Je jako pirát! Exprimátor Bém se v Topol show rozpovídal o synovi, který nemá ruku

Před osmi lety utrpěl syn bývalého pražského primátora Pavla Béma (55) vážný úraz. Měl štěstí, že vůbec přežil. Nakonec byla Jáchymu Bémovi (28) amputována pravá ruka v předloktí. I tak ale dnes žije plnohodnotný život a stejně jako jeho otec se věnuje horolezectví. „Je úžasný,“ poklonil se před ním Bém starší, který byl prvním hostem nového pořadu Topol show.

V roce 2011 Jáchym Bém popíjel s kamarády v centru Prahy. Posilněn alkoholem si řekl, že vyleze na třímetrovou Wimmerovu kašnu. 

Jenže spadl a celý vršek kašny, který váží více než čtvrt tuny, spadl. Naštěstí ovšem jen na jeho ruce. Kdyby dopadl jinam, téměř jistě by byl Jáchym na místě mrtvý.

I tak si ale syn bývalého primátora prožil muka. Ztratil několik litrů krve. Nakonec souhlasil s amputací. „Mít ruku za každou cenu není pro mě bezpečný. Chtěl jsem, aby mi ruku uřízli,“ svěřil se už dříve pro časopis ForGolf Jáchym, který v současné době pracuje v advokátní kanceláři.

Jáchym Bém poté, co mu byla amputována ruka.

I přes svůj hendikep je ale Jáchym zapálený dobrodruh, stejně jako jeho otec miluje lezení po horách. Bémové společně například zdolali nejvyšší horu Evropy Mont Blanc.

„Zkazilo se počasí, takže to byl skutečně adrenalin. Napadl sníh a Jáchym byl naprosto úžasný. On tedy nemá ruku, ale místo ní má takový hák pirátský, takže v jedné ruce měl cepín, v druhé hák a lezl úplně stoprocentně tak, jak jsme lezli my s Matoušem (Bémův další syn). Je úžasný,“ řekl Pavel Bém v pořadu Topol show, jehož premiéra je v plánu ve středu večer.

V prvním díle Topol show byl hostem bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Na svém Facebooku Jáchym Bém sdílí fotografie ze svých cest. V minulosti například lezl i po horách v Nepálu. Je vidět, že se pořádně potatil! Do politiky se ale na rozdíl od svého otce zatím nehrne.

O svém zranění Jáchym Bém vždy mluvil jako o díle osudu. „Já si myslím, že jsem si to zasloužil. Takový je osud. Asi jsem udělal něco špatně ve svým životě, nevím co, ale určitě na to časem přijdu,“ řekl nedávno Bém mladší ve videu Jaroslava Suchého.

Jáchym Bém je stejně jako jeho otec pěkný dobrodruh.

Škody na kašně, jejíž část na Béma mladšího spadla, byly zanedbatelné. Poničená fontána je totiž kopie originálu, který je uložen v depozitáři. Škodu tehdy Pavel Bém radnici Prahy 1 okamžitě zaplatil. Syn tehdy prohlásil, že mu tyto peníze chce splatit.

Zajímavé je, že Bém není jediný, kdo na Wimmerovu kašnu lezl. V sedmdesátých letech se na ni sápali studenti gymnázia a kašnu tehdy zničili. Za své řádění byli tvrdě potrestáni. 

Někteří byli vyhozeni ze školy. Od té doby byl originál kašny umístěn v depozitáři a to, co na náměstí vidíme, je kopie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 30. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 16
  • 15
  • 14
  • 9
  • 9