Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Elitní manželé, soudruh a filozof. Kdo jsou lidé, kterým čelil Novotný v ruské televizi?

    Olga Skabejevová je v Rusku známá pro svůj přísný a agresivní tón. Na vlastní kůži se o tom naposledy přesvědčil Pavel Novotný, jehož si moderátorka pozvala do svého pořadu 60 minut. Během vyhrocené debaty se nejvíce ozýval politik Leonid Kalašnikov, který mimo jiné uvedl, že to byli právě Češi, kteří v Rusku rozpoutali občanskou válku, jež si vyžádala miliony mrtvých.

    Kdo sledoval debatu Pavla Novotného v ruském diskuzním pořadu 60 minut, nemohl se zbavit srovnání s českým pořadem Máte slovo.

    Ruskou verzí Michaely Jílkové je v tomto případě oceňovaná ruská novinářka Olga Skabejevová (34), která je známá pro svůj přísný a nesmlouvavý tón. Moderátorku navíc ve studiu pravidelně doplňuje její manžel a kolega Jevgenij Popov (41).

    Uznávaná ruská moderátorka platí v Rusku za elitní novinářku a s manželem získala v roce 2017 ocenění pro novináře Zlaté pero, kdy Svaz novinářů Ruska ocenil především přínos Olgy a jejího manžela ve vývoji diskuzních platforem. 

    Rodačka z města Volžskij chtěla být novinářkou odmala, na střední škole i na univerzitě patřila k výborným studentům. Titul nakonec získala s vyznamenáním. V roce 2007 byla vyhlášena nejperspektivnější novinářkou v Rusku. Od té doby mladá novinářka získává jedno ocenění za druhým.

    Jedno nelichotivé jí přiřkla také ruská protivládní opozice, která ji nazývá „železnou panenkou Vladimira Putina“. Samotná novinářka se nijak netají tím, že má v oblibě Vladimira Putina. Na jejím Instagramu, kde je velmi aktivní, je k vidění často.

    Moderátorka Olga Skabejevová tvoří se svým manželem moderátorské duo.

    Skabejevová se dostala do světových médií v minulém roce, když prohlásila: „Trump je stále náš!“ 

    Reagovala tehdy na politické kroky amerického prezidenta, který odvolal ministra zahraničí Rexe Tillersona, který opakovaně obviňoval Rusko z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala.

    Ve studiu pořadu 60 minut nejvíce proti Novotnému vystupoval komunistický poslanec Leonid Kalašnikov, jenž mimo jiné uvedl, že to byli právě někteří Češi, kteří v jeho rodné zemi rozpoutali občanskou válku, která si vyžádala miliony obětí.

    Leonid Kalašnikov je v Rusku známý pro své nekompromisní postoje.

    Kalašnikov už v minulosti nechodil pro silnější vyjádření daleko. Když v ruském městě Armavir odhalili pamětní desku klíčové postavě první arménské republiky, jíž je Garegin Nždeh, nazval poslanec tohoto politika fašistickým masovým vrahem.

    Arménští politici a novináři vyzvali Kalašnikova, aby se ve svých vyjádřeních mírnil, ten to ale odmítl. „Ta pamětní deska je jako rudý hadr. Dokud ji neodstraní, tak se rozhodně uklidňovat nebudu. Nedělám rozdíl mezi Ázerbájdžánem a Arménií, je to pro mě stejné. Ale nebudu se dohadovat s nacionalisty,“ vzkázal tehdy Kalašnikov do Arménie.

    Podobně nesmlouvavý byl Kalašnikov v debatě o dodávkách ruského plynu pro Ukrajinu. „Vtipkovali jste, že zavřeme kohoutky. Jenže jste nebyli vůbec daleko od pravdy. Co se týče plynu, nikdy nežertujeme,“ prohlásil v pořadu 60 minut Kalašnikov, který vyrůstal v Sovětském svazu jako sirotek.

    Další pro Čechy neznámou osobností z debaty s Pavlem Novotným je ruský politolog a novinář Andrej Nikulin. Ten na rozdíl od Kalašnikova podporuje protivládní politiku. 

    Andrej Nikulin se v pořadu Čechů zastával.

    Společnost v Rusku nedávno pobouřil článkem, kde kritizoval postoj vlády a médií vůči Ukrajině. „Snažíme se jim smát, protože mluvit o našich problémech by bylo až příliš bolestivé. Když rubl klesl o polovinu, řekli jsme, že na Ukrajině je to horší,“ uvedl politolog.

    Své názory Nikulin prezentuje na webu NEWSru.com. Přímo ve studiu, po debatě s Pavlem Novotným, ho moderátorka Skabejevová obvinila z toho, že je zjevně nemocný, a vzala mu slovo.

    Češi naopak na sociálních sítích Nikulinův výkon chválí a on jim na svých stránkách napsal: „Milí přátelé, Rusové, Ukrajinci, Češi, Gruzínci a zástupci dalších skvělých národů. Moc děkuji za nečekaně silnou podporu mých slov věnovaných Československu, naší společné minulosti a problémům, které nám brání navázat slušný, přátelský vztah.“

    Nikulin sleduje také česká média. Naposledy na svých stránkách sdílel článek o vystoupení Pavla Novotného v ruské televizi a požádal, zda by mu někdo mohl text přeložit, protože česky neumí. 

    Andrej Nikulin je přitom mužem mnoha tváří. Narodil se v Moskvě a mnohokrát se vyjádřil tak, že svou zemi miluje a nechce ji nikdy opustit. Zároveň je to učitel filozofie, kterou vystudoval na Moskevské státní univerzitě M. V. Lomonosova. 

    Nikulin vstoupil rovněž do politiky, kde se snaží prosazovat své liberální postoje. Vystupování v televizi pro něj však není nic nového. Svou premiéru měl už v roce 2005, kdy vystoupil v populárním ruském vzdělávacím programu Vlastní hra.

    Od té doby pravidelně navštěvuje různé talk show a diskuzní pořady.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:48 úterý 31. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      90
    • Trapas
      51
    • Tvl
      47
    • Haha
      39
    • Cože
      36
    • Sladký
      31
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...