Parlamentní volby skončily, účast je někde až 60 procent. S Babišem, nebo bez něj?

Andrej Babiš v debatě lídrů na iDNES.cz | foto: Petr Topič / MAFRA

Je rozhodnuto! Volební místnosti po celém Česku se v sobotu přesně ve 14 hodin uzavřely. Ve volbách do Poslanecké sněmovny hlasovalo na mnoha místech více než 60 procent oprávněných voličů. V některých malých obcích přišli k urnám všichni, zájem je naopak nízký ve vyloučených lokalitách. Z vyjádření krajských úřadů a radnic vyplývá, že účast mohla být vyšší než v minulých volbách před čtyřmi lety.

Volby nedoprovázely žádné výraznější problémy, objevovalo se nedodržování povinného zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru. Oznámení o možném kupčení s hlasovacími lístky prošetřuje policie na ubytovně ve Slaném, v Brně anonym ohlásil bombu ve volební místnosti. 

Kdo ale bude premiérem, není vůbec jasné. Sázkaři tipují, že novou vládu se podaří sestavit současnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Plány mu mohou překazit opoziční koalice, které na premiéry navrhují Petra Fialu (ODS) a Ivana Bartoše (Piráti).

Velký boj bude také o samotný vstup do Poslanecké sněmovny, protože procenta nejsou vše. Důležitějším faktorem bude koaliční potenciál a počet mandátů. Podle průzkumů balancují na hranici pěti procent z parlamentních stran ČSSD a KSČM, z nováčků má ambice ji překonat Přísaha Roberta Šlachty a nově seskupená koalice Trikolóra Svobodní Soukromníci (TSS).

Velkou roli hraje také prezident Miloš Zeman, o jehož zdravotním stavu se v posledních dnech často spekuluje. Zeman neodvolil tradičně v Praze ve Stodůlkách, ale přenosnou volební urnu mu přivezli do sídla v Lánech.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:43 neděle 6. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 7
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3