Drama na cestě do Ria: Letadlo českých paralympioniků muselo nouzově přistát

Cesta do brazilského Rio de Janeira, které je po olympiádě dějištěm i paralympijských her, se pro českou výpravu v jedu chvíli změnila v horor. Jejich letadlo, které ve čtvrtek vzlétlo z pražské Ruzyně mělo totiž nehodu, která si vyžádala neplánované mezipřistání. Nikdo z atletů ani členů posádky naštěstí nebyl zraněn.

Tradičně po skončení olympijských her následují hry paralympijské, kde své síly poměří handicapovaní sportovci z celého světa. Mezi nimi nechybí ani atleti z Česka, kteří do brazilského Rio de Janeira odletěli ve čtvrtek. Na cestě je ale potkalo nečekaně dramatické mezipřistání.

Výprava 36 českých paralympioniků a jejich doprovodu do dějiště her odletěla vládním speciálem. Ten plánovaně, jako všechny lety do Brazílie, přistál na dotankování paliva na Kapverdských ostrovech v Atlantském oceánu. Když se ale pokoušel opětovně vzlétnout a pokračovat v cestě, musel se pilot potýkat s nečekanými komplikacemi způsobenými poněkud kuriózní nehodou.

Během vzletových manévrů došlo ke srážce letadla s ptákem, která způsobila porušení křídla. Pilot proto musel okamžitě ukončit pokus o vzlétnutí. „Měli jsme neplánovaně delší mezipřistání na afrických Kapverdských ostrovech, kdy nám vyletěl pták přímo do křídla letadla a udělal v něm díru. Noc strávíme v Africe, ale nikomu se nic nestalo a jsme všichni zdraví, štastní a spokojení,“ řekla Expresu paradrezurní jezdkyně Anastasja Vištalová.

Česká paralympijská výprava bude do Ria dopravena dvěma vojenskými speciály. Ten první odletí v pátek a kromě Vištalové v něm poletí například i jachtař Daniel Bína, který stejně jako ona je ve svém sportu historicky prvním českým reprezentantem. Druhé letadlo, ve kterém bude v současnosti nejúspěšnější český paralympionik, držitel jedenácti paralympijských medailí, cyklista Jiří Ježek. Dvoudenní zdržení komentoval na Facebooku s humorem „No nic, forma se holt musí vyležet na pláži hotelového resortu,“ napsal na sociílní síť Ježek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:24 sobota 31. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 11
  • 11
  • 10
  • 10
  • 10