Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kandidát na primátora Patrik Nacher: Koloběžky ilustrují neschopnost koalice! Jaké má řešení?

    Patrik Nacher | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

    Zbytečné cyklostezky, chaos v dopravě, mrzení s koloběžkami, narkomani v centru města či rozdávání bytů bezdomovcům. To jsou nejčastější témata, jimiž se současná opozice ostře vymezuje vůči vládnoucí koalici na pražském magistrátu. Nás zajímalo, jak by tyto problémy řešil kandidát na primátora Patrik Nacher za ANO.

    V rámci seriálu Peklo v Praze redaktoři Expresu pravidelně upozorňují na místa v hlavním městě, jimž se běžní občané raději vyhýbají. Z opuštěných parků či polorozpadlých budov si totiž udělali útočiště narkomani a bezdomovci, kteří obtěžují Pražany i turisty v centru města.

    Patrik Nacher, který je v komunálních volbách lídrem pražské kandidátky hnutí ANO a rád by se stal nástupcem primátora Zdeňka Hřiba, si je tohoto problému pochopitelně dobře vědom.

    „Nejde to změnit mávnutím kouzelného proutku. Existují tři druhy řešení. Prvním je dlouhodobá prevence, která je o investování do sportu a volnočasových aktivit. Prostředky se vám vrátí za patnáct až dvacet let. Pak je tu prevence, že v krizových místech vybudujete služebnu. V momentě, kdy tam bude zaparkované auto policie, působí to preventivně, jako například když na letišti vidíte policisty se samopalem. Nikdo nečeká, že se tam bude střílet, ale je to prevence. Třetím bodem je represe, která se už dělá hůř a souvisí to s trestním zákonem v České republice. Já například dlouhodobě kritizuji, když má člověk za samopěstování konopí pro léčebné účely vyšší trest než někdo za násilný trestný čin. To se musí změnit,“ sdělil Expresu Nacher, který působil coby předseda sociálního výboru na magistrátu a trávil hodně času mezi pražskými bezdomovci.

    Praha zvládá práci s bezdomovci velmi dobře, inspirují se u nás i jiní

    V rámci své práce Nacher několikrát zavítal do známé bezdomovecké kolonie pod Hlávkovým mostem, kam redaktoři Expresu pravidelně chodí sbírat příběhy lidí bez domova.

    „Byl tam pán se psem, který tam už žil asi deset let. Nevím, jestli tam pořád je,“ vzpomíná Nacher.

    „Zásadní je, aby fungovala nízkoprahová centra, která pomáhají lidem bez domova. Úkolem města je, aby ta kapacita stačila a aby ta centra byla rozesetá. Když budou kontaktní místa obří a budou se tam potkávat stovky lidí, hrozí nebezpečí. Pokud jde ale o práci s bezdomovci, Praha je na tom historicky velmi dobře napříč politickým spektrem. Inspirují se u nás i jiné metropole z Evropy,“ poznamenal politik.

    Nacherovi se ale nelíbí, když Praha rozdává byty nepřizpůsobivým občanům. Na tuto problematiku redaktoři Expresu v minulosti také několikrát upozornili.

    „Některým takovým lidem rozdala Praha byty v Řepích či na Černém Mostě. Ve stejném domě ale žijí učitelé či zdravotní sestry. Ti jsou teď v nepříjemném prostředí, nemohou se vyspat, je tam nepořádek a podobně. Na tohle neexistuje jednoduchý recept, ale když je někdo bez domova, nefunguje to tak, že mu dám byt a tím mu pomůžu. Cílem nesmí být celoživotní pomoc, ale krátkodobá,“ myslí si Nacher.

    Nacher je také spoluautor tzv. milostivého léta, jež umožní dlužníkům zbavit se snáz svých exekucí. Jak vidí pokračování projektu dnes, kdy drahota u energií, služeb i zboží se může negativně odrazit na omezeném počtu lidí, kteří se přihlásí? V čem bude druhé kolo jiné?

    „Rozdíl je v celkové ekonomické atmosféře, ve které dáváme lidem možnost vyřešit si své dluhy u veřejných institucí. Vždyť Fialova inflace je sedmnáct procent. Nepřekvapilo by mě, kdyby se nynější drahota u energií, služeb i zboží negativně odrazila na omezeném počtu lidí, kteří se do konce listopadu přihlásí. Základní pravidlo je pořád stejné. Pokud dlužník uhradí původní dlužnou částku neboli jistinu a 1815 korun exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí a exekuční řízení skončí,“ informuje Nacher.

    Patrik Nacher se u stánku na Andělu pochlubil tetováním.

    Koloběžky ilustrují neschopnost současné koalice

    Poslanec a kandidát na primátora se vyjádřil také k dalšímu problému a tím jsou sdílené koloběžky, které se povalují všude možně a zdá se, že vedení Prahy je v této věci bezradné.

    „Koloběžky krásně ilustrují neschopnost současné koalice, která má hrozně vzletné názory a floskule a pak skutek utek. Město není schopno se domluvit, tak to tu funguje jako na Divokém východě. Tady je třeba razantní přístup s provozovateli, jako když jsem se podílel na zpřísnění směnárenského zákona,“ říká Nacher.

    „My bychom měli řešení této problematiky lepší než země ze Západu, protože k nám tyto věci (koloběžky a podobně) přicházejí se zpožděním. Řešením je jasně vytyčit, kde lze zaparkovat koloběžku, a ta místa budou jasně daná. Například pro slepce je pohozená koloběžka na chodníku velký problém. Když dotyčný nezaparkuje, měla by mu stále běžet služba a v té chvíli je pak finančně motivován koloběžku zaparkovat na určené místo, a ne ji jenom odhodit,“ dodal na závěr Nacher.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:12 čtvrtek 19. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      136
    • Sladký
      14
    • Trapas
      11
    • Haha
      7
    • Cože
      6
    • Tvl
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz