarního osobního sporu, kdy přestal být novinář a začal být jeho osobní hater a stalker. Sice tím bavil lidi a přineslo mu to hodně followerů, ale to vám pak u soudu moc nepomůže.

Novotný vystoupil z pozice člověka, který musí ke kauze přistupovat objektivně a předkládat fakta. Místo toho si samozřejmě vybral cestu veřejné dehonestace, což ještě pak přešlo k situaci, že jako veřejná osoba začal Víta pronásledovat. Navíc, což je pro Novotného typické, ho zcela podcenil.

Nemáme pochybnosti o tom, že Vít má v jistých věcech máslo na hlavě, ale ve chvíli, kdy mu Novotný začal vyhrožovat smrtí, to pro něj bylo jasné bingo. Přestože se Novotný snažil vytahovat a demonstrovat nějaké kauzy Marka Víta, soud řešil jenom jedinou věc, a to stalking a šíření nenávisti.

Což má tři roviny.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:34 čtvrtek 30. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 72
  • 19
  • 9
  • 9
  • 7
  • 5