Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Novotný rozjel nejostřejší kampaň v historii ODS. Jen politický bizár ale na Sněmovnu nestačí

    Žádný jiný politik nevyvolává takové vášně jako řeporyjský starosta Pavel Novotný. Naposledy v pořadu Aréna Jaromíra Soukupa počastoval oponenty Luzara a především Foldynu slovy o bolševicích, kolaborantech a košťatech, až se výměna názorů málem zvrtla v regulérní rvačku. Ne náhodou zřejmě Novotný den předtím oznámil, že by rád kandidoval do Poslanecké sněmovny. Zřejmě jsme svědkem nejostřejší kampaně v historii ODS, jenže bude politický bizár stačit?

    „Zvíře z Řeporyjí“ rozrývá politickou scénu! Provokatér Pavel Novotný se nikdy nebál jít za hranu, že ale v televizní debatě rozpoutá skoro rvačku s Jaroslavem Foldynou, to žádný z diváků pořadu Aréna Jaromíra Soukupa nečekal.

    To navíc není zdaleka jediná Novotného „bomba“ z posledních dnů. 

    „To jsem měl při včerejší předtáčce pro OVM vědět, že ve studiu bude dnes opět ta svině Vojtěch Filip. Musí tam toho duševního mrzáka zvát? Co lži toho chudáka vyváží? Ještě jednou řekne, že jsem si požádal o ochranu, a normálně pojedu na ty Kavky a rozbiju tomu zm*dovi hubu,“ prohlásil na adresu samotného šéfa komunistů Filipa.

    „Vojta Filip je lhář a bolševická svině, která za jejich režimu udávala lidi za peníze státní bezpečnosti,“ nebral si servítky Novotný.

    Člověk může mít k Pavlovi různé výhrady, ale umění zkratky a jasné řeči mu nikdo neupře. Vedle toho má svoje Řeporyje, které řídí jako šerif, přičemž jeho ovečky mají tolik svých starostí, než aby vnímaly jeho mediální cirkus. 

    Novotný je origo

    Na lednovém kongresu byl „znásilňovací“ projev Pavla Novotného opět tou nejskloňovanější událostí. Nejdříve seřve z pódia své vážené spolustraníky v sále, že nic nedělají a na rozdíl od něj se neumějí dostat do médií. Oni mu pak zatleskají a předseda Petr Fiala se jede fotit k němu na radnici. Není divu, že Novotnému narostl hřebínek a chce výš.

    Jen krátce před zmíněným výstupem na Barrandově odtajnil záměr kandidovat do Poslanecké sněmovny. A zřejmě jsme tak svědky té nejostřejší kampaně, jakou kdy ODS zažila.

    „Po kongresu jsem dospěl, pochopil jsem, co to je strana, co region a co oblast. Že to je trochu složitější organismus, než jsem si myslel. Když jsem kandidoval na prvního místopředsedu, nemohlo mi uniknout, jak se otřásl region i moje oblast. Prostě nový hráč na šachovnici, a to se ne každému líbí. Takže se ze mě stal velkej kluk,“ řekl Novotný v rozhovoru pro MF DNES.

    „Jak jsem sondoval situaci, pochopil jsem, že v pražské ODS jsou oblasti, které nikdy nedokážu přesvědčit. Že mě velcí kluci z některých oblastí Prahy na magistrát nikdy nepustí, protože se mě bojí, což je normální. Takže jsem se rozhodl, že se na to vykašlu a stanu se poslancem,“ dodal.

    V Aréně Jaromíra Soukupa po sobě málem skočili Pavel Novotný a Jaroslav Foldyna.

    Co na to spolustraníci? Vzorný předseda Petr Fiala mlčí, u jiných má Novotný podporu.

    „U mě Pavel Novotný skoro vždy našel pro své aktivity podporu. Pavel je svůj, nebojí se kontroverzních témat a nebojí se říkat věci naplacato. To je mi velmi sympatické a v tuto chvíli mi to v ODS trochu chybí,“ říká třeba někdejší místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

    Zpátky ke zmiňované Aréně Jaroslava Soukupa. Bez nadsázky to byla kvalitní silvestrovská scénka. Novotného hlášku Luzar, ticho! jste si vrátili desetkrát, a když přišlo na Foldynovo zhasínání, fešáka a koště, váleli jste se smíchy.

    Mimo to jsme byli svědky lidové frašky, která se ihned v úvodu rozpadla a stala se z ní nepřehledná bramboračka plná handrkování. Blábolení o Koněvovi, vlasovcích a čínské infekci by se dalo přirovnat ke smaženému sýru. Žádná výživa, žádné vitamíny, nic důležitého, ale divák si i tak pochutnal a spokojeně zamlaskal. 

    Tohle Pavel umí dokonale. 

    Pavle, umíš něco jiného?

    Pavel Novotný se tak jednoznačně stává největší tváří ODS se slušnou základnou fanoušků a obří základnou odpůrců. Zda je takové oživení pro kdysi nejsilnější stranu přínosem, je otázkou, která se projeví až po čase.

    Pravda každopádně je, že Novotný prozatím jede jen politický bizár, občas přihodí černé skládky a vraky, ale žádnou seriózní politickou debatu. Jen útoky na oponenty lidi časem přestanou bavit a přijde čas, kdy bude třeba přinášet témata a (alespoň trochu) kultivovanou debatu.

    A pak...

    Až se tak stane, až Pavel Novotný začne politiku dělat i věcně a nebude jen cíleně vyvolávat pozdvižení, kdoví, třeba to bude i na dozajista vysněný post šéfa ODS. Protože tato strana právě někoho, kdo má lidově řečeno koule, potřebuje.

    Předseda ODS Petr Fiala

    Současný šéf Petr Fiala je možná zkušeným matadorem a v politické debatě by to Novotnému natřel, ale pokud chce ODS zpět na úplný vrchol, a ne časem sledovat záda Klausovy Trikolóry, pak potřebuje vlčáka, jenž umí na ostatní vycenit zuby. Třeba jako byl Mirek Topolánek.

    Jasně, představa, že zrovna Novotný bude spásou ODS a vytáhne ji konečně k vytouženému vítězství ve volbách, je dost utopická. Jenže třeba právě k tomu největšímu vlčákovi Topolánkovi, který se stranou nasbíral rekordních více než 35 procent, má zjevně blíž on než Fiala se svou image hodného strýčka s fajfkou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:08 pátek 4. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      252
    • Super
      66
    • Haha
      40
    • Sladký
      39
    • Tvl
      39
    • Cože
      35