Paroubek o roli předsedy: „Chci zpět Tejce, Zimolu, Haška i Škromacha!“

Ještě krátce před volbami nabízel ČSSD Jiří Paroubek pomocnou ruku, ale nehodil se. Nyní se situace změnila a staronový člen má po volebním debaklu sociálních demokratů své plány. A to takové, že nevylučuje kandidaturu na předsedu strany. Expremiéra a někdejšího lídra ČSSD jsme oslovili s hodnocením členů stávajícího poslaneckého klubu strany. Do toho se mu ale příliš nechtělo.

Ačkoliv by mohl Jiří Paroubek leccos vidět kriticky, nikterak negativně své staronové kolegy působící v patnáctihlavém počtu v Poslanecké sněmovně hodnotit nehodlá. Už proto, že by se do budoucna možná rád pokusil dobýt křeslo předsedy strany, což by byl husarský kousek.

„Já mám zájem na spolupráci se všemi. Co bylo, bylo, chtěl bych vidět to pozitivní, co se jednotlivcům v minulosti podařilo, a na to navázat. Já si myslím, že nějaké politické flagelantství nebo harakiri nejsou na místě. Lidé nejsou špatní, jsou jen špatně vedení,“ řekl Expresu bývalý předseda vlády.

A také si uvědomuje, že ať bude novým předsedou kdokoliv, bude to mít velmi těžké. „Situace bude pro předsedu strany velmi špatná, protože 80 % lidí bude proti němu, jako v Británii proti Corbynovi, kdy 70 % poslaneckého klubu bylo proti němu. Čekali na první zaváhání, aby z něho udělali vola a podle možnosti se ho hned zbavili. To se jim nepovedlo.“

I když ví, že také s Bohuslavem Sobotkou bude muset najít společné styčné body, považuje ho za odpovědného aktéra událostí ve straně.

„Sobotka si do ČSSD navolil lidi podle svého nebo na kandidátky nechal navolit, takže spousta lidí tam chybí, kteří tam mohli být, ti Tejcové a další. Koneckonců i já jsem tam mohl být. Kdybych se vrátil už před rokem, nemusela ta strana takhle dopadnout, kdybych na to získal vliv. Jako třeba lithium, tam to šlo o tři procenta dolů a nemuselo to být. Stalo se, nedá se s tím nic dělat,“ říká novopečený sociální demokrat.

Jak vidí Jiří Paroubek nové poslance ČSSD?

Jak jsme předznamenali, původně jsme chtěli od Jiřího Paroubka jakýsi názor na jednotlivé členy nově ustanoveného poslaneckého klubu sociální demokracie, ale narazili jsme na diplomatický problém: „Komentovat jednotlivé poslance zvolené za ČSSD nemůžu, to pochopte. Už jsem tam a budeme spolu muset nějak vyjít. Nemůžu si ty lidi postavit proti sobě, kdybych řekl, že až na výjimky jsou to telata. Ti lidé toho za sebou příliš nemají.“

Nakonec jsme se domluvili, že může zkusit na vybraných poslancích najít něco dobrého.

No tak dobře, zkusit to můžeme. Tak třeba Hamáček. Znám ho mnoho let, byl mým zahraničněpolitickým poradcem. Velmi slušně zvládal zahraniční vztahy Poslanecké sněmovny. I díky tomu, jaké si vybral poradenské zázemí, neudělal Honza jedinou podstatnější chybu. Koho tam máme dál?

Co Jaroslav Foldyna?

Jarda, to je bojovník, řečník, možná by se měl někdy více krotit, ale určitě, když bude dobře veden novým předsedou strany, který dokáže využít jeho jisté nespoutanosti, může to přinést politické body.

Petr Dolínek?

Mladý a perspektivní člověk, snaží se na sobě pracovat, pokud jde o resort dopravy, ukáže se, jak bude úspěšný, zda má před sebou politickou budoucnost.

Vrátila se do Sněmovny paní Gajdůšková.

To je velké překvapení, protože pan Seďa to byl silný protikandidát na vlastní kandidátce. Určitě zúročí své velké politické zkušenosti a pozitivní charakterové vlastnosti. Je to hodná ženská.

Co ta neúspěšná nomenklatura? Zaorálek, Chovanec, Sobotka, také Chvojka se podílel na vládě. Mají ve straně budoucnost, nebo by měli jen zpytovat svědomí a věnovat se sebereflexi? Mohou ještě něco přinést, nebo se raději stáhnout do ústraní?

Bohuslav Sobotka musí začít pracovat jako běžný poslanec a vrátit se tam, kde před těmi jednadvaceti lety začínal. Pro něj to určitě bude velká změna. Pokud chce prospět, tak je potřeba využít jeho velkých zkušeností.

Několikrát jste uvedl, že Sobotka byl tím hlavním kamenem úrazu.

To je sice pravda, ale jako poslanec byl zvolen, i když má největší odpovědnost za špatný, tragický výsledek sociální demokracie. Bude-li chtít být nadále členem Poslanecké sněmovny, není síla, která by to změnila.

Vytáhl si Zaorálek černého Petra, když ho spolustraníci vyslali do předem prohraných voleb? Může za prohru ČSSD?

Luboš Zaorálek jako volební lídr, to nebyla pro něj ta nejvhodnější parketa, ale pokud jde o jeho kvality, tak ty jsou v oblasti mezinárodních vztahů nepopiratelné. Mohl by je využít třeba jako předseda zahraničního výboru Sněmovny.

Co s Milanem Chovancem a Janem Chvojkou?

Je třeba využít to pozitivní z fungování ministra vnitra, takže co udělal pro policii, hasiče, tam odvedl slušnou práci. V resortu byl úspěšný. Pan Chvojka je mladý člověk, a to jestli zvládne tuto pozici předsedy poslaneckého klubu, to rozhodne o jeho další politické budoucnosti. Veřejnost, která volila ČSSD, by si představovala, že poslanecký klub strany bude jakýmsi lídrem opozice. Pan Chvojka má před sebou velký úkol.

Předpokládáme, a možná se to trochu očekává, že budete chtít aspirovat na místo předsedy ČSSD. Je to logická úvaha?

Určitě to není vyloučeno.

Takže budete potřebovat každý hlas, včetně těch poslaneckých?

Nemůžete se bez nich obejít. Bohužel. To se mi může líbit nebo nelíbit, ale tak to je.

Víte, kdo by vás ve zvolení podpořil, kdo jsou ti „Paroubkovi lidé“?

To je otázka. Ti lidé nevědí, jsou teď po tvrdém úderu a nevědí, co s nimi bude. To není nic záviděníhodného. Já bych mluvil o Onderkovi, Onderka je bývalý primátor Brna, člověk, kterého měla strana využít a přesunout ho již v minulém období do Poslanecké sněmovny, kde by určitě sociální demokracii pomohl k lepšímu volebnímu výsledku. Je to člověk s velkými zkušenostmi. Ukázal, že je schopen získat voličskou podporu.

Kdo vám v řadách ČSSD v současnosti chybí?

Tak určitě k tomu funkcionářskému využití Tejc, Zimola, Hašek, Škromach nebo bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar, který odešel z ČSSD. To byla klíčová figura v Moravskoslezském kraji. V každém kraji a okrese se najde někdo, kdo by mohl tu stranu posílit, pokud by měli ještě zájem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 neděle 4. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 150
  • 65
  • 35
  • 23
  • 10
  • 9