Ubožáku, co jsem ukradl? Generále, zklidni ho! Mela mezi Nacherem a Tunou kvůli Babišovi

Krátce před druhým kolem napsal tweet, který pobouřil podporovatele Andreje Babiše. Nyní se z novináře Jana Tuny rázem stal ten, kdo chce hájit práva lidí, kteří na základě doporučení od bývalého premiéra vsadili peníze na Babišovo vítězství v prezidentských volbách. Bývalý reportér televize Nova dokonce zaútočil na několik členů hnutí ANO. Vyzval je, aby důvěřivým lidem vrátili peníze. Pohotově se ozval poslanec Patrik Nacher, jenž nejprve Tunu nazval ubožákem a pak Expresu sdělil, že pokud žurnalista bude ve svém chováním pokračovat, má se na co těšit!

„Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si tisíc korun a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 tisíc. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp,“ hecoval své voliče před druhým kolem prezidentských voleb Andrej Babiš.

Andrej Babiš kvůli příspěvku, v němž vyzval lidi, aby u sázkové kanceláře Fortuna využili vysokého kurzu dvanáct na jeho vítězství, čelí kritice i trestním oznámením. Část lidí, kteří si stěžovali na způsobenou finanční újmu, jsou však internetoví trollové.

Tuna rozhodně nepatří do tábora voličstva Hnutí ANO, přesto se rozhodl bít se za jejich újmu.

„Vyzývám tímto poslance Andreje Babiše a všechny jeho Havlíčky, Juchelky, Schillerové, Doležalové, Nachery, Kolovratníky, Prokopy, Brabce a další nohsledy, aby neprodleně vrátili lidem, o co je sprostě připravili,“ napsal na Facebooku moderátor Jan Tuna, který před druhým kolem hlasitě podporoval generála Petra Pavla.

„Ty důvěřivé a naivní často v existenčních problémech, kteří uvěřili vašim cynickým lžím a slibu a které jste minulý týden chladnokrevně poslal do sázkových kanceláří. A oni tam ve své důvěřivosti prosázeli třeba i své poslední peníze. Váš krok je otřesným hyenismem,“ pokračoval rozhněvaný novinář, který pak Babišovi vyčetl, že jeho žena Monika „nosí luxusní oděvy a pyšní se drahými kabelkami“.

Netrvalo dlouho a Tuna se dočkal ostré reakce od poslance za hnutí ANO Patrika Nachera. Osmačtyřicetiletý politik si útok od bývalého reportéra Novy nenechal líbit.

„Co jsem komu ukradl, Tuno? Kdyby sis dal tu práci, našel bys, že jsem před sázením jako formou výdělku varoval chvíli po prvním tweetu. Jsi ubožák,“ napsal Nacher Tunovi v komentářích pod příspěvkem.

„Jsi vrcholným představitelem hnutí, jehož šéf chladnokrevně pro svůj prospěch okradl důvěřivé občany. A snižovat se na tvou úroveň nebudu a nazývat tě tím, čím ty mě. Srovnej si to se svým svědomím, čemu pomáháš. A čeho jsi spoluviník. Karma funguje. A Jezulátko taky. Zeptej se šéfa,“ reagoval Tuna.

Nacher: Tunu by měl zklidnit Petr Pavel, nebo ho začnu řešit já!

Redakce Expres.cz se s Patrikem Nacherem spojila. Poslanec za ANO je toho názoru, že Tunův útok na něj i jeho kolegy byl hodně za hranou a vysvětlil nám proč.

„Tunu znám nějakých dvacet let, nikoliv osobně, ale pouze z médií. Od člověka, který ještě zhruba před týdnem rozděloval společnost a opovrhoval Babišovými voliči, je to opravdu hodně přes čáru. To, že se teď zastává voličů Andreje Babiše, tomu přece nikdo nemůže uvěřit. Tuna z toho udělal kobercový nálet a kolektivní princip viny. Hrozně mě tím naštval. Já jsem byl totiž ten, kdo v rámci finanční gramotnosti ve své knize upozorňoval na to, aby lidé nevnímali sázení jako způsob vydělat si peníze, ale pouze jako formu trávení volného času, která naopak peníze stojí,“ řekl Expresu Nacher.

„Na problém sázení jsem upozornil pár desítek minut po tweetu Andreje Babiše, já mám tedy svědomí čisté. Tohle je z Tunovy strany pálení čarodějnic. Jsou to totalitní manýry. Já se ptám, jak dlouho se to bude snášet a co pro to udělá Petr Pavel?“ ptá se Nacher, který je toho názoru, že by nově zvolený prezident měl zasáhnout.

„Myslím si, že by měl Tunu a jemu podobné zklidnit. Ti, kteří prohráli, se totiž chovají mnohem slušněji než ti, co vyhráli. To je samo o sobě dost podivné. Dlouhodobě je nepřijatelné, aby se vítězové chovali nevelkoryse, poražené zadupávali, a přitom se paradoxně tvářili, že jsou lepší a morálnější, což tak není. Jestli chce Petr Pavel lidi spojovat a nejsou to jen prázdná slova, měl by v těchto případech zasáhnout. Tuna není normální občan a podporovatel, ale výrazná figura a nemůže to zůstat bez odezvy,“ myslí si Nacher.

Politik, který se ucházel o post pražského primátora, nám také sdělil, že jestli bude Tuna ve svých útocích pokračovat, on si to líbit rozhodně nenechá.

„Pokud nepřestane, já to budu nějakým způsobem řešit. Není to normální. Jeho chování si nezadá s totalitními manýry. I spousta lidí, co nevolila Babiše, mu píše, že se zbláznil. Žádný strom neroste do nebe,“ řekl nám na závěr Patrik Nacher.

Nachera znám ještě z Unie svobody

Následně se nám s obsáhlou reakcí ozval Jan Tuna.

„Reakce poslance Nachera ani jeho vyhrožování mé osobě mě nepřekvapují. Je přesně v intencích jeho dosavadního kariérního postupu a přístupu. Kromě hejtmana Moravskoslezského kraje pana Vondráka, který je již jednou nohou z hnutí ANO 2011 pryč, neměl nikdo odvahu se za odporný čin svým voličům ani omluvit. A to přes opakované výzvy z veřejného prostoru. Natož peníze lidem vrátit. A tím jim jasně dávají najevo, jaký k nim mají doopravdy vztah a jak a kdy jsou jim dobří. Nacherův údajný před sázkami varující tweet, na který se odvolává, podle veřejných informací neobsahoval ani označení poslance Babiše, tedy se jednalo o pouhý alibistický krok, a ne skutečné varování těch, kterým svou nemorální výzvu Andrej Babiš adresoval. Dovolil bych si také upřesnit Nacherovo tvrzení, že se osobně neznáme. Není to pravda. Osobně se známe z dob, kdy působil jako tiskový mluvčí jiného politického hnutí, a to Unie svobody, a nám novinářům zprostředkovával rozhovory se svými šéfy,“ zaslal redakci e-mailem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:24 čtvrtek 1. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 94
  • 31
  • 10
  • 9
  • 5
  • 5