Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Klára Samková: Postup soudu dostal matku paterčat do kriminální pozice!

    Klára Samková bojuje za paterčata, ale nevěří vlastním uším! | foto: Expres

    Matka českých paterčat Alexandra Kiňová se svou stížností na praktiky sociálky, která jí odebrala veškeré příspěvky kvůli finančnímu daru, který ve skutečnosti může použít jen velmi omezeným způsobem, a ona se tak ocitla prakticky bez prostředků, u soudu neuspěla. Kromě toho, že jí to způsobí nemalé problémy, ještě musela i se svou obhájkyní Klárou Samkovou vyslechnout zcela bizarní výroky soudkyně!

    Alexandra Kiňová neuspěla u soudu, kde chtěla po Klubu dvojčat a vícerčat vymáhat finanční dar určený paterčatům, které klub převedl na magistrát, přestože mu peníze nepatřily a měl je pouze ve správě, a neměl tedy na podobný krok nárok.

    Kromě toho, že neuspěla a kvůli částce, kterou posléze magistrát převedl na její účet, přišla o veškeré příspěvky, bude muset nyní protistraně (což je Klub dvojčat a vícerčat) uhradit náklady spojené se soudním řízením, které činí 26 800 korun. Ty ale matka, která se ocitla téměř bez prostředků, pochopitelně nemá.

    „Paní soudkyně včera při stání napařila Saše 26 tisíc poplatků spojených se soudem, a navíc s odůvodněním, že však je bohatá, dostala 600 tisíc,“ řekla nevěřícně obhájkyně rodiny Klára Samková. To je poněkud s podivem, protože soudkyně, která má tento případ na starost, musela dobře vědět, že výtěžkem sbírky smí paní Kiňová manipulovat jen velmi omezeně, a tudíž z nich rozhodně nemůže uhradit žádný poplatek.

    „Ten soud dostal paní Kiňovou v podstatě do kriminální pozice,“ nešetří kritikou Samková. „Soud vlastně podpořil tu nemravnost, kterou na rodinu paterčat Rulíková (žena, jednající za Klub dvojčat a vícerčat, pozn. red.) upekla. Ona dosáhla úplně všeho. Kiňová je bez peněz, bez sociálních dávek, vázaná smlouvou, kterou když poruší, tak to bude v podstatě zneužití dotací. To jí vážně chtějí dostat do kriminálu? Za to, že si nechala všech pět dětí a nešla na potrat?“

    Jaký je tedy výsledek? Rodina má na účtě zhruba 600 tisíc, které však smí využít pouze pro paterčata. Nemohou tedy uhradit výdaje, které jsou pro celou rodinu. Matka dětí je v bezútěšném zdravotním stavu, užívá velmi silné léky na bolest, které jí prakticky znemožňují fungovat, a po operaci nesmí ani zvedat větší zátěž než půl kila. Kromě toho má potíže s pohybem.

    Protože však nechodí do zaměstnání (čemuž se vzhledem k podlomenému zdraví nelze divit) a je vedená na úřadu práce, odmítá jí lékař odsouhlasit invalidní důchod. Na žádné sociální dávky však nemá nárok, protože na účtě jí leží peníze. Co na tom, že s nimi nemůže manipulovat?

    Otec dětí je na rodičovské dovolené, protože ve věku 4 let již děti nemají nárok na státem hrazené pečovatelky, a Alexandra Kiňová péči o domácnost z pochopitelných důvodů nezvládá. Pobírá mateřskou, ale již ne příspěvek pro opatrovnictví své ženy, protože oficiálně stále v invalidním důchodu není, ačkoli by na něj měla jistě nárok.

    Je logické, že mateřská není dostatečný finanční obnos pro obstarání živobytí pro osmičlennou rodinu. Děti sice nastupují v září do školky a jejich otec se tak bude moci vrátit do zaměstnání, do té doby ale musí nějak přežít. A to je ve chvíli, kdy opravdu nemají často peníze ani na to, aby dětem koupili něco k jídlu, velmi náročné. Jak v takové situaci budou Kiňovi platit ještě soudní poplatky, je však opravdu velká neznámá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:25 pátek 1. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      27
    • Haha
      26
    • Super
      10
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Cože
      7