Vyfotili si nás a pak jsme mohli jít, vypověděla žena cestující s kašlajícími Italy

Zhruba 50 lidí cestovalo v pátek ráno vlakem firmy RegioJet, který jel z Bohumína do Prahy. Mezi nimi byli i čtyři italští občané, kteří podle dalších cestujících hlasitě kýchali a kašlali. Ostatní pasažéři na tuto skutečnost upozornili posádku vlakové soupravy. Vlak zastavil na pardubickém hlavním nádraží, na místě zasahovala policie, hasiči i záchranná služba v kombinézách. Italové, kteří svým chováním vzbudili podezření, že jsou nakažení novým koronavirem, skončili v pardubické nemocnici na infekčním oddělení. Tiskový mluvčí RegioJetu redakci Expres.cz vzkázal, že cestující dostanou peníze za jízdné zpět.

O incidentu ve vlakové soupravě jako první informoval server iDNES.cz, který uvádí, že nemocnými pasažéry byli čtyři Italové.

„O všem jsme se dozvěděli až tady v Pardubicích. Nikdo nám nic neřekl. Italové měli sedět ve vagonu jedna nebo dva. Naštěstí jsem seděla jinde. Pak za námi přišli, vyfotili si nás a vzali si naše údaje, pak jsme mohli normálně odejít,“ řekla pro MF DNES cestující, která v Pardubicích vystoupila.

„Čtyři cestující na cestě z Ostravy do Prahy velmi hlasitě odkašlávali natolik, že byl vlak RegioJet zastaven v železniční stanici Pardubice hlavní nádraží,“ uvedl na svém Facebooku hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který pasažéry také označil za Italy.

Tiskový mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj ale totožnost cestujících potvrdit nemohl. 

„Informace, že to byli Italové, nemám. Nebyl jsem na místě,“ řekl nám Ondrůj, který ale popsal, jak celá situace probíhala.

„Dnes jsme zaznamenali, že jsou zde cestující, kteří jsou nemocní, a byli jsme i požádáni, abychom zavolali lékařskou službu. Ta provedla posouzení zdravotního stavu a rozhodla, že cestující vezme k dalšímu ošetření do zdravotního zařízení,“ nechal se slyšet mluvčí.

Na místo museli vyjet i hasiči.

Mluvčí RegioJetu: Cestujícím vrátíme peníze

Spoj z Bohumína nabral více než dvouhodinové zpoždění. Firma RegioJet hodlá cestujícím vrátit peníze za jízdenky.

„Jakmile bylo šetření dokončeno, vlak pokračoval v jízdě do Prahy. Vlak nebyl příliš plný, ale cestující, kteří v něm cestovali, mají nárok na kompenzaci jízdného,“ vzkázal pasažérům Ondrůj.

„Když cestující buď vyžaduje povolání lékařské služby, nebo je mu špatně, nebo je nemocen, nebo se zraní, má náš personál povinnost zavolat lékařskou službu,“ vysvětlil mluvčí.

Podle dostupných zpráv měli italští turisté přijít do styku s 15 cestujícími.

„Kdyby byly testy pozitivní, budeme kontaktovat cestující, kteří s nimi byli ve vagonu, což je asi 15 lidí. Pokud se nákaza nepotvrdí, mohou z Pardubic odjet,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Antonín Vykydal.

Doprovod Italům s podezřením na nemoc covid-19 zajistila policie. Převezeni byli sanitkou vybavenou pro převoz infekčních pacientů.

„Cestující byli v kupé se čtyřmi Italy, kteří vykazovali známky onemocnění koronavirem. Průvodčí se na nás cestou obrátila prostřednictvím Integrovaného záchranného systému a tito pasažéři byli převezeni na vyšetření na infekční oddělení pardubické nemocnice,“ sdělila ředitelka protiepidemického odboru KHS v Pardubicích Olga Hégrová.

V České republice je v současné době 117 osob nakažených novým typem koronaviru. Testům se podrobilo už téměř 2500 lidí. Ve čtvrtek premiér Andrej Babiš vyhlásil nouzový stav, který může trvat až 30 dní.

Nejhorší situace z evropských zemí je zcela jistě právě v Itálii, kde podle nejnovějších statistik viru podlehlo přes 1000 lidí. Více než 15 tisíc dalších občanů je nakaženo koronavirem a celá země je v karanténě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:31 sobota 11. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 126
  • 82
  • 52
  • 47
  • 41
  • 40